Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta de bästa matstråken i Madrid

/
 • Plaza de Mayor är ett av de mest kända landmärkena i Madrid.  Foto: Anders Pihl
 • Frukt-mojitos till försäljning i Mercado de San Miguel.  Foto: Anders Pihl
 • Fyllda oliver i hundra olika varianter säljs i Mercado de San Miguel.  Foto: Anders Pihl
 • Calle de Cava Baja i La Latina består av en oavbruten rad tapasbarer.  Foto: Anders Pihl
 • Calle de Cava Baja i La Latina består av en oavbruten rad tapasbarer.  Foto: Anders Pihl
 • Folkvimmel på Plaza del Humilladero nära Calle de Cava Baja.  Foto: Anders Pihl
 • Casa Curro Taberna på Calle de Cava Baja frestar med nyfångade räkor som expresskörs hit.  Foto: Anders Pihl
 • Tapasbaren Erre o Erre serverar moderna tapas på Calle de Cava Baja i stadsdelen La Latina.  Foto: Anders Pihl
 • Populära Bazaar på Calle Libertad i stadsdelen Chueca.  Foto: Anders Pihl
 • Restaurangen 80 grados serverar kreativa tapas på Calle de Manuela Malasaña i stadsdelen Malasaña.  Foto: Anders Pihl
 • Avspända Calle de Argumosa i stadsdelen Lavapiés.  Foto: Anders Pihl
 • Vaxduk utanför baren La Boca på Calle de Argumosa, Lavapiés.  Foto: Anders Pihl
 • Skyltdocka på Calle de Argumosa i Lavapiés.  Foto: Anders Pihl
 • Lavapiés Playa Bar på Calle de Argumosa låtsas att den är en strandbar.  Foto: Anders Pihl
 • Baren Buga del Lobo (slang för Vargens mun) på Calle de Argumosa i Lavapiés har fina väggmålningar.  Foto: Anders Pihl
 • Det fina konstmuseet Reina Sofia ligger i samma hörn som Calle de Argumosa i Lavapiés börjar.  Foto: Anders Pihl
 • Calle de San Bernandino är en trevlig och lågmäld kroggata i distriktet Conde Doque.  Foto: Anders Pihl
 • Calle de San Bernandino är en trevlig och lågmäld kroggata i distriktet Conde Doque.  Foto: Anders Pihl
 • Madrid kommer in i andra andningen efter att solen gått ned.  Foto: Anders Pihl

Madrid stärker sin ställning som en av Europas främsta matstäder. Här finns en fantastisk kulinarisk variationsrikedom att kasta sig in i. Följ med till fem kroggator för en riktigt lyckad kväll i den spanska huvudstaden.

Annons

Att anlända till Madrid på kvällen och ge sig ut på stadens gator är som en vitaminchock för alla sinnen. Strömmen av människor, dofterna av mat och sorlet från uteserveringar slår emot en och man smittas lätt av den livsenergi som staden alltid tycks vara fulltankad av.

Den hungrige är lyckligt lottad här. Madrid kommer in i andra andningen efter att solen har gått ned och visar upp närmast oändliga och ständigt förbättrade möjligheter till att äta och dricka gott.

Dock kan Madrid kännas svåröverblickbart då de centrala distrikten både är vidsträckta och kompakta med otaliga trånga gator. En bra första utgångspunkt är förstås Mercado de San Miguel nedanför det kända torget Plaza Mayor. Denna trendiga marknadshall är förträfflig för att orientera sig i vad Madrid har att erbjuda ifråga om ät- och drickbarheter.

Men sedan då? Med så många alternativ att välja mellan är det en fördel att kunna lokalisera fem av Madrids bästa restaurang- och bargator. De representerar en bra början i respektive stadsdel och utgör ett recept på en riktigt lyckad kväll i den spanska huvudstaden.

Fem stråk att spana in

1. Calle de Cava Baja, La Latina

Detta är gatan som kunde ha en skylt i bägge ändar med uppmaningen "Börja här!" på ett antal språk. Det behövs dock inte. Madrids besökare hittar ofta hit ändå. Calle de Cava Baja i livliga stadsdelen La Latina innebär nämligen en välkänd grundkurs i det spanska köket, särskilt när det gäller tapas.

Stråket har ibland kallats Spaniens viktigaste gastronomiska gata. Men låt inte en sådan etikett ge intrycket att det enbart är frågan om uppnästa guldkrogar. Här finns ställen av alla sorter, från enkla hak med tortilla och torkad skinka till gastrobarer med nyskapande tapas-experiment. Varför inte inleda kvällen på torget Plaza del Humilladero – intill framförs det ofta livemusik - och därefter äta dig Calle Cava de Bajo fram, tapas för tapas.

Rekommendationer:

Casa Lucas, Calle de Cava Baja 30.

La Camarilla, Calle de Cava Baja 21.

2. Calle de la Libertad, Chueca

Täta och livfulla Chueca har delvis blivit känd som de homosexuellas stadsdel, men är ytterst hetero-vänlig också. Chueca lockar med ett ofantligt antal uteställen och restauranger per kvadratmeter. En av de bästa gatorna, med krogar vägg i vägg, heter Calle de Libertad. Börja förslagsvis med tapas på Celso y Manolo eller Bocaito, ta ett glas vin på utmärkta bodegan Vides och svinga dig vidare till exempelvis Bazaar eller Babel. Frågan är om du har plats för mer god mat när du kommer fram till japanska Yoshi i andra änden. Runda annars av med en drink på någon av mexikanarna La Panza es Primero och Barriga Llena och njut av deras roliga inredningar. Finsmakarna kanske i|stället letar upp michelinstjärnekrogen DSTAgE i närheten.

Rekommendationer:

Vinoteca Vides, Calle de la Libertad 12.

Bocaito, Calle de la Libertad 6.

3. Calle de Manuela Malasaña, Malasaña

Före detta arbetarstadsdelen Malasaña har blivit Madrids hipster-distrikt framför andra med mängder av attitydstinna butiker och musikklubbar. En gata som Calle de Manuela Malasaña är dock ett exempel på hur gentrifieringen alltid drar vidare: här äter inte så många arbetslösa rockmusiker längre utan det handlar snarare om välbetalt folk i mediebranschen. Gatan radar upp trevliga alternativ för en middag med kreativa lyxtapas, som 80 grados och La Musa. Några restauranger och barer på gatan, som Casa Maravillas, bjuder på omväxling genom att hålla sig mer till traditionerna.

Rekommendationer:

80 grados, Calle de Manuela Malasaña 10.

La Musa, Calle de Manuela Malasaña 18.

4. Calle de Argumosa, Lavapiés

Avslappnat, ruffigt och coolt. Många invandrare, färre turister. Madrids motsvarighet till El Raval i Barcelona heter Lavapiés. På Calle de Argumosa ligger några av Madrids mest originella barer, som Lavapiés Playa Bar med strandtema, bohemiska Bar Boca och praktfullt målade Buga del Lobo. Calle de Argumosa börjar för övrigt nere vid eminenta konstmuseet Centro Arte Reina Sofia, vars rymdskeppsliknande kafé serverar himmelsk apelsinjuice på morgonen. Hungrig? Många av barerna har läckra smårätter. Annars fortsätt bara framåt. Kring Plaza de Lavapies och längs Calle de Lavapies finns tjogtals enkla men mycket prisvärda indiska, nepalesiska, brasilianska och afrikanska restauranger.

Rekommendationer:

Safran, Plaza Lavapies 5.

Buga de Lobo, Calle de Argumosa 11.

5. Calle de San Bernandino

Om du befinner dig i det numera trendiga distriktet Conde Doque, vare sig du lockats hit av nattlivet kring Calle de Palma eller av det egyptiska templet Templo de Debod och konstmuseet MMAC, kan det vara bra att känna till den lågmälda restauranggatan Calle San Bernandino. Här hittar du rader av anspråkslösa krogar med mat från Indien, Kina, Mexico, Marocko och Korea. Gatan har ingen känsla av vimmel och uteliv som övriga nämnda gator i artikeln utan är främst ett stråk för den som vill äta i lugn och ro till priser under genomsnittet. Calle San Bernandino bör ej förväxlas med Calle de San Bernado i närheten.

Rekommendationer:

A Todo Mexico, Calle San Bernardino 5.

Esfahan, Calle San Bernardino 1.

Anders Pihl/TT

Mer läsning

Annons