Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reservaggregaten för få i Tierps kommun

Beredskapen vid akuta strömavbrott är för dålig i Tierps kommun, anser Krisberedskapsmyndigheten. Reservaggregaten är för få och äldreboenden riskerar att stå utan ström vid ett långvarigt avbrott.

Krisberedskapsmyndigheten har sammanställt en rapport om robustheten i den kommunaltekniska försörjningen i Tierps kommun. Den rör VA-försörjning, fjärr- och närvärme, lokal elförsörjning och prioriterade fastigheter.

– Generellt sett ser det bra ut men rapporten har synpunkter på reservkraften. Antalet reservaggregat räcker inte till samtliga prioriterade fastigheter, säger Rogerth Wahlin, beredskaps- och säkerhetssamordnare för Räddningstjänsten i Norduppland.

De prioriterade fastigheterna, så som skolor och äldreboenden, går alltid först vid ett krisläge.

Bristen på reservaggregat innebär att exempelvis äldreboenden skulle kunna stå helt utan el vid ett strömavbrott och dessutom saknas evakueringsplaner. Och det är just detta område som Rogerth Wahlin anser är det viktigaste att jobba vidare med.

– Det behövs en komplettering av elförsörjningen och reservaggregaten, kommunen behöver ett antal till. Under 2008 har man jobbat intensivt med en planläggning, säger Wahlin och fortsätter.

– Vi ska jobba vidare med planläggningen och titta på de prioriterade fastigheterna som inte har reservaggregat och där det inte finns någon möjlighet till aggregat gäller det att kika på en evakueringsplan.

Enkäten som rapporten bygger på genomfördes 2007 och Rogerth Wallin påpekar att det sedan dess har inletts och pågår förbättringsarbeten på flera områden.

– Tierp ligger ganska bra till, det är min absoluta uppfattning. Enkäten är en stor hjälp för oss i planeringsarbetet.