Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Strandhälls jakt på snusbutiker måste få ett stopp

Annika Strandhäll 18 februari: Därför ska det inte vara tillåtet att röka på busshållplatser och lekplatser

Stackars socialminister Annika Strandhäll. Hon har fått överta politik från sina företrädare Gabriel Wikström (S) och Maria Larsson (KD). Att vara folkhälsominister har hittills inneburit att vara emot en massa saker. Nu är det rökning som ska försvåras.

Med anledning av detta måste frågan ställas: Anser ministern att det är skillnad på rökning och snus? Om svaret är nej, är det ett ideologiskt svar som ignorerar fakta. Alla insatta vet, och allt fler inser, att det är förbränningen i cigaretter som ökar risken för skadorna. Snus, är också tobak och innehåller nikotin, men påverkar inte omgivningen eller den egna hälsan på det sätt som rökning gör.

Vetenskapen är mycket tydlig på den punkten att cigarrettrökning skadar mycket mer än snus. Det är sannolikt så att om all tobak konsumerades som snus, skulle ingen kunna anse att tobak var ett folkhälsoproblem.

LÄS OCKSÅ: INSÄNDARE: Skada inte andra och dig själv – Förbjud rökning!

Om svaret nu skulle vara ja, så öppnar det för en ny linje i folkhälsopolitiken. Den som gör skillnad på snus och cigaretter kan inte gärna stå bakom ett förslag som tvingar 40 procent av alla butiker som säljer snus att bygga om, omkring 140 butiker och bensinstationer bara i Gävleborg, till en beräknad kostnad av 10 miljoner kronor per år. I det förslag till ny tobakslag som Annika Strandhäll presenterat är det rökförbud utomhus som stått i fokus, så även i debattartikeln i Arbetarbladet 18 februari.

Det är sannolikt så att om all tobak konsumerades som snus, skulle ingen kunna anse att tobak var ett folkhälsoproblem.

Ingen har velat berätta att en snusare förbjuds att ta en dosa ur kylen, lägga på disken och sedan betala. Ytterst få tror att jag är seriös när jag återger regeringens politik.

Är det någon som på allvar tror att det blir mer gynnsamma villkor för butiker som staten tvingar ägarna att bygga om för att snuskylen måste stå bakom disk? Annika Strandhäll har inte velat kommentera de här konsekvenserna av sin egen politik, Det kunde vara klädsamt om regeringen var öppen och ärlig med sina förslag i stället för att dölja sig bakom rökridåer. Förslagen som rör snus bör omedelbart fimpas av våra folkvalda i riksdagen.

 

 

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

LÄS fler debattartiklar här

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel