Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorerna ska bli merpedagoger än byråkrater

Rektorerna på Gävles kommunala skolor ska få mer tid att ägna sig åt pedagogiskt arbete i stället för administrativa uppgifter.


Det är ett av målen när barn- och ungdomsförvaltningen omorganiserar och sju tjänster ska bort.

Annons

Anledningen till omorganiseringen är att arbetet måste samordnas mer.

– Det administrativa flödet ska vara optimalt och det är det inte i dag. Vi har olika avdelningar för olika insatser och olika chefer. Man får ingen helhetssyn, säger förvaltningschefen Carola Helenius-Nilsson.

Förra veckan fattades även ett beslut i nämnden att förvaltningen måste spara 4 miljoner kronor.

Nu ska tio tjänster av drygt 50 bort. Tre har man redan löst på olika sätt medan sju ska bort under våren 2009. Vilken typ av tjänster det handlar om vill inte Carola Helenius-Nilsson säga. Just nu finns inga planer på uppsägningar.

– Vi tittar på att lösa det genom pensionsavgångar eller på andra sätt.

I nuläget har åtta personer anmält intresse att gå i förtidspension.

Det införs sex nya chefstjänster som alla berörda kan söka. Det handlar om en produktionsstödschef, en administrationschef samt ett par controllers och strateger med ansvar för bland annat ekonomi-, personal och informationsfrågor.

Framför allt produktionsstödschefen får en viktig roll att samarbeta med de sex skolområdescheferna. På sikt ska det lyfta en del arbete från rektorernas axlar samt ge dem större möjlighet att påverka elevstödet.

Befattningarna annonseras ut från och med i dag genom ett rekryteringsföretag och målet är att tjänsterna ska vara tillsatta och alla veta vad de ska göra i mars.

Carola Helenius-Nilsson har svårt att säga när omorganiseringen ska ge effekt men hoppas på årsskiftet 2009–2010.