Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: "Det handlar om vad vi får för skattepengarna"

Annons

Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv 26 februari: Replik: Pappers vädrar myter

Vi ser med viss förvåning att Lotta Petterson, Svenskt Näringslivs regionchef, anklagar oss för att ljuga. Anledningen skulle vara förekomsten av vinstdrivande skolor i utlandet. Vi antar att Lotta Petterson, liksom Almega tidigare i Gefle Dagblad, syftar på privat finansierade skolor där välbeställda mot höga studieavgifter kan ges en exklusiv skolgång. I den här debatten pratar vi om skattepengar och vad fan vi får för dem, för att nu uttrycka sig som Svenskt Näringslivs förre ordförande gjorde.

Pappers medlemmar är, som de flesta andra, hårt arbetande människor som betalar skatt för att välfärden ska fungera

Att pappersindustrins produkter är viktiga för vårt land vet vi bättre än de flesta, men hur stolta vi än är över dem aktar vi oss noga för att blanda ihop dem med omsorgen om våra barn, gamla och sjuka. Välfärd handlar om människor.

 

Pappers medlemmar är, som de flesta andra, hårt arbetande människor som betalar skatt för att välfärden ska fungera och det råder som bekant stor samstämmighet hos svenska folket om att skattepengarna helst ska gå oavkortat till välfärd för medborgarna.

Lotta Pettersson tycker sig kunna utläsa att regeringen i förslaget till vinstbegränsning vill “tvinga ned” rörelseresultaten till mycket låga nivåer och att den vill “totalt förbjuda fristående verksamheter”. Om du Lotta tittar i förslaget en gång till, kan du enkelt se att förslaget till vinstbegränsning består i att det tillåtna rörelseresultatet ska beräknas som en avkastningsränta på operativt kapital och att denna ränta ska bestämmas till statslåneräntan plus 7 procentenheter. Där kan man även se de omfattande förklaringar som lämnats som svar på remissinstansernas synpunkter. Där beskrivs frågans komplexitet på ett bra sätt som i sin mångsidighet och saklighet står i tydlig kontrast till Lotta Pettersson räkneövningar.

 

Visst kommer vissa företag att byta ägare eller försvinna när vinsterna begränsas. Offentlig sektor får rycka in ibland. Så är det redan idag till exempel när friskolor läggs ned. Att som Lotta Pettersson oroa sig för monopol och likriktning är dock knappast befogat. Det finns redan idag privata aktörer som nöjer sig med mindre vinst och mer välfärd. Lotta Petterssons bekymmer för politikers och tjänstemäns inflytande delar vi inte heller, för demokrati har vi i arbetarrörelsen aldrig varit rädda för. Det finns däremot starka skäl att se upp med vinstjägarnas makt över medborgarnas liv och kapitalets glupande hunger efter skattekronor.

 

Mikael Ybert

ordförande Pappers avd 2

Kjell Olsson

ordförande Pappers avd 3

LÄS OCKSÅ:

Välfärd istället för vinst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel