Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Ylva Johansson (S): "Jobben växer fram i hela landet"

Annons

Beckman och Polfjärd (M) 15 augusti: Beckman och Polfjärd (M): Välkommen till Gävle Ylva Johansson – prata om ert misslyckande

Mer än 300 000 fler har jobb idag jämfört med när regeringen tillträdde. Sysselsättningen är den högsta på 25 år och arbetslösheten faller fortsatt. Den ungdomsarbetslöshet som var skyhög när vi tog över efter den borgerliga regeringen har pressats till den lägsta nivån på 16 år. Svensk arbetsmarknad är urstark, skriver Ylva Johansson.

Jobben växer fram i hela landet. Gävleborg tillhör ett av de län som haft den starkaste utvecklingen. Under vår tid i regering har mer än 9 000 nya jobb kommit till i länet.

 

Integrationen stärks. Andelen nyanlända som arbetar eller studerar 90 dagar efter att de lämnat Arbetsförmedlingens etableringsprogram har ökat kraftigt. Under årets första sex månader uppgick andelen till 43 procent, att jämföra med 26 procent under samma period 2014. I Gävleborg har andelen ökat från 20 till 49 procent.

 

Beckman och Polfjärd har rätt i att integration av nyanlända inte är någon enkel uppgift. Men för att lyckas krävs samarbete, inte pajkastning och svartmålning. Utvecklingen visar också med tydlighet hur fel moderaterna har i sin beskrivning av verkligheten. Nyanlända kommer allt snabbare i arbete. SCB visar att det tidigare tagit upp till tio år innan varannan flykting etablerat sig på arbetsmarknaden, men att den tiden nu har kortats till nästan fem år. Arbetslösheten har minskat bland både inrikes och utrikes födda.

 Tillsammans med parterna utformar vi nu etableringsjobb och över hela landet sätts tusentals lokala jobbspår på plats – skräddarsydda vägar till jobb hos arbetsgivare som behöver anställa.

En stark konjunktur spelar roll. Men regeringens investeringar i jobb och välfärd ger resultat. Regeringen har också genomfört flera nödvändiga strukturreformer för att alla som kan jobba ska jobba. Vi har lagt om migrations- och integrationspolitiken. Trots att Sverige under många år tagit ett stort ansvar för människor på flykt har vi saknat ett tillräckligt systematiskt sätt att ta oss an integrationen. Därför har vi infört en bosättningslag som innebär att alla kommuner måste vara med och ta ansvar för mottagandet, särskilt de som har en stark arbetsmarknad. Därför har vi reformerat Arbetsförmedlingens arbete med etableringen och tydliggjort individens eget ansvar. Den moderatledda regeringen införde en rätt till insatser för nyanlända – vi har tillfört en skyldighet att delta. Vi har också stärkt insatserna för att nyanlända snabbare ska lära sig svenska och vi genomför rekordstora satsningar på utbildning för jobb.

 

Vi har skrotat det vårdnadsbidrag som de borgerliga införde, som förde utrikes födda kvinnor längre ifrån arbetsmarknaden istället för närmare, och vi har infört begränsningar i föräldraförsäkringen. Tillsammans med parterna utformar vi nu etableringsjobb och över hela landet sätts lokala jobbspår på plats – skräddarsydda vägar till jobb hos arbetsgivare som behöver anställa.

 

Moderaternas lösning är som vanligt sänkta skatter. Men sänkta skatter bygger inga broar till de många lediga jobb där arbetsgivare idag har svårt att hitta den kompetens de behöver. Dessa broar bygger vi. Det är att investera i ett starkare samhälle där var och en ges plats att vara med i samhällsbygget.

 

Ylva Johansson (S)

arbetsmarknads- och etableringsminister

LÄS fler debattartiklar här:

Utredare och omvärldsanalytiker: Klyftorna i samhället måste brytas

Vänsterpartiet Sandviken: Vi vill inte ha ett B-lag i skolan!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel