Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barerna i världsklass

/
 • Baren på innergården till hotell San Domenico i Taormina är en lyxig oas  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Lyxhotellet San Domenico på Sicilien har en undangömd bar värd ett besök.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Bar Turrisi på Sicilien lockar med eget mandelvin.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Bar Pesca Salada i Barcelona är inte mycket större än en sardinburk.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Boca Chica i Barcelona är en av stadens tjusigaste barer.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Gin och tonic på The Rock.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • The Rock på Zanzibar.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • The Jetty på Zanzibar har ett svårslaget läge.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Emerson on Hurumzi har en av Stonetowns bästa takbarer.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Paul Bordonaba serverar gin och tonics på Museo del Whisky i San Sebastian.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Gin och tonic på Museo del Whisky i San Sebastián.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Bar Nestor är en av många pintxosbarer i San Sebastián.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Tapasbaren El Rinconcillo i Sevilla.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Tapasbaren El Rinconcillo i Sevillas är populär bland både lokalbor och turister.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Cova d’en Xoroi på Menorca.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Sifoneria – en garanterat originell barupplevelse.  Foto: Annika Goldhammer/TT
 • Sifoneria, bar med 80-talstema i Palma på Mallorca.  Foto: Annika Goldhammer/TT

Provsmaka gin och tonic i en gammal sardinfabrik, sippa på prosecco i ett kloster och upptäck New York-baren som är gömd bakom en telefonkiosk. Runtom i världen finns flera barer utöver det vanliga.

Annons

Den undangömda klosterbaren: San Domenico, Sicilien

I badorten Taormina på Siciliens östkust ligger San Domenico. Det anrika lyxhotellet är beläget i ett före detta dominikankloster från 1400-talet och har en innergård som är en av stadens bästa oaser. Här gömmer sig en bar med himlen som tak, omgiven av sköna fåtöljer och skuggande palmer. Även om du inte har råd att checka in på hotellet kan du besöka baren och beställa ett glas prosecco eller afternoon tea. På menyn finns även smörgåsar, sallader och en spektakulär lyxbricka: 28 gram calvisiuskaviar med bröd och crème fraiche för 250 euro.

Piazza San Domenico 5

www.san-domenico-palace.com

En annan bar värd ett besök på Sicilien: Bar Turrisi

Den närbelägna bergsbyn Castelmola var förebilden när Rune Andréasson skulle rita farmors hem Höga berget i Bamse. Bredvid kyrkan i byn ligger Bar Turrisi, med ekivok inredning och takterrass med svårslagen utsikt. Kom lagom till solnedgången och beställ ett glas kallt lokalt mandelvin.

Den minimala gin och tonic-baren: Bar Pesca Salada, Barcelona

I Barcelona finns flera barer som har specialiserat sig på den nytrendiga drinken gin och tonic. En av de minsta och charmigaste är Bar Pesca Salada, inrymd i en liten före detta sardinkonservsbutik. Enligt en skylt i baren finns det bara plats för 15 gäster men sena helgnätter samsas betydligt fler än så om utrymmet. Inredningen ser ut att vara skapad av en montessoriklass och inkluderar bland annat ett fiskfjällsliknande tak gjort av gamla papptallrikar.

I utbudet finns över 20 olika sorters gin. Har du svårt att bestämma dig är det bara att ge den charmiga barägaren fria händer.

Carrer de la Cera 32

Två andra barer värda ett besök i Barcelona

Boca Chica – elegant ställe en trappa upp från restaurang Boca Grande. På helgerna förvandlas toaletten till nattklubb med dj-bås och dansgolv.

Granja M Viader – stadens äldsta mjölkbar. Gör som lokalborna och beställ varm choklad och churros. Perfekt dagen efter-kur!

Den exotiska ö-baren: The Rock, Zanzibar

Ett snäckkast från stranden i Michamvi på Zanzibars västkust sticker en klippig mini-ö upp ur vattnet. Där ligger The Rock, en av världens mest spektakulärt belägna barer. Hit tar man sig med båt vid högvatten eller vadande vid lågvatten. Här finns en liten restaurang inomhus och en terrass med svårslagen utsikt över Indiska Oceanen och de traditionella segelbåtarna som glider förbi. Maten är högst medioker - så nöj dig med en solnedgångsdrink och ät middag på intilliggande Upendo i stället.

Michamvi, Zanzibar

Två andra barer med utsikt på Zanzibar

The Jetty, Essque Hotel – bar med fantastiskt läge på pålar över vattnet. Åk hit för en mellanösterninspirerad lunch eller solnedgångsdrink.

Emerson Hurumzi – mysig takbar i huvudstaden Stonetown dekorerad med orientaliska mattor, saffransfärgade tyger och stora kuddar. Den svenskägda systerrestaurangen Emerson Spice har också en takbar värd ett besök.

Bar och whiskymuseum i ett: Museo del Whisky, San Sebastián

Museo del Whisky är förstahandsvalet för whiskyälskare i San Sebastián. Men här finns inte bara stadens största sortiment utan också stadens bästa gin och tonic. Beställ en GT och du får beskåda en liten ceremoni där is, lime, gin och tonic behandlas med gravallvar och serveras i enorma kupor. Vill du testa något nytt? Be den sympatiske barägaren blanda en GT med smak av lavendel eller mynta.

Bonusinfo: Baren är kocken Niklas Ekstedts favorit i San Sebastián.

Alameda del Boulevard 5

www.museodelwhisky.com

Två andra barer värda ett besök i San Sebastián

Oiartzun – stadens bästa glassbar. Kvällstid finns glass med smaker som mojito, whisky och öl.

Bar Nestor – oansenlig bar som är så populär att den har väntelista. Varje dag serveras en nylagad, krämig tortilla vid två tillfällen: prick klockan 13 och 20. Vill du försäkra dig om en bit måste du gå hit när baren öppnar klockan 12 och skriva upp dig på listan.

Den historiska tapasbaren: El Rinconcillo, Sevilla

Det sägs att traditionen att äta tapas uppstod i Andalusien. I regionens huvudstad Sevilla är tapaskulturen fortfarande stark och det sägs att det finns över 3 000 tapasbarer att välja mellan.

Äldst av alla är El Rinconcillo, en institution från 1670. Här hänger stora ibericoskinkor på tork i taket, väggarna är täckta med traditionellt mönstrat kakel och framför bardisken trängs både lokalbor och turister. På menyn finns bland annat lufttorkad skinka, friterade småfiskar och den lokala specialiteten espinacas con garbanzos, spenat och kikärter. Gör som lokalborna och skölj ner maten med ett glas torr sherry.

Calle Gerona 40

en.elrinconcillo.es

En annan bar värd ett besök i Sevilla

Zarabanda’s – El Rinconcillos motsats. En modern tapasbar med kreativ meny. Bland specialiteterna finns tonfisktartar med jordgubbar och avokado samt ortiguillas, friterade havsanemoner.

Den spektakulära grottbaren: Cova d’en Xoroi, Menorca

På den iberiska ön Menorca gömmer sig en av Medelhavets häftigaste barer. Den är insprängd i berget, 30 meter ovanför havet och har naturligt formade terrasser i olika etapper.

Det är ett idealiskt ställe för en solnedgångsdrink. Framåt småtimmarna förvandlas Cova d’en Xoroi till en nattklubb med dansgolv i de labyrintiska bergsgrottorna. Familjen Flinta hade förmodligen trivts bra.

Tips: Testa en Caipomada, en lokal variant av mojito med menorkinsk gin i stället för gin.

Cala en Porter, Alaior

Den kitchiga gaybaren: Roses Bar, Berlin

Rosa, fluffigt och glittrigt - kitchigt är en underdrift för att beskriva den här legendariska gaybaren i Berlinstadsdelen Kreuzberg. Det är som om Babsan öppnat egen bar och gått bananas.

På helgerna fylls de två rummen av en eklektisk mix av kvartersbögar, storögda turister och excentriska konstnärer.

Oavsett läggning är Roses bar ett givet stopp under en barrunda i Kreuzberg och kul omväxling till de likriktade hipsterbarerna.

Oranienstrasse 187

Den originella retrobaren: Sifoneria, Palma de Mallorca

I en liten långsmal källarlokal gömmer sig en av Palmas mest charmiga barer. Längs väggarna står staplar med färgglada läskbackar fyllda med sifoner (flaskor som användes för att göra läsk förr i tiden) som ägaren samlat på sig. Här finns också vinfat med lokala viner, där besökarna kan fylla på medhavda vinflaskor för en spottstyver.

Inredningen är minst sagt originell, med en mix av gamla 70-talsvinyler, kitchig konst och gamla kasettband. Längst in gömmer sig ett litet galleri, där lokala konstnärer ställer ut.

Calle Santa Clara 4

sifoneriapalma.com

Den hemliga cocktailbaren: Please don’t tell, New York

I New York finns flera undangömda barer inspirerade av förbudstiden då barlivet pågick i det fördolda. En av klassikerna är PDT, Please don’t tell, som gömmer sig bakom en korvkiosk i East Village. För att komma in måste du gå in i en gammal telefonkiosk och be att få bli insläppt. Har du tur får du göra entré genom en hemlig dörr i telefonkiosken. På andra sidan väntar en elegant bar omgiven av uppstoppade djur och lädersoffor. Bakom bardisken står välklädda bartendrar och blandar cocktailar som vore det 1920. Blir du hungrig är det bara att beställa något från korvkiosken intill.

Tips: Boka plats i förväg om du vill vara säker på att komma in.

113 St Marks Place

pdtnyc.com

Och här är världens bästa barer

Varje år listar tidningen Drinks International årets bästa barer. 400 experter från hela världen får rösta fram sina favoriter, vilket resulterar i den prestigefulla listan "World's 50 Best Bars". Två svenska barer finns med bland de hundra bästa på 2015 års lista: Little Quarter (58) på Marie Laveau och Linje Tio (71) på Tjoget. Bägge ligger på Södermalm i Stockholm.

1. The Artesian, London

2. Dead Rabbit, New York

3. Nightjar, London

4. Employees Only, New York

5. American Bar, London

Annika Goldhammer/TT

Mer läsning

Annons