Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik om strokevård: "Det finns inga skillnader i vården mellan kvinnor och män"

Annons

Moderatkvinnorna 25 augusti: Moderatkvinnorna: Kvinnor och män erbjuds inte alltid samma vård

Moderatkvinnorna har fel. Det finns inga stora skillnader i vården på strokeenhet mellan kvinnor och män, skriver Hasse Sandberg, verksamhetssekreterare på STROKE-Riksförbundet.

Vi inom STROKE-Riksförbundet har länge kämpat för att alla som drabbas av en stroke ska få sin vård på Strokeenehet. All forskning visar att vård på en strokeenhet minskar dödlighet, funktionsberoende och behov av institutionsvård, oavsett ålder, kön och svårighetsgraden av stroke. Moderatkvinnor lyfter en i sig viktig fråga, att vården ska vara rättvis oberoende av kön och tar bland annat upp exempel på att det skulle finnas skillnader mellan män och kvinnors vård på strokeenhet.

Det är en felaktig bild som Moderatkvinnorna sprider, att kvinnor har sämre chanser att få vård på strokeenhet än män. Enligt det nationella kvalitetsregistret Riksstroke är det ytterst små skillnader mellan könen när det gäller tillgång till vård på strokeenhet. Det är någon procents skillnad hit eller dit, det vill säga i en del regioner får fler kvinnor än män vård på strokeenhet och i andra regioner är det omvänt. Däremot visar aktuella siffror från Riksstroke att det fortfarande är sämre tillgång till vård på strokeenhet för äldre patienter jämfört med yngre, vilket vi inom STROKE-Riksförbundet aldrig kan acceptera.

 

Hasse Sandberg

verksamhetssekreterare på STROKE-Riksförbundet

Fakta om strokeenehet

En strokeenhet är en enhet på sjukhuset som enbart, eller nästan enbart, tar hand om strokepatienter. Där finns ett team med expertkunnande om stroke bestående av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, logoped, arbetsterapeuter och kurator. Teamet ska även ha tillgång till dietist och psykolog. Teamet samarbetar kring det akuta skedet, omvårdnaden och rehabiliteringen.

När man blir inlagd på en strokeenhet finns ett fastställt program för åtgärder efter stroke, för att undvika och snabbt kunna åtgärda medicinska komplikationer. Vid enheten startas omedelbar mobilisering av patienten. Tidig rehabilitering ges och patienten och anhöriga får information och utbildning medan man är på enheten.

På strokeenheten har personalen stor kunskap och erfarenhet av stroke. Den totala vårdtiden på sjukhus förlängs inte med vård på en strokeenhet.

Källa: STROKE-Riksförbundet

LÄS fler debattartiklar här:

Björklund och Fredriksson (L): Skolan först när vi bekämpar klyftor

Ödesval för Fastighets medlemmar: "Med borgerlig politik blir det inte bättre, det blir värre"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons