Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn vill ha mobilförbud på Perslunda

Den relativt nya rektorn på Perslundaskolan, Marko Friman, har redan skapat debatt. Han föreslår att mobilanvändningen ska totalförbjudas, men eleverna säger ifrån.

– Jag vill väcka debatt och ge eleverna en möjlighet till att tänka själva, säger Perslundaskolans rektor Marko Friman.

Han har kommit med ett förslag till nya ordningsregler på skolan. Han vill bland annat förbjuda tuggummi, ytterkläder och huvudbonader. Men det som skapat flest reaktioner från eleverna är att han vill att mobilerna lämnas hemma eller förvaras i skåpen.

– Det är rektorn som fattar beslut men jag tänker inte köra över någon, säger han.

Marko Friman menar att det inte skulle behövas regler i den bästa av världar men att det tyvärr inte är så i dag.

– Det är tråkigt när elever inte fixar målen på grund av störande moment och mobilen är ett problem, säger han.

Han menar att det förekommer att elever filmar andra elever som uppfattar det som kränkande.

– Det är inget stort problem men vi måste minimera riskerna. Vissa ser det som kollektiv bestraffning men så är det inte, säger han.

Generellt tycker Marko Friman att skolorna blivit mer slapphänta.

– Vi måste ha regler och se till att de efterföljs genom att använda konsekvenser. Omedelbar kvarsittning är en möjlig konsekvens, säger han.

Marko Friman säger sig ändå förstå elevernas reaktioner.

– Som niondeklassare skulle jag förmodligen själv tänka: ”vilken idiot han är som kommer hit och sätter upp massa dumma regler”. Men det är för elevernas skull jag gör det, säger han.

Elevrådet har samlat in åsikter från elever och sammanställt dem. Eleverna går med på de flesta förslagen men en punkt ifrågasätter de starkt.

– Ingen vill att mobilerna ska förbjudas helt i skolan. Förslaget kommer aldrig att gå igenom för han har inte rätt att göra så, säger Alva Stark, elevrådsrepresentant på Perslundaskolan.

– Mobilerna stör inte om de är i fickan. Rektorn är inte i klassrummen så det borde vara lärarna som kommer med förslaget, säger Emil Fernaeus, som för fram elevrådets talan.

Lärarna har delade åsikter. Men de flesta vill att mobilerna ska vara förbjudna under lektionstid.

Helén Tagesson, lärare på Perslundaskolan, tycker att reglerna är bra eftersom hon menar att mobiler varit ett orosmoment i klassrummet. Men att totalförbjuda mobilanvändning i skolan anser hon är dumt.

– På raster ska eleverna få ha mobilerna. Det är deras fritid, där vill jag inte gå in och styra. Det finns ändå inte så mycket de kan göra mellan lektionerna här, säger hon.

En annan lärare som Arbetarbladet pratat med är kritisk till förslaget.

– Problemet med mobiler är inte något som man störs av. Men vi lärare är olika och det beror kanske på vilken auktoritet man har.

Målet är att införa förändringar till nästa termin.