Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyperns bästa tid är nu

/
 • Nissi Beach sedd från sandbanken som delar den berömda stranden.  Foto: Johan Öberg
 • Makronissosstranden är mångas favorit i Ayia Napa.  Foto: Johan Öberg
 • I Trodosbergen dominerar stora tallar, men på högre höjd hittar man också cederträd.  Foto: Johan Öberg
 • Blå lagunen, med öns mest kristallklara hav och badbar havstemperatur året runt.  Foto: Johan Öberg
 • Simma lugnt på Teklastranden strax söder om Ayia Napa.  Foto: Johan Öberg
 • Teklastranden bjuder på klart grunt hav utan vågor tack vare de små klippöarna precis utanför.  Foto: Johan Öberg
 • Dags för semesterbilderna på Nissi Beach.  Foto: Johan Öberg
 • Många av Ayia Napas långgrunda sandstränder är perfekta för småbarn.  Foto: Johan Öberg
 • Till blå lagunen tar sig de flesta med utflyktsbåt, men en del hurtiga går och andra cyklar, tar hyrbil eller taxi.  Foto: Johan Öberg
 • På nordvästra Cypern hittar man många fina stränder där man får vara helt för sig själv.  Foto: Johan Öberg
 • Kustgrottorna strax norr om Ayia Napa når man lätt på hyrcykel - eller så går man hela vägen.  Foto: Johan Öberg
 • Grillad bläckfisk och en sval cypriotisk Keo-öl - alltid rätt!  Foto: Johan Öberg
 • Cypern är känt för sina fina citroner.  Foto: Johan Öberg

Cypern har några av Medelhavets finaste sandstränder. Med de korta avstånden tar man sig lätt runt ön vare sig man hyr bil, åker buss eller cyklar. Garanterad sol, värme och hett nattliv, men också avkoppling.

Annons

Ayia Napa lockar massor av turister under högsäsong. Intensivt nöjesliv och, inte minst, några av Medelhavets finaste sandstränder. Men högsommarsolen och hettan under juli och augusti kan bli tryckande, och omgivningarna bränns till en torr och trist jord- och kakifärg.

Reser man däremot redan nu är vädret på Cypern bättre än högsommar här hemma. Det gröna gräset och vildblommorna finns kvar och trängseln på stränderna är obefintlig.

Inte heller festandet har kommit i gång, vilket gör en och annan festprisse vilsen, men de som inte vill rumla runt natten lång rätt nöjda.

Vi börjar vid havet: Ayia Napa har en handfull längre sandstränder och flera mindre i trånga vikar omgivna av vassa kalkstensklippor. Den bästa stranden är tveklöst berömda Nissi Beach, för några år sedan vald till Europas bästa strand enligt Tripadvisor.

Sandbottnen är ljuvligt len och det är väldigt långgrunt, något barnfamiljer älskar. Den delas av en smal sandbank som leder ut till en liten klippö med fin vy över kusten. Men populariteten har också lett till många strandnära höghushotell.

Naturnära bad väntar på den nästan lika kända grannstranden Makronissos:

– Vi tycker det är skönast att bada här, säger Göran Andersson som är på sin tredje resa till Ayia Napa.

– Det är så välordnat och vänligt och maten är bra, lägger sambon Kristina till.

Makronissos är en vackert bågformad strand. Här har hotellen inte fått tränga sig på och historiens vingslag går att känna när man promenerar ut på klipporna i den södra änden, där det finns flera antika klippgravar.

Men bäst av Ayia Napas stränder är ändå den som ligger längst från centrum. En cykeltur på 20 minuter eller en ännu snabbare bussresa söderut ligger Ayia Tekla, med en sammetslen sandstrand. Här är lugnt och grunt, och havet värms snabbt upp av solen. Stranden har fått sitt namn från den lilla kyrkan och grottkapellet strax intill. Här finns inga hotell alls, men däremot en bra restaurang och ett antal solstolar till uthyrning. Lugnet är en lisa för själen och den långgrunda vadningen till den lilla vågbrytande ön hundra meter ut är ett lagom äventyr.

Att hyra en cykel är perfekt, och lite motion kan behövas med tanke på alla godsaker som souvlaki, moussaka och grillad haloumi på menyerna. Man tar sig lätt runt till de allra vackraste av kustens bad: Blå lagunen har ingen strand alls, bara vassa klippor. Men från klipporna kan man hoppa ned i ljuvligt turkost hav och njuta av en semesterkänsla som räcker länge. Många tar sig hit med utflyktsbåt, ett smidigt om än inte lika lugnt alternativ.

Cypern är som gjort för utflykter. Ön är så liten att även dess bortersta hörn gå att nå på en lång dagstur. Vi börjar med Trodosbergens kurviga vägar för att så småningom nå nordvästkustens i stort sett öde stränder. Innan dess kan man stanna till vid toppen av det 1 952 meter höga berget Olympos där man har utmärkt skidåkning mellan januari och mars och kan se spår av snö även i maj. Eller så väljer man Kýkkoklostret, det mest kända av de många ortodoxa klostren i bergen, fyllt av fina fresker och mosaiker av senare datum. Ta chansen och köp söt inkokt frukt på klostrets bilparkering, delikatesser som hela valnötter eller gröna melonskal är smaksensationer att ta med hem.

Närmare havet i nordväst slingar sig vägen precis intill FN:s vaktposter och man kan se ned på en liten turkcypriotisk enklav som de civila för länge sedan har lämnat. Tyvärr är inte Cypernfrågan särskilt nära en lösning och den norra tredjedelen förblir kontrollerad av turkisk militär, efter den grekcypriotiska militärkuppen 1973.

Det går dock utmärkt att besöka den norra sidan. Flera övergångar är öppna, exempelvis i huvudstaden Nicosia. En dagstur till den vackra antika hamnstaden Kyrenia (Girne på turkiska) på nordkusten med buss från Nicosias turkcypriotiska del, eller kanske en heldag med hyrbil ut på Karpáshalvön är härligt. Längst ut på halvön finns för övrigt öns mest makalösa sandstrand, den kilometerlånga Golden Beach, där man ofta är helt ensam med sanddynerna och havets vågor, till och med när Ayia Napas stränder för länge sedan är fullpackade under högsommaren.

Johan Öberg/TT

Mer läsning

Annons