Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik om LAS (C): Vi vill skapa en tryggare arbetsmarknad för alla

Annons

Johan Skyttberg och Poul-Erik Jensen 6 september: Centerpartiet vill försämra turordningsreglerna i LAS

Sverige är på många sätt ett bra land att leva i. Högkonjunkturen leder till att jobben blir fler. Men samtidigt pågår en klyvning av landet. En klyvning mellan stad och land, men lika tydligt en klyvning mellan de som har ett jobb och de som aldrig haft ett. Ungdomar med låg utbildning och människor som kommit till Sverige från ett annat land riskerar att bli en ny underklass. Riskerar att hamna i långvarigt utanförskap. För dem existerar ingen anställningstrygghet. För dem existerar enbart otrygghet och ett fattigt liv på låga bidrag. Samtidigt är andra inlåsta i jobb de varken trivs med eller mår bra av. Allt detta visar att Sverige behöver reformer.

Vi har full förståelse för att Johan Skyttberg och Poul-Erik Jensen som företrädare för en av arbetsmarknadens parter vill försvara den egna organisationens maktställning. Likaså har vi förståelse för att arbetsgivarna å sin sida gärna går betydligt längre än Centerpartiet i dessa frågor. Men vår lojalitet ligger hos dem som har rätt att känna sig trygga – hos de som jobbar, och de som behöver få ett jobb att gå till.

Den viktigaste trygghet som kan skapas på svensk arbetsmarknad handlar om att göra det lätt att få ett jobb. Därför har vi presenterat en omfattande reformagenda för att minska kostnaderna för att anställa, för att reformera Arbetsförmedlingen i grunden och för att göra omställningen från arbetslöshet till nyanställning mer trygg och effektiv. Men vi ser också behovet av en mer flexibel arbetsrätt.

Vi har full förståelse för att Johan Skyttberg och Poul-Erik Jensen som företrädare för en av arbetsmarknadens parter vill försvara den egna organisationens maktställning.

Teknikutvecklingen sätter tydliga spår på arbetsmarknaden. Nya jobb uppstår, och gamla förändras. Små företag etableras som har världen som marknad från första dagen. Behovet av nyckelkompetenser ökar. Sveriges konkurrenskraft, och i förlängningen vår välfärd, förutsätter att små företag kan växa och klara en allt tuffare konkurrens samtidigt som de kan knyta nödvändig kompetens till sig. I ljuset av detta behövs flexibilitet som gör det lätt att få jobb, som inte straffar ut kompetent personal som nyss gjort entré på arbetsmarknaden, samtidigt som den svenska modellen och parternas ställning värnas.

När det gäller anställningsskyddet kommer vi aldrig att nagga på kravet att en uppsägning måste ske på saklig grund. Vi kommer aldrig att avskaffa parternas rätt att förhandla. Men vi ser ett behov av att ge kompetens större tyngd än anställningsår. Detta påverkar i liten utsträckning tryggheten för dem som är etablerade på arbetsmarknaden. Med arbetslivserfarenhet kommer också kompetens. Dessa människor är en tillgång som vi inte har råd att vara utan.

Det är ingen tvekan om att morgondagens arbetsmarknad kommer att ställa nya krav. Ingen tvekan heller om att Sverige, trots dagens högkonjunktur, står inför stora utmaningar. Man kan välja att svartmåla utvecklingen och blicka bakåt. Vi väljer hellre att se utmaningarna, komma med konstruktiva förslag och skapa en starkare och tryggare arbetsmarknad som för Sverige framåt.

 

Annika Qarlsson (C)

Riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

 

Ann-Helen Persson (C)

Kandidat till regionfullmäktige i Gävleborg

 

Margareta Wedin (C)

Kandidat till kommunfullmäktige i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons