Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Hur tänkte M när allmän visstidsanställning infördes i LAS?

Annons

Tomas Tobé och Jessica Polfjärd 26 april: Replik: "Att vi vill reformera LAS är inte konstigt"

 

I er replik till Mats Eriksson ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg så nämner ni att M vill stå för en rättvis arbetsrätt. Då undrar jag om det var en rättvis arbetsrätt M tänkte på när man var med och införde ”allmän visstidsanställning” i LAS? En anställnings form som lett till år av osäkra anställningar för tusentals medlemmar av LO-kollektivet. En anställnings form som till sin utformning inte ställer några som helst krav på arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan avsluta anställningen när som helst utan motivering och den kan innehålla till exempel 10 timmar i månaden. Resterande tid upp till heltid sker på avrop (telefon sms eller liknade). Vilket i praktiken innebär ett återgående till daglöner.

Ni skriver även att turordningsreglerna ska ändras så att det i högre grad baseras på kompetens.

Då kan jag informera er om att under mina 10 år som fackligt förtroendevald inte varit med om ett enda tillfälle då jag suttit i LAS-förhandlingar då våra medlemmars kompetens inte varit med i diskussionen. Den har inte bara varit med i diskussionen utan den har spelat en rätt stor roll också.

 

Mikael Ybert

Ordförande pappers avd 2 Skutskär

LÄS fler debattartiklar här:

Anställda har svårt att utbilda sig – men i Gävleborg ser det något ljusare ut

Socialdemokraterna vill strama åt arbetskraftsinvandringen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel