Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biarritz lockar med mat och vågor

/

Förläng sommaren i franska Biarritz. Här blandas mondänt badortsliv med baskisk kultur och Europas bästa surfstränder.

Annons

Tomater i regnbågens alla färger, gigantiska kronärtskockor och fikon söta som honung. Les Halles, marknaden, är ett perfekt ställe att väcka aptiten på i Biarritz. Här varvas frukt- och grönsakshandlare med ost- och charkdiskar och brödbodar som lockar med frasiga croissanter och baguetter. Däremellan hänger stora bayonneskinkor och klasar med mörkröd espelettechili, två av traktens kulinariska specialiteter. I grannhallen håller fiskarna till, med nyfångade fiskar och skaldjur från den franska atlantkusten.

Här finns också stadens mest dekadenta snabbmatsdeal: sex ostron och ett glas vin för sju euro. Det är bara att ställa sig vid fiskhandlaren L’Ecailleries lilla bardisk och sörpla i sig.

För den som vill vila benen rekommenderas någon av barerna som omger marknaden. Lokalbornas favorit är Bar Jean och skulle det vara fullt – vilket det ofta är – finns Café Jean lite längre bort på samma gata och Le Bar du Marche på andra sidan torget.

Matkulturen är bara en anledning att upptäcka Biarritz. Staden ligger vid Atlanten i sydvästra Frankrike, i den del som tillhör Baskien. Den baskiska kulturen är stark och i många hänseenden har staden mer gemensamt med spanska San Sebastián, drygt 40 minuter söderut, än med andra franska städer.

I början av 1900-talet var Biarritz en hotspot för såväl europeiska kungligheter som Hemingway, Edith Piaf och andra kulturella. Senare upptäckte jetsetfolket den södra franska Rivieran, med städer som Cannes och Saint Tropez. Under tiden hittade surfarna hit och staden utvecklade en mer avslappnad atmosfär. I dag lockar orten surfare från hela världen. En av dem är Jens Holmer, som driver surfreseföretaget Surfakademin tillsammans med Peter Sahlberg.

De upptäckte Biarritz i början av 2000-talet, efter att ha bott på Hawaii i flera år. De senaste tio åren har de varit bosatta här under sommarhalvåren och lockat otaliga surfsugna svenskar till staden.

– Biarritz är meckat för surfing i Europa. Här är stranden där surfingen i Europa startade, Côte des Basques, desutom finns bra nybörjarstränder med snällare vågor. Biarritz är en kontrasternas stad med en unik mix av surfbohemer och chica parisare. Hermésbutikerna och surfkaféerna ligger vägg i vägg.

De många surfarna sätter en tydlig prägel på staden och skapar en unik atmosfär. Här varvas mondäna barer och pampig art deco-arkitektur med avslappnade kaféer och hippiechica butiker. På uteserveringarna umgås surfare som stannat för en after beach-öl med lokalbor som ser ut att ha gått direkt från bankjobbet till baren.

Precis som i den spanska matmetropolen San Sebastián lockar nästan varenda bar med pintxos, den baskiska motsvarigheten till tapas. På eftermiddagarna fylls varenda bardisk med kulinariska minikonstverk, och en after beach kan lätt bli en prisvärd gourmetupplevelse. Munsbitarna kostar ofta inte mer än ett par euro styck, och ett glas vin tre till fyra euro.

Bar Basque och Le Comptoir du Foie Gras är två bra ställen att börja kvällen på.

De senaste åren har Jens Holmer bott här från maj till oktober. Och allra bäst tycker han att det är när högsäsongen är över.

– Biarritz är helt fantastiskt under sensommaren. Jag älskar att vara här i september och oktober. Då är naturen som vackrast. Dessutom brukar det fortfarande vara varmt i vattnet och stabilt väder med finfina vågor.

Och för den som inte lockas av surfing finns gott om andra aktiviteter och utflykter.

– Det finns en stor variation här, säger Jens. Efter att ha fångat vågor i världsklass kan du åka upp i Pyrenéerna och vandra, åka till Bordeaux och prova viner eller till San Sebastián med alla sina tapasbarer och Michelinrestauranger.

Annika Goldhammer/TT

Mer läsning

Annons