Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik om utjämningssystemet (SD): "Helt absurt påstående som inte stämmer"

Annons

Shekarabi och Lindestam 22 augusti: Shekarabi och Lindestam (S): SD vill att rika kommuner inte ska dela med sig: "Får enorma konsekvenser"

I en nylig text av Ardalan Shekarabi och Åsa Lindestam insinuerar man att Sverigedemokraterna vill ”sätta stopp” för det kommunala utjämningssystemet. Det är ett helt absurt påstående som inte stämmer, och att civilministern själv bidrar till att sprida felaktigheter på det här sättet är minst sagt anmärkningsvärt.

Till att börja med är motionen som tas som exempel skriven av en enskild ledamot och är därmed inte partiets gemensamma ställningstagande. Med det sagt är det inte orimligt att anse att systemets effekter måste få granskas och kritiseras. Vi ska förklara varför.

Dagens system för kommunal utjämning var egentligen tänkt att vara ett stöd för glesbygdskommuner med låg befolkningstäthet, där det ofta är dyrare och svårare att bedriva vissa kommunala verksamheter. Det är i grund och botten en god idé som vi ställer oss bakom.

Det är därmed uppenbart att systemet inte fungerar på det sätt som det ursprungligen var menat. Istället för att fungera som ett stöd till glesbygdskommuner med lite lägre skatteunderlag så används pengarna primärt för att rädda ansvarslöst och dåligt styrda storstadskommuner.

Trots detta är det Malmö kommun den enskilt största nettomottagaren i nuläget. Enligt SCB tog Malmö år 2017 emot nästan 5 miljarder kronor i kommunalt utjämningsbidrag, och år 2018 skrivs siffran till strax över det. Samtidigt håller Malmö sig med en betydligt lägre kommunalskatt än många glesbygdskommuner, i bland annat Norrlands inland. Den näst största mottagaren är ännu en storstad – Göteborg.

Det är därmed uppenbart att systemet inte fungerar på det sätt som det ursprungligen var menat. Istället för att fungera som ett stöd till glesbygdskommuner med lite lägre skatteunderlag så används pengarna primärt för att rädda ansvarslöst och dåligt styrda storstadskommuner.

Varför Socialdemokraterna verkar gilla ett system som i grund och botten är orättvist kan vi bara spekulera i, men med tanke på att det är just (S)-styrda kommuner som är de största nettomottagarna av utjämningsbidragen så är det lätt att se ett samband.

Sverigedemokraterna är dock av åsikten att kommunala skattepengar inte skall användas för att täcka upp för misslyckad socialdemokratisk politik, utan för att bistå de kommuner som är i verkligt behov av det. Det tror vi också att väljarna håller med om.

 

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson och riksdagsledamot

 

Roger Hedlund (SD)

Riksdagsledamot samt distriktsordförande för Sverigedemokraterna Gävleborg

LÄS fler debattartiklar här:

Centerpartiet: Närmare vård i hela landet – vi vill se privatägda hälsocentraler

Beckman (M): Missat arbetslöshetsmål bäddar för sossarnas valförlust

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel