Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charterresenärernas konstanta solsug

/

Kanarieöarna är som så många säsonger tidigare populärast när svenskarna åker på vintercharter.
Men det finns annat att utforska i utbudet på flera kontinenter.

Annons

Sommaren regnade bort och många semestersvenskar valde att spontant lösa flygbiljett till i solen till något av Medelhavsländerna. Medför det att vi kommer att resa mindre i vinter? Nej blir svaret på frågan utifrån det faktum att en hel del av de kommande resorna bokades redan under våren och försommaren. Ja blir däremot svaret om man tar hänsyn till att många solsugna prioriterar att "säkra" en värmeperiod inför kommande kyla och mörker.

– Hela hösten har fått sig en puff uppåt av sommaren, säger Kajsa Moström från Apollo och sammanfattar branschens status.

Kanarieöarna är ett säkert, populärt och soligt val i vinter. Alla de stora arrangörerna har resor dit, och nytt för i år är att Fritidsresor även har El Hierro i sitt utbud. Mattias Bergendahl från charterbolaget säger att man som enda svensk aktör har resmål till alla sju öar. Konkurrenten Apollo väljer att fokusera på samma breddgrader, fast österut på andra sidan jordklotet i Dubai i Förenade arabemiraten.

Rundresorna blir allt fler. Ving har uppdaterat turerna i Sri Lanka. Solresor mutar in den indonesiska tempel- och solön Bali på sitt sätt, och man lanserar även en längre resa i Sydamerika.

– Våra kunder vill ha något nytt. De vill inte göra samma resa som tidigare, säger Christian Dissen från Solresor och inflikar:

– Och Bali ska man väl besöka en gång i livet?

Karibien har varit på tapeten i flera år. Nu är det speciellt en av öarna som sticker ut, Kuba, och det är föga förvånande. Den här vintern kan vara sista chansen att se genuina miljöer innan kampen mellan kommunism och kapitalism för alltid förändrar utseendet i Havanna och resten av landet.

Ingen av arrangörerna utrycker oro för att den svenska kronans svagare värde skulle innebära att charterresandet minskar. Eller att den kinesiska börsgången skulle kunna få reshjulen att gnissla.

– Vi svenskar prioriterar resor. Vi unnar oss det. Andra saker är mer konjunkturkänsliga, säger Mattias Bergendahl på Fritidsresor.

Magdalena Öhrn på Ving menar att resandet allt mer blivit synonymt med livsförbättring.

– Man söker upplevelser och man vill ha en historia att berätta när man kommer hem, säger hon och fortsätter:

– Grundgrejen är att man vill slippa måsten och krav.

Man doppar tårna, tränar så svetten lackar, slukar en bläckfisk. Man har semester vintern 2015-2016.

Mikael Nilsson/TT

Mer läsning

Annons