Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor hoppar av i protest mot sparkrav

Den ekonomiska svångremmen blev för mycket för Björke
och Trödje
skolas rektor.


Nu kliver Toni Mellin av sin tjänst.


– Neddragningarna är tunga för personalen och barnen och jag kan inte stå för det här längre, säger hon.

5 november fick föräldrarna ett brev av Toni Mellin där hon förklarade varför hon inte längre vill vara kvar som rektor.

”Tyvärr håller jag inte budgeten”, skriver hon.

Lärarstaben är i dag 8,5 tjänster och kommer att pressas ytterligare till 8,0 efter jul. Även andra personalgrupper måste bantas.

”Jag kan inte stå för kvalitet, trygghet och personalminskning på en och samma gång. Därför har jag bett om att få lämna uppdraget”, klargör Toni Mellin i brevet.

Formellt slutar hon vid årsskiftet, men i praktiken är hon redan borta från rektorsstolen.

– Jag har tagit ut semester och ersätts av en vikarie, säger hon.

I samband med beslutet i januari att lägga ner Nya Nynässkolan, Söderskolan och Pingeltorpsskolan fanns en sammanslagning av skolorna i Trödje och Björke med i förslaget.

Men föräldrarna protesterade och båda skolorna blev kvar – med tillägget att en utvärdering ska göras efter det första året.

Hittills har det gått tungt, enligt Toni Mellin.

– Det har varit jobbigt och tajt i både Trödje och Björke. För min del funkar inte det här, säger hon.

Toni Mellin vill inte uttala sig om huruvida det med facit i hand hade varit bättre att slå ihop skolorna.

– Jag kan förstå att man ville ha båda skolorna kvar, men då skulle man kanske ha låtit det kosta lite mer. Som det är nu är skolpengen densamma oavsett om det är en liten eller en stor skola. Och på en liten skola är det väldigt få personer som ska sköta alla kringuppgifter, säger hon.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark,s, bekräftar att det ekonomiska läget för Trödje och Björke är kärvt. En orsak är en oväntad nedgång i elevantalet, efter att flera sjätteklassare i Trödjeområdet valde andra skolor än Björke efter en omorganisation.

Leidermark säger att han hoppas att situationen ska gå att lösa utan en sammanslagning. Men mer pengar till skolorna blir det inte.

– De ska snarare klara sig med mindre pengar, säger han.

Vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde i december ska skolområdescheferna presentera underlag på hur elevtal och ekonomi ser ut.