Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det barnvänliga Alperna

/
 • Att glida in i björnens gap längs Bärenpiste på 2|043 meter höjd är kul när man går i skidskola.  Foto: Serfaus-Fiss-Ladis turistbyrå
 • Allt är inte skidåkning: Att fara fram så här högt ovan pisten är en riktig magkittlare, liksom den nya snabba familjerodelbanan.  Foto: Serfaus-Fiss-Ladis turistbyrå
 • Skidskolebarn som övar i Bertas Kinderland i Fiss. Hela barnanläggningen är öppen även för den som inte går i skidskola.  Foto: Johan Öberg
 • Skymningen sänker sig över Serfaus. De många hotellen blandas med gamla, doftande ladugårdar och kossornas klingande skällor.  Foto: Johan Öberg
 • U-skylten visar att Serfaus stoltserar med världens kortaste tunnelbana och är gratis. Banan har fyra stationer, vilket bidragit till ett nästan bilfritt centrum.  Foto: Johan Öberg
 • Serfaus-Fiss-Ladis har flera säkra specialliftar anpassade för små barn, som därför inte behöver någon vuxen med sig.  Foto: Serfaus-Fiss-Ladis turistbyrå
 • De flesta av skidskolebarnen i Serfaus-Fiss-Ladis går på heldagspass.  Foto: Serfaus-Fiss-Ladis turistbyrå
 • Serfaus-Fiss-Ladis skidskolor är ledande i Europa och har bland annat uppfunnit denna anläggning som ska träna in rätt plogform på skidorna för de yngsta.  Foto: Serfaus-Fiss-Ladis turistbyrå
 • Serfaus-Fiss-Ladis har gott om Fun parks.  Foto: Serfaus-Fiss-Ladis turistbyrå
 • Serfaus-Fiss-Ladis Fun parks har både nybörjarhinder och svårare varianter.  Foto: Serfaus-Fiss-Ladis turistbyrå
 • Skön skrattpaus på eftermiddagsshowen. Alla som går i heldagsskidskola lunchar i en egen anläggning specialanpassad för barn: Menyer, lekrum och spelmöjligheter.  Foto: Johan Öberg
 • En ung skidåkare med privatlärare pustar ut en stund på den sovande björnen i leklandet Murmlitrail.  Foto: Johan Öberg
 • Självklart har barnvänliga Serfaus leksaksaffär gott om skidleksaker.  Foto: Johan Öberg
 • Skymningsvy över Wellness Residenz Schalbers utomhuspooler och omgivande berg.  Foto: Johan Öberg
 • Vilken backe ska vi välja? Med 212 kilometer preparerade pister plus off-piståkning finns det mycket att testa i Serfaus-Fiss-Ladis.  Foto: Johan Öberg

Många familjer satsar på skidåkning där pisterna är snäppet häftigare än de på hemmaplan under sportlovet. Österrikiska Serfaus-Fiss-Ladis har prisats för sin familjevänlighet och ingenstans är skidskolorna för barn så ambitiösa som där.

Annons

Hannah, sex år, kliver av åkbandet som tagit henne upp för den lilla backen, viftar bort snöflingor från skidglasögonen och plogar sedan säkert ned mellan portarna tätt följd av flera jämnåriga.

– Bra, ropar hennes skidlärare som får ett stort leende till svar.

Solsäkra Serfaus-Fiss-Ladis tar sitt namn från tre de små grannbyarna bredvid varandra på en platå, och är en skidort i Tyrolen som först för ett par år sedan började locka svenskar. De flesta turisterna kommer från Tyskland, Holland och Danmark.

Här finns inte det partyliv och vilda after-ski som drar ungdomar till skidorter som St Anton och Ischgl. I stället är det familjer och barn som står i fokus och få platser i Alperna kan mäta sig med Serfaus-Fiss-Ladis ambitiösa barnsatsningar:

– Vi är hela 700 skidlärare i högsäsong, några svensktalande, och de flesta jobbar så klart med barn, säger tjecken Jan Brzezina, som gör sin 16:e säsong som skidlärare och guide här.

Den största byn Serfaus med 1 200 bofasta och grannbyn Fiss ligger båda på 1 400 meters höjd, Ladis ligger 200 meter lägre. Närmare 50 liftar och kabinbanor knyter ihop hela området, där de högst belägna pisterna utgår från 3 000 meter höjd.

På barnområdena finns ett 30-tal åkliftar. Men barnens skidskolor nöjer sig inte med att bara åka i småbackar:

– Det här är en sittlift för åtta personer som specialdesignats så att små barn ska kunna åka i den utan att en skidlärare måste vara med. Den grind man normalt fäller ned manuellt, stängs och öppnas automatiskt när barnen har markkontakt.

Vi blir passerade i en backe av ett gäng barn på skifox, en minikälke med bara en kort skida som man styr och bromsar med ännu kortare skidor på fötterna.

Skidskolorna håller med sånt utan extra kostnad. Uppe i backen finns flera olika åkdon att låna – allt från vanliga snöbrädor till mer udda farkoster jag aldrig sett förr.

– Vi vill inte bara att barnen ska lära sig åka skidor, utan också få chans att testa allt som är kul i backarna.

För de lite äldre finns stora Fun parks med allt från enkla freestylehinder för nybörjare till de för mer erfarna och där man måste ha en rejäl dos mod för att ta sig an. Dessutom ordnas åkning i grupp för dem som vill testa off-pist.

– Vi har väldigt bra off-piståkning på hög höjd här, men jag önskar att fler åkare först kollade med oss guider hur förhållandena är. Jag har mycket stor respekt för laviner efter att ha hamnat i två - en gång som enda överlevande när de som åkte före mig inte klarade sig, säger Jan Brzezina.

För oss vanliga åkare räcker de preparerade pisterna gott. Nästan tre fjärdedelar är röda och resten blå eller svarta backar och från flera av de högsta topparna kan man välja alla svårighetsgrader. Vill man njuta av riktig långa åk finns en backe som är över milen och flera strax därunder.

Men skidsemester med barn kräver ofta mer än bara utförsåkning. Precis som på andra österrikiska skidorter är släde och rodel stort här – både direkt på snön eller på en helt ny metallbana där man får upp farten på 50 kilometer i timmen.

Sen finns äventyr som zipline, där man åker högt över trädtopparna i en sele hängane i en vajer, och en rad lugnare för små barn – som det småläskiga Djävulslandet, där man skidar förbi rökbolmande drakar och tjutande häxor. Eller den rara Murmlitrail med chans att hoppa upp på en sovande björn och höra på sagor.

Murmeldjuret Murmli är Serfaus maskot, medan Fiss och Ladis har kossan Berta. Vi tittar in i nybyggda Kindervilla där Berta har trollerishow för barnen som får värma sig och skratta innan lektionerna tar vid igen.

Själv avslutar jag dagen med ett varmt utomhusbad på Wellness Residenz Schalber, ett vänligt familjeägt hotell där alla tycks veta ens namn efter bara en dag. Sen stundar kvällens femrätters gourmetmiddag med råvaror från hotellets ekologiska farm och vilt som ägarens jaktlag fält. Trevligt nog med flera barnfamiljer i matsalen.

Johan Öberg/TT

Mer läsning

Annons