Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dynamiska Hamburg överraskar

/
 • Här och var finns rester av det historiska Hamburg kvar, som här vid kanalen Nikolaifleet.  Foto: Anders Pihl
 • Från St Mikaelskyrkans torn ser man hela Hamburg.  Foto: Anders Pihl
 • Hamburgs hamn är en del av stadens identitet och dess gatumusiker.  Foto: Anders Pihl
 • Sternschanze är en avslappnad men ändå trendig stadsdel. Utelivet i Hamburg är ymnigt och intensivt.  Foto: Anders Pihl
 • Tv-tornet i Hamburg är inte lika känt som sin motsvarighet i Berlin, men ändå ett landmärke i staden.  Foto: Anders Pihl
 • Christine Carstens driver butiken Tausche i trendiga stadsdelen Sternschanze.  Foto: Anders Pihl
 • Hamburgs hamn är en del av stadens identitet.  Foto: Anders Pihl
 • Sternschanze är en avslappnad men ändå trendig stadsdel.  Foto: Anders Pihl
 • Sternschanze är en avslappnad men ändå trendig stadsdel.  Foto: Anders Pihl
 • Zollkanal är en av många fina kanaler i Hamburgs hamnområde. Längst bort sticker det nya konserthuset Elbeharmonie upp.  Foto: Anders Pihl
 • Hamburgs hamn är en del av stadens identitet. I bakgrunden det nya konserthuset Elbeharmonie.  Foto: Anders Pihl
 • Hamburgs hamn är en del av stadens identitet.  Foto: Anders Pihl
 • Ny spännande arkitektur i stadsdelen Hafen City.  Foto: Anders Pihl
 • I stadsdelen Sternschanze spelar många gatumusiker.  Foto: Anders Pihl
 • I kvarteren kring Reeperbahn är sex ett tydligt tema.  Foto: Anders Pihl
 • Stadsdelen Sternschanze har många små personliga butiker.  Foto: Anders Pihl

Tysklands näst största stad ligger bekvämt nära Sverige och allt fler upptäcker att Hamburg överträffar sitt rykte. Den behagliga och gröna platsen har både karaktär och stämning nog för en perfekt weekend.

Annons

Det är lätt att skaffa sig sin egen missuppfattning om Hamburg. Det finns rykten om staden som något fyrkantig och tråkig, en ruffig och historielöst återuppbyggd hamnstad som blivit en tillväxtmotor i tysk ekonomi. Vilket ju inte låter särskilt lockande som resmål.

En bra idé är att genast glömma dessa fördomar och se efter själv. Allt fler börjar upptäcka att vi svenskar har en riktigt spännande metropol inpå knuten. Ger man den en chans väntar en grön och inbjudande weekendstad vars starka sidor är kultur, nattliv, musik och arkitektur.

Att Hamburg är mer brokigt levande än sitt rykte slår mig när jag vandrar längs Elbe-floden hamnpromenaden. Det är en minst sagt händelserik plats. Båtarna som oavbrutet lägger till vid kajerna är en del av stadens kollektivtrafik. Gatumusikanter spelar, mängder av serveringar och barer håller sina gäster otörstiga, samtidigt som lyftkranar och containrar sticker upp i bakgrunden.

Många städer gömmer helst undan sina hamnar. Inte Hamburg. De stoltserar och identifierar sig med den. På rätt humör kallar man sig gärna Tysklands dörr till världen.

I hamnen ligger också Hafen City, den nya stadsdel med intressant arkitektur som just nu håller på att färdigställas. Mest iögonfallande tvekan Elbeharmonie, det nya konserthuset, som blev ett nytt landmärke redan innan det öppnades. Huset vilar på en äldre lagerbyggnad av tegel och reser sig med en originell glasfasad och ett vågformigt tak högt över all annan bebyggelse.

Som kontrast till arkitekturen i Hafen City fascinerar resterna av det gamla. Hamburg blev delvis ödelagd av bombningarna 1943 och ger liksom med många andra tyska städer intryck av ett slags utspriddhet.

Därför kan en promenad till Sternschanze komma som en glad överraskning. Efter ett par fina parker och en del förortsliknande hus är du plötsligt mitt i city igen. Sternschanze är trendalternativa kvarter, ett distrikt med många små personliga affärer och caféer. Namnet, "Stjärnskansen", kommer från den stjärnformade befästning som låg här på 1800-talet.

– Alla besökare utifrån brukar gilla "Die Schanze", säger Christine Carstens, affärsägare till Tausche Store på Schanzenstrasse, en butik som säljer väskor med utbytbara motiv på framsidorna.

Hon har drivit affären i fyra år. Tidigare hade hon butik i Berlin, men menar att båda de stora tyska städerna är unika och värda att besöka. Dock ser hon fördelar med Hamburg.

– Här behöver man inte uttrycka sig själv hela tiden. Det är mer avslappnat. Folk är vanligen väldigt hjälpsamma och avspända. Det är lätt att känna sig hemmastadd.

Christine vill lyfta fram musikstaden. Här spelas det ständigt konserter med allt från musikal till punk.

– Och sommaren. Den är helt enkelt underbar i Hamburg. Vi har så mycket vatten och grönska omkring oss, säger Christine Carstens.

Nöjeslivet i Hamburg är mytomspunnet. Även om prostitutionen på stråket Reeperbahn känns trist, hittar man samtidigt några av Hamburgs bästa barer och klubbar i närheten, liksom teatrar och musikalscener.

Medan jag tar en öl på baren Barbabar med dansande människor runt mig funderar jag på om inte hårda Hamburg i själva verket är det mjuka, sett till människors attityder här. Kanske har hamnstaden traditionellt haft en utblick mot världen som påverkar den accepterande atmosfären.

På Barbabar börjar jag spela fotbollsspel med Mark och Tomas, ett bra sätt att få kontakt med folk man inte känner.

– Det bästa är öppenheten, säger Mark som flyttade hit från Lübeck för tre år sedan.

Thomas nickar leende och fyller i:

– Stan välkomnar alla och fördömer ingen. Det är Hamburg. Vi som bor här sneglar inte så mycket på andra. Kom som du är, du är ok hursomhelst.

Mer läsning

Annons