Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: "Att vi vill reformera LAS är inte konstigt"

Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg 20 april: Stefan Löfvens regering har levererat – ett enkelt val för oss arbetare

Företrädare för LO uppmanar medlemmarna att rösta på Socialdemokraterna trots att stora vallöften sviks gång på gång. Samtidigt misstolkar LO medvetet moderaternas politik i syfte att ge en felaktig bild av vår politik. Det är ett tråkigt debattklimat som inte för med sig något konstruktivt.

 

Moderaterna ser problemen i Sverige för vad de är – vårdköerna har fördubblats, integrationsproblemen förvärrats och antalet inskrivna långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen har ökat trots högkonjunktur. Samtidigt har Socialdemokraterna höjt skatterna med 60 miljarder, något som slår mot svensk konkurrenskraft och människors plånböcker. 

 Att vi, liksom många andra partier, har tagit ställning för att reformera LAS är inget konstigt. Lagen tillkom för snart 50 år sedan och mycket har förändrats sedan dess. Moderaterna vill se en rättvis arbetsrätt som skyddar mot godtyckliga uppsägningar och som samtidigt anpassas till dagens arbetsmarknad. Därför vill vi att turordningsreglerna ska ändras så att turordningen i högre grad baseras på kompetens. Våra förslag ligger i linje med det som fackförbund och arbetsgivare förhandlat om inom ramen för de så kallade omställningsförhandlingarna, men tyvärr nådde man inte ända fram.

Moderaterna har också en rad andra förslag för att ge fler chansen till jobb och förbättra integrationen. Vi vill sänka skatten på arbete, i synnerhet för den med låga inkomster. Vi föreslår ett bidragstak – eftersom summan av de bidrag som betalas ut ibland kan bli mycket höga och göra det olönsamt att arbeta.

Moderaterna har också en rad andra förslag för att ge fler chansen till jobb och förbättra integrationen. Vi vill sänka skatten på arbete, i synnerhet för den med låga inkomster. Vi föreslår ett bidragstak – eftersom summan av de bidrag som betalas ut ibland kan bli mycket höga och göra det olönsamt att arbeta. Tillsammans med alliansen föreslår vi att Arbetsförmedlingen ska ersättas av en mindre och vassare statlig myndighet och ge aktörer som redan idag jobbar framgångsrikt med att stötta arbetssökande till arbete en större roll.

 

Tomas Tobé (M)

Riksdagsledamot Gävleborgs län

 

Jessica Polfjärd (M)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson

LÄS fler debattartiklar här:

Inför mammografi för kvinnor över 75 år

Replik om barnäktenskap: Bra att ni inser allvaret – vi måste skärpa lagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel