Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rena blåsningen

Enligt en helt färsk undersökning gjord inom Polishögskolan finns det polischefer i landet som uppmanar sina polismän och kvinnor att inte anstränga sig för att lösa rattfylleribrottet i sig men däremot anstränga sig för att få ihop till statistiken.

Det är sanslöst att det finns sådana polischefer som citeras i rapporten. De handlar enligt vår uppfattning i strid med ”Nollvisionsöverenskommelsen” och även i strid med sin egen övergripande ledning inom Rikspolisstyrelsen. I alla år har MHF opinionsbildat för att polisen ska utföra tillräckligt många rattfyllerikontroller för att verka preventivt men även fånga in problematikerna. Vi känner många poliser som utför denna gärning med hjärtat på rätt ställe därför att de har en egen övertygelse om vad som är rätt eller fel i trafiken.

Forskarna kommer till slutsatsen att polisens strategier är ineffektiva därför att antalet gripna rattfyllerister är färre än vad som motsvaras av ökningen av kontroller. Eftersom jag vill tänka positivt kanske en annan slutsats också kan dras, nämligen att om fler poliskontroller är synliga längs våra vägar vågar allt färre köra onyktra.

Hur som helst har uppenbarligen den högsta polisledningen ett motivationsproblem på mellannivåerna att ta itu med. Min rekommendation är att uppmana de ”sanslösa” cheferna att byta jobb. Chefen är alltid normbildare och trendsetter, chefer av ovannämnda slag är en katastrof för 2020 års utfall av Nollvisionsdrömmen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel