Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belfast blomstrar efter terrorn

/
 • Några av de berömda muralmålningarna längs Falls Road.
 • Puben Duke of York trängs med andra i populära Cathedral Quarter.
 • Med fredsfördraget 1997 började en upprustning av Belfast med allt fler offentliga konstverk.
 • Mourne Seafood Bar är det givna valet för ostronälskare.
 • I saluhallen St George s Market kan man bland annat handla Titanicchoklad.
 • SS Nomadic – tenderbåten som byggdes med Titanic som förlaga.
 • På Titanicmuseet kan man bland annat se hur stora skeppets propellrar var.
 • De guidade turerna till
 • Vilket Game of Throne-fan vill inte posera med en av seriens huvudkaraktärer – om än i papp.
 • Big Ben i London? Nix, det här är Belfast och Prince Albert Memorial Clock Tower, mest känt för sin kraftiga lutning.  Foto: Johan Öberg
 • Att skutta omkring på Giant’s Causeways basaltpelare är skoj.
 • Nordirland är behändigt litet: Borgruinen Dunluce Castle kan ses på en dagsutflykt från Belfast.
 • Regn, blåst och sol om vartannat väntar den som semestrar på Nordirland.
 • Belfast pampiga stadshus.
 • Dagens fisk på Holohans at the Barge.
 • Giant’s Causeway – ett av våra speciella världsarv.

Nordirland är ett av Europas vackraste hörn och huvudstaden Belfast blomstrar igen efter decennier av terror. Fascineras av det hypermoderna Titanicmuseet, lärorika guidade turer i de sekteristiska våldsårens spår och lättsamma dito i tevesagornas värld.

Annons

En bit in i rundvandringen på det spännande Titanicmuseet, som öppnade 2012 till hundraårsjubileet av historiens mest kända fartygskatastrof, blickar vi ut genom panoramafönstren. Där utanför har man markerat var torrdockan låg och exakt hur stort skrovet var.

– Jämfört med dagens kryssningsjättar var hon ju rätt liten, konstaterar mitt sällskap på rundvandringen.

Och det stämmer ju, men hon var ett vackert skepp. När Titanic sjösattes bogserades skrovet till en docka längre ut i hamnen där hon byggdes färdig. Dockan finns kvar än och är väl värd ett besök. Intill ligger det vackra tegelhus där varvet Harland and Wolffs ingenjörer ritade Titanic – snart är byggnaden omgjort till hotell med Titanictema.

Belfasts industrihistoria kom i skymundan i decennier när Nordirlands huvudstad bara syntes i nyheter om det blodiga inbördeskriget mellan de som ville att landet skulle förenas med republiken Irland (oftast katoliker) och de som ville att det skulle förbli en del av Storbritannien (oftast protestanter). Lokalt är perioden känd som The Troubles och kostade över 1 500 människor livet från mitten av 1960-talet fram till fredsuppgörelsen 1997.

Sedan freden kom gick det länge trögt att locka turister:

– Många som inte varit här tror ju att Belfast fortfarande är farligt, men det är förmodligen en av världens tryggaste storstäder nu, säger guiden Derek Gordon, som med van hand rattar en av utflyktsarrangören McCombs bussar längs smala kurviga vägar under en heldag till inspelningsplatserna till teveserien "Game of Thrones". Den görs till stor del på Nordirland och turerna har precis som Titanicmuseet blivit turistmagneter.

– Många som åker med är helt frälsta och kan varenda detalj, men för andra lockar det vackra landskapet mer, säger Derek.

Och landskapet är verkligen behagande, med sin intensiva grönska, blommande buskar, karga berg och storslagna havsvyer. Mest spektakulärt blir det vid världsarvet Giant's Causeway: Ett naturens eget 3D-jättepussel med 37 000 kantiga basaltpelare i jätteformat skapade av lava, högt tryck och kylande hav för 60 miljoner år sen.

De märkliga pelarna är som gjorda att skutta runt på med den grönsvarta kraterväggen i fonden och det vilda havet utanför.

Ett annat måste – denna gång inne i Belfast – är de berömda Black Cab Tours. Under några timmar i en klassisk Londontaxi får man en lärorik guidad tur runt staden med fokus på The Troubles. På turen ser man många av de kända muralmålningarna i kvarteren runt katolska Falls Road och protestantiska Shankhill Road. Guiderna skyr inte Nordirlands mörka historia, men visar också på hur det gått framåt rejält sen fredsuppgörelsen.

Att mycket hänt märks tydligt i Belfast centrum, som fått nytt liv kvällstid med en uppsjö fina pubar och allt fler bra matställen. På dagtid är ett besök på St George’s Market kul och slutar oftast med något välsmakande inköp.

I centrum finns dessutom gott om fina viktorianska byggnader och allt fler nya offentliga konstverk, som den kakelklädda fisken vid kajen längs floden Lagan eller den sylvassa silverskinande spiran som numera kröner katedralen.

Men tillbaks till Titanic: Hon ligger ju på flera tusen meters djup i Nordatlanten och bara fragment har bärgats. Men här i Belfast finns något unikt kvar, en av Titanics två specialbyggda tenderbåtar – SS Nomadic. Fartyget är det enda bevarade som seglat under anrika rederiet White Star Lines flagga. Det ser ut som Titanic, men är bara en fjärdedel så stort.

SS Nomadic användes för att ta passagerare mellan skepp och kaj i franska Cherbourg där tidvattnet är betydande. Vi slår oss ned i förstaklasspassagerarnas salong där bland annat Charlie Chaplin, Marie Curie och Elisabeth Taylor vilade benen under Atlantbåtarnas storhetstid.

Johan Öberg/TT

Mer läsning

Annons