Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Foten i sanden på årets charternyheter

/

Spanien, Grekland och Kroatien är sommarens hetaste semesterländer – och det är framför allt klassiker som Kreta, Malaga och Mallorca som lockar. Det stora ressuget gör att även Portugal får ett stort uppsving i sommar.

Annons

Svenskarnas längtan efter sol och värme är ovanligt stort i år. Enligt statistik från resebyråkedjan Ticket har sommarens bokningar ökat med 14 procent jämfört med i fjol – och då var efterfrågan redan väldigt hög.

– Folk vill inte riskera att sitta och frysa i sommarstugan, utan vill se till att få garanterad värme, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket.

I sommar är det främst klassiska destinationer som Malaga, Kreta, Rhodos och Mallorca – årets mest bokade resmål - som lockar. Spanien är ohotad etta bland semesterländerna, en av fyra resor bär till landet. Om man tittar enbart på charterstatistiken ligger Grekland i topp. Varken finans- eller flyktingkriser tycks ha minskat svenskarnas sug efter att resa dit.

Däremot har oroligheterna i Turkiet gjort att resandet dit minskar stort i år, framför allt till Istanbul.

Sommarens raket är Kroatien. Landet har seglat upp som ett av svenskarnas nya favoritresmål, vilket märks tydligt i charterutbudet.

– Alla arrangörer satsar stort på Kroatien i år, säger Karin. Jag tror många är nyfikna på landet och tycker det känns fräscht och nytt.

Bland uppstickarna märks Portugal. Antalet bokningar dit har nästan fördubblats, om än från blygsamma nivåer. En förklaring till ökningen är ett ökat intresse för Lissabon och nya resmål på Algarvekusten. Även Bulgarien ökar och har seglat upp som ett allt populärare lågprisalternativ till Turkiet.

Årets charternyheter

+Kroatien

Alla de stora charterbolagen ökar antalet resor till Kroatien i sommar. Dessutom lanseras nya orter och hotell.

Apollo satsar stort på Istrien, en halvö i norra Kroatien. Här finns mycket att upptäcka för mat- och vinintresserade, men sommartid är det kanske främst det klara vattnet och klapperstensstränderna som lockar. Apollo lanserar tre nya resmål i Istrien: badorterna Poreč och Rovinj samt den Pula största staden på ön.

Två andra nyheter hos Apollo är Korčula, en ö i Dalmatien som kan nås med färja från både Split och Dubrovnik, och en ny familjeresort i Makarska, huvudort på Makarska rivieran.

Ving ökar volymen till Kroatien med hela 80 procent och lanserar ett nytt familjehotell på ön Brač, ett resmål som Apollo och Fritidsresor flyger till sedan tidigare. Ving börjar även med kortresor till Makarska rivieran för den som inte vill stanna borta en hel vecka. Det blir avresor på lördagar och onsdagar med fyra respektive tre övernattningar.

Även Fritidsresor utökar sitt Kroatienprogram med fler avgångar och ett nytt familjehotell i Podgora på Makarska rivieran.

Prisexempel: Kortresa från Stockholm till Split med hotell i fyra nätter från 5 445 kr med Ving.

+Grekland

I sommar utökar Fritidsresor utbudet på Kreta med sex nya resmål på östra delen av ön: Agios Nikolaos, Amoudara, Analipsi, Elounda, Gouves och Panormos. Här lanseras också flera så kallade Sensimarhotell för vuxna som reser på tu man hand.

Dessutom utökar Fritidsresor med Zakynthos, en ö i den Joniska ögruppen som Apollo erbjuder sedan tidigare. Här finns bland annat Smuggler’s Cove, en ovanligt bildmässig vik med ett skeppsvrak som sägs ha tillhört smugglare.

Apollo satsar på två små ö-nyheter: lugna Paxos som är den minsta ön i Joniska havet och Patmos i de Dodekanesiska öarna. Den senare kan kombineras med grannön Samos.

Man presenterar också två nya koncepthotell i Parga, ett för par som reser utan barn och ett för barnfamiljer.

Prisexempel: En vecka på Paxos från 6|448 kronor med Apollo.

+Spanien

Mallorca är sommarens hetaste resmål. För livsnjutare som vill upptäcka ön bortom stränderna lanserar Solresor en temaresa, Premium Mallorca, med fokus på mat och dryck. I resan ingår matlagningskurs, vingårdsbesök, olivoljeprovning och boende på fyrstjärnigt hotell i badorten Palma Nova.

På spanska fastlandet ligger Ljusets kust, Costa de la Luz, en nyhet från Apollo. Här väntar långa sandstränder, fina utflyktsvägar och ett solsäkert klimat – något som även har gjort Costa de la Luz till en semesterfavorit bland spanjorerna själva.

Prisexempel: Premium Mallorca, en vecka med halvpension från 8|995 kronor.

+Portugal

Längs Portugals södra kust ligger Algarve, en av Apollos stora sommarnyheter. Här väntar kilometerlånga sandstränder, flera golfbanor samt små och stora kuststäder. Apollo har hotell i orterna Portimão och Albufeira, som är en av Portugals populäraste städer sommartid.

Prisexempel: En vecka i Portimão med boende på fyrstjärnigt hotell från 4 698 kronor med Apollo.

+Koncepthotell växande trend

En av de senaste årens stora resetrender är skräddarsydda koncepthotell. Numera erbjuder samtliga charterbolag nischade hotell för olika målgrupper: barnfamiljer, par, hälsomedvetna etcetera.

– Det är antingen koncepthotell eller små privatägda hotell som gäller numera, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket. Resenärerna vill ha hög standard och ett stort utbud. Trestjärniga resorter utan något särskilt att erbjuda är ute.

Fritidsresor har nyligen lanserat hotellkonceptet Sensimar, som riktar sig till vuxna som vill ha hög standard och strandnära läge, och hälsokonceptet Robinson.

Ving kontrar med Casa Cook, koncepthotell för trendmedvetna vuxna. Det första hotellet öppnar i den lilla orten Kolymbia på Rhodos i mitten av maj.

Annika Goldhammer/TT

Mer läsning

Annons