Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik om hedersvåld från L: Vi är förvånade – S anför helt andra argument

Till Bengt-Olov Erikssson (S) och Viktoria Söderling (S) 25 juli: Hedersförtryck inget politiskt slagträ

I höstas röstade kommunfullmäktige i Tierp emot att göra en kartläggning av hedersförtrycket i kommunen. De argument som angavs för beslutet är hårresande. I protokollet från mötet argumenteras för att man inte vill peka ut en enskild kultur utan att hedersförtryck ”förekommer i alla kulturer”. Det är en farlig form av kulturrelativism som skadar kampen mot hedersförtryck.

 

För att kunna bekämpa hedersvåld behöver vi se de bakomliggande strukturerna som till exempel kontroll av sexualiteten hos främst flickor och kvinnor, att det är ett kollektiv som utövar förtrycket. Ovanstående är inte som vilka våldshandlingar som helst utan kopplat till att familjen vill rädda sin heder. Att jämställa och hedersproblematik med andra former av våld i nära relation är felaktig. För att kunna bekämpa hedersvåld måste vi våga se att det finns, vart det finns och ta reda på vad vi kan göra åt det.

 

Vi misstror inte Socialdemokraternas motstånd mot hedersförtryck, men vänder oss mot den relativisering som anges i protokollet.

 

Döm om vår förvåning när Eriksson och Söderling i sin replik på vår artikel plötsligt anför helt andra argument. De byter fot och hävdar att Tierps kommun är för liten för att genomföra en kartläggning. De påstår nu att barnens anonymitet inte kan garanteras. Även det är ett felaktigt argument. Erfarenhet av liknande kartläggningar visar att de kan göras anonymt och att de aldrig skulle redovisas klassvis.

 

Varför har Socialdemokraterna helt bytt argumentation? Vad gömmer sig bakom det?

 Vi välkomnar att kommunen beslutat ta fram en handlingsplan som ska förebygga och motverka hedersförtryckande normer. Men vi är övertygade om att en sådan får bättre effekt om kommunen även gör en kartläggning av problemet.

Vi tror att fakta och siffror är en förutsättning för att på rätt sätt kunna hjälpa de utsatta ungdomarna. Det är viktigt att veta omfattningen av hedersförtrycket för att kunna bekämpa det.

 

Vi välkomnar att kommunen beslutat ta fram en handlingsplan som ska förebygga och motverka hedersförtryckande normer. Men vi är övertygade om att en sådan får bättre effekt om kommunen även gör en kartläggning av problemet.

 

Det stämmer som Eriksson och Söderling skriver att Liberalernas representant röstade för beslutet. Sedan dess har vi haft landsmöte där vi ytterligare skärpt vår politik mot hedersvåld och vi har nya företrädare i Tierp som väljer att prioritera frågan högre och som ser behovet av en kartläggning.

 

Liberalerna går till val på att göra allt som står i vår makt för att bekämpa hedersvåld. Då får vi inte vara rädda för att göra en kartläggning av problemet. Bara så kan vi få helhetsbilden och stå upp för de unga människor i Tierp som lever i ofrihet.

 

Maria Weimer (L)

riksdagsledamot

Alfred Mujambere (L)

ordförande Liberalerna i Tierp

Sarah Näslund (L)

kandidat till kommunfullmäktige i Tierp

LÄS fler debattartiklar här:

C: Framåt för höjd vägstandard i Hofors kommun

M: Stoppa tiggeriet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel