Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga laxar vandrar uppför Testeboån

"2019 har varit ett extra roligt år vid Testeboån. Inte minst för att vi tog ett rejält kliv framåt mot målet för hur mycket lax och öring som ska vandra upp varje år i ån. Uppvandringen av stora laxar och öringar i Testeboån 2019 var större än vad den varit i mannaminne", säger Bernt Moberg, från Fiskevård i Testeboån, i ett mejl till tidningen.

Annons

Förklaringen är körförbudet för Strömsbro kraftverk under året. Det innebar att fisken i Testeboån för första gången sedan förrförra seklet hade fritt fram förbi kraftverket under hela lekvandringsperioden. Det framgår av fiskevård i Testeboåns årsberättelse.

Uppskattningsvis har minst 400 laxar och öringar tagit sig uppför det strömmande Testebovattnet. Det är rekord enligt de siffror som finns från fiskfällor under första halvan av 1900-talet och föreningens egen uppvandringskontroll som pågått sedan början av 80-talet. Då var antalet havsöringar under fem per år i snitt och laxen kom inte tillbaka till ån förrän på 90-talet.

Fiskuppvandringen är ett av föreningens biologiska mål.

"Som bonus när vi når de biologiska målen får vi ett Gävle som blir ännu attraktivare att leva och verka i. Nu tar 2020 vid. Planeringen för årets arbete pågår för fullt. Nya utmaningar och nya möjligheter", säger Bernt Moberg i sitt mejl.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel