Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga Gävlebor behöver socialbidrag

Fler Gävlebor än någonsin tidigare är i dag beroende av försörjningsstöd.

Kommunens ekonomiska ramar sprängs i år med 16 miljoner kronor.

– Det är politiken som förs som gör att så många människor hamnat utanför systemet, säger Maritha Johansson (V).

1 400 Gävlehushåll har i dag försörjningsstöd. Nästa år väntas den siffran stiga till 1 500. Det innebär att fler människor är socialbidragsberoende än under krisen på 90-talet.

– Det ser värre ut än det gjort åtminstone under de senaste 20 åren, konstaterar Maritha Johansson, socialnämndens ordförande.

Den ekonomiska rapport som presenterades för nämnden på onsdagen innebär att årets budget för försörjningsstöd spricker med 16 miljoner kronor. Totalt hamnar kostnaden på drygt 100 miljoner.

”Medveten politik”

När Maritha Johansson tillsammans med vice ordföranden Eva Älander (S) efteråt kommenterade ökningen var de överens om att det är politiken som alliansregeringen fört som är orsaken till att så många människor inte längre har en egen försörjning.

– Det är en medveten politik som går ut på att de som jobbar ska få mer medan de som står utanför ska få det sämre.

Maritha Johansson och Eva Älander menar också att det handlar om en kostnadsöverföring från stat till kommuner.

– Det kommer många som tidigare haft a-kassa eller sjukersättning över till oss. Det är en ström av folk som aldrig stannar av.

Maritha Johansson säger att hon skulle önska sig ett nytt jättestort kunskapslyft där staten går in och finansierar satsningar där arbetslösa i Gävleborg matchas mot kommande pensionsavgångar i riktade utbildningssatsningar.

– Det är ett otroligt resursslöseri med alla människor som inte vill annat än jobba men som inte får chansen.