Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djur och kultur på ö med milsvida stränder

/
 • Paradisstranden i Unawatuna.
 • Att hamna mitt bland över hundra elefanter är mäktigt. Då gör det inget att himlen öppnar sig.  Foto: Johan Öberg
 • Morgon på stranden i Hikkaduwa.  Foto: Johan Öberg
 • Gröna havssköldpaddor mitt bland badsgästerna är unikt för Hikkaduwa.  Foto: Johan Öberg
 • Fiskare i typisk segelkanot på badorten Negombo, strax norr om huvudstaden Colombo.  Foto: Johan Öberg
 • Bild 6: Det berömda klippalatset i Sigiriya är ett av Sri Lankas åtta spännande världsarv.  Foto: Johan Öberg
 • I Sigiriya har en del unika klippmålningar från 500-talet bevarats.  Foto: Johan Öberg
 • Hulman är en langur som förekommer på Indiska halvön och Sri Lanka och blir 40-80 centimeter lång med en svans på upp till 110 centimeter.  Foto: Andre Anita/Shutterstock.com
 • Små fiskrika sjöar är en viktig del i Sri Lankas byliv.  Foto: Johan Öberg
 • Pujaceremoni i tandens tempel i Kandy, där en av Buddhas tänder bevarats.  Foto: Johan Öberg
 • Utbudet av färska viltfångade skaldjur hör till Sri Lankas matfröjder utöver mustiga traditionella currygrytor.  Foto: Johan Öberg
 • Afternoon tea på Mount Lavinia hotel - ett av flera fina före detta kolonialhotell i teproducerande Sri Lanka.  Foto: Johan Öberg
 • Tredagars havssköldpaddsbebis - redo att släppas i havet så snart mörkret har lagt sig.  Foto: Johan Öberg
 • Apor är söta, men se upp - de kan vara både fräcka och aggressiva när det vankas mat.  Foto: Johan Öberg
 • Galle Fort hör till Asiens läckraste, välbevarade kolonialstäder.  Foto: Johan Öberg

Sri Lanka lockar med härliga stränder och ett rikt kulturliv. Men också med underbar natur och närkontakt med både stora och små djur.

Annons

Det är en märklig syn: Fem stora gröna havssköldpaddor rör sig sakta i det knädjupa havet precis vid hotell Hikka Tranz i badorten Hikkaduwa, en av de första platserna i Sri Lanka att se charterturister på 1960-talet.

Bara att få se skygga havssköldpaddor i havet är en raritet, främst förunnat dykare annars. Djuren beter sig ovanligt lugnt när de rör sig bland badgästerna som försöker mata dem med sjögräs och samtidigt tar selfies.

Naturen är alltid nära här. Rikligt med regn under två monsunperioder och skurar däremellan håller växtligheten frodigt grön. En del av öns vanliga växter, som kokospalmer, tebuskar, mango- och gummiträd, känner många igen. Men kanelträd, jackfruit, ingefära, vanilj och vackert blommande kardemumma är nya bekantskaper för de flesta besökare.

En kort resa norrut längs kusten, där sandstränderna avlöser varandra mil efter mil, svänger vi i byn Kosgoda ned till Victor Hasselblad Turtle Conservation Research Center, först av Sri Lankas nu över 20 institutioner som räddar havssköldpaddan. Det startade 1979 med stöd av den svenska kameratillverkarens stiftelse och leds i dag av Isaru Abraw:

- Vi köper i stort sett alla ägg som sköldpaddorna lägger här på stranden av de lokala fiskarna och betalar långt över priset på den svarta marknaden. Att ta äggen för att äta är förbjudet, men folk gör det ändå annars.

Genom att köpa äggen och vårda nykläckta ungar räddas ofantligt många havssköldpaddor:

- Vi har släppt ut 3,6 miljoner i havet sedan 1979.

I tre stora tankar simmar helt nykläckta havssköldpaddor kring. När de blivit tre dagar släpps de. Därutöver finns här en rad äldre djur som har missbildningar eller skador från nät och båtpropellrar. Sri Lanka är äggläggningsplats för fem av jordens sju arter, bland annat den gigantiska havslädersköldpaddan, som kan bli stor som en dubbelsäng.

Besökare får ta upp sköldpaddor och studera dem på nära håll. Det är nästan så man får en tår i ögat när man får ögonkontakt med en tredagarsbebis med ivrigt paddlande fenor.

Vi fortsätter norrut, till Habarana, exakt mitt på ön som är lika stor som Litauen. Här följer vi med en naturguide till små byar som bara nås till fots eller med kanot.

- Små sjöar är en viktig del av Sri Lankas byliv, säger guiden Gayan Wijethunga innan han med skarp blick får syn på först en illgrön ödla och sedan en hane av en annan art som sprakar i regnbågens alla färger.

- Den kan ändra färg och blir mest färgglad när en annan hane lurar i närheten.

Bylivet verkar först rätt mysigt. I stort sett allt som växer här används: som mat, läkemedel, byggmaterial och bränsle och i sjön finns det fisk. Vi ser kärror dragna av vita tjurar, och en man som spänt brungrå vattenbufflar framför plogen på risfältet. Den synen är ovanlig då de flesta nu gått över till motorplogar. Och så frågar vi om alla rangliga torn och trädkojor vi ser:

- Där uppe sover byborna för att undkomma de vilda elefanter som kommer in i byarna på nätterna i jakt på föda. Befinner man sig på marken riskerar man att bli dödad. Varje år dödar öns 5|000 elefanter runt 100 människor. Å andra sidan dödas runt 250 elefanter varje år. Tjuvjakt, tågolyckor och stötar från elledningar är vanligast. Och som tur är har väldigt få av våra elefanter betar, som kan locka tjuvjägare.

För oss besökare är myggen mer besvärande än elefanterna. Men malaria finns inte på ön och denguefeber finns nästan bara i huvudstaden Colombos slum. Med lite myggsprej på anklarna slipper vi fler stick.

Apor ser vi överallt. Också på hotellen, där vi en morgon ser en storvuxen hulmanlangur skrämma slag på en kvinna som tagit med sig en banan från frukostbuffén.

Även vid den världsberömda klippan i Sigiriya är aporna påflugna och förväntar sig mat av närgångna fotografer. Den mäktiga klippan reser sig lodrätt 200 meter upp från den omgivande slätten. I den 30-gradiga värmen hinner vi svettas litervis på vägen upp, med paus för att se de fina klippmålningarna från 500-talet och de gigantiska lejontassarna halvvägs upp. På toppen, med storslagen vy över djungel, vatten och bergstoppar, finns de antika palatsruinerna, där vattencisternerna är välbevarade.

Nära Sigiriya ligger Kaudulla national park, med bland annat skygga leoparder och stora krokodiler. Vi åker dit i jeep på leriga vägar i hopp om att få se vilda elefanter. Glädjen blir stor när vi snart skymtar två som badar med en liten unge. Men när vi rundar en dunge och grässlätten öppnar sig möter vi något mer imponerande. Över hundra elefanter på mycket nära håll. Vi njuter av synen när de äter av det frodiga gräset. Kamrerona klickar för fullt mot de vackra djuren, tills himlen öppnar sig för att bättra på den redan så gröna grönskan.

Johan Öberg/TT

Sri Lanka

Allmänt

Prunkande grönska, vilda djur, silkeslena stränder, kryddstark mat, fina världsarv och öppna, vänliga invånare. Sri Lanka har hamnat i skuggan av de andra stora vinterresmålen, men nu ökar intresset igen.

Valuta

100 rupier = 6,25 kronor

Säsong

Den tropiska grönskan har en förklaring - regn året runt, oftast korta häftiga skurar. Solsäkrast tid längs charterstränderna är januari-mars.

Resa dit

Alla stora charterbolag har paketresor hit, med reguljär- eller charterflyg. Det finns både badresor, rundturer och kombinationer. Apollo tar från 12|000 kr per person för två veckor på mellanklasshotell i mars 2016.

Fem höjdare

Mysiga Galle Fort

Holländsk 1600-talsbebyggelse bakom tjocka befästningsmurar precis vid havet. Här finns lugna gator, lyxiga boutiquehotell, läckra klädaffärer och fina souvenirbutiker i en levande stadskärna som tillhör Asiens charmigaste.

Valskådning och koralldyk

Ett par timmars båtresa från Mirissa i söder är chansen stor att få närkontakt med stora valar och snabba delfiner, delar av året även jordens största djur - blåvalen. I norr, men även vid västkustens badorter, finns fina korallrev och sjunkna skepp att utforska för dykare.

Dans och tempelceremonier

Kandy är Sri Lankas kulturhuvudstad och självklart bör man vara med om en puja i Tandens tempel och dansuppvisningar på Röda korset strax intill.

Strandliv i väst, syd och öst

Sri Lanka har massor av bra sandstränder. De längs västkusten är mest exploaterade, med allt från billigt boende till lyx. I söder finns paradisstranden i Unawatuna men allt fler upptäcker östkusten nu när det åter är fred på ön.

Afternoon tea och skaldjur

Sri Lanka var en tid en brittiska koloni England. Kvar från den tiden finns flera klassiska kolonialhotell. Testa exempelvis prisvärd, överdådig afternoon tea på Mount Lavinia hotel strax söder om huvudstaden Colombo. Överallt serveras det viltfångade skaldjur - frossa på jätteräkor, fisk och färsk hummer.

Mer läsning

Annons