Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hvar – Kroatien med lyxkant

/
  • Nicola från Zagreb säljer handdukar, hattar och solglasögon i Hvar. Han tycker att han har det perfekta sommarjobbet.
  • Hvars lavendelsmakande honung är en raritet. Här till salu i byn bergsbyn Brusje.
  • Händelsernas centrum, stora torget i Hvar.
  • Solen går ned över staden Hvar och dess gästhamn.
  • Även innan lavendeln har börjat blomma är en utflykt upp till bergen på Hvar mödan väl värd.
  • Utsikten från Hvars medeltida borg Fortica ger härliga vyer över staden.
  • Det klara vattnet och de många soltimmarna på Hvar lockar många besökare.

Den lavendeldoftande och svärdformade ön Hvar är Kroatiens trendigaste och mest solsäkra resmål. Ön är känd för sitt nattliv, men även fridsökaren hittar storslagna landskap, historia och gastronomi.

Annons

Katamaranfärjan Jadrolinija från Split tutar ljudligt och möter den ljusa sandstenskajen med en vänlig duns. Vi kliver av från färjan under raden av palmer med en känslan av att vi kommer att trivas här.

Föraningen visar sig stämma. Snart sitter vi på restaurang Divinos terass i den historiska stadskärnan på kroatiska ön Hvar och betraktar båttrafiken från hamnen till de vackra Pakleni-öarna utanför.

Vinden är ljum och nedanför glittrar det klara vattnet inbjudande. Servitören glider disktret förbi och föreslår ett inhemskt vitt vin till tryffelrisotton. Divino är på sätt och vis en utmärkande restaurang för Hvar och visar upp ett Kroatien med stil och lyxkant.

Staden Hvar ligger i ena änden av ön med samma namn. Formad som ett svärd sträcker ön ut sig parallellt med den dalmatiska rivieran. Hvar är i dag jämte Dubrovnik Kroatiens största turistdestination och den plats i landet som har flest soltimmar.

Visserligen är det bara försommar och högsäsongen har precis börjat, ändå känns det svårt att begripa hur den fridfulla ön ska lyckas svälja 20|000 besökare om dagen under de kommande månaderna. Men enligt statistiken lär det vara sant.

Många olika språk korsas i luften på torget i staden Hvar. Atmosfären är lite chic och ungdomligt energifylld. Många av öns unga besökare ser dagens båtutflykter och bad som en förberedelse till kvällens nattliv.

Samtidigt är staden något av Kroatiens Sandhamn eller Marsstrand: hit kommer människor i alla åldrar och inte minst seglarfolk från när och fjärran. Gästhamnen är ständigt välbelagd.

Efter maten utforskar vi de fascinerande gränderna i de äldsta delarna av staden. Direkt intill torget finns byggnaden Arsenal från 1600-talet, som rymde både ett varv för krigsbåtar och Europas första inomhusteater, öppen för allmänheten. Ovanför tronar den medeltida borgen Fortica, som ger överblick över hela stan och den omkringliggande övärlden.

De flesta bofasta tycks uppskatta turismens intåg. Inga trötthetssymptom märks än. I en badvik direkt bakom den stora hamnen säljer Nicola från Zagreb solglasögon, hattar och handdukar. Han och hans bror driver verksamheten här för fjärde året i rad.

– Ett bra arbete. Delvis semester, delvis jobb. Jag badar säkert 20 dagar per månad när jag är här, menar han.

Bästa tipset för en lyckad dag på Hvar behöver Nicola ingen betänketid för att ge. Då bör man ta båten ut till ön Palmizana och hänga på strandklubben Laganini, vilket betyder "sakta" på kroatiska.

– Sakta och lugnt, det är så vi gillar att leva livet i Kroatien. Klubben är visserligen lite dyr, men det är den värd, säger Nicola.

Den avlånga ön har många andra utflyktsalternativ. En given turistattraktion är öns berömda lavendelfält. Även när växten inte blommar, vilket den gör i juni-oktober, är landskapet ändå värt resan upp i bergen. Fälten livnär många av öns bin och deras honung får en tydlig smakton av lavendel.

– Hvar har världens bästa honung. Jag köper med mig flera liter hem varje säsong jag jobbar här, säger Nicola utan att tveka.

Vi vandrar tillbaka till hamnen och folklivet. På baren Red Baron ett par steg från kajkanten har många redan beställt in dagens första cocktails. De sitter på första parkett till den vitala och händelsemättade scen som är Hvar en vanlig sommareftermiddag.

-----

Fem tips:

Pakleniöarna:

Ögrupp med 21 små idylliska öar och kobbar utanför Hvars hamn som nås enkelt med taxibåt (cirka 50 kronor). Ön Stipanska har perfekt solnedgångsläge och Kroatiens mest kända klubb Carpe Diem. Nästan lika omtalad är ön Palmizana med flera populära strandrestauranger. På Pakleniöarna väljer många att bada nakna, vilket är tillåtet i flera vikar.

Stari Grad och Jelsa:

Två historiskt intressanta städer som visar upp ett mycket lugnare och mer opåverkat Hvar. För den besökare som kan undvara nattlivet i Hvar stad lockar dessa städers genuina atmosfär till att stanna över natten eller rentav förlägga hela vistelsen här.

Lavendelfälten:

Hvar är berömt för sina antika odlingslandskap med lavendel, ginst och rosmarin. Mest dramatiska är de mellan byarna Brusje och Velo Grablje. Om hyrbil och moped känns tråkigt och cykel för fysiskt krävande är elcykel en perfekt lösning. Då känner du dofterna och närheten utan att svettas ihjäl i bergen. De kan hyras nära busshållplatsen i Hvar stad.

Grapceva-grottan:

I denna mäktiga grotta nära byn Humac har man hittat en förhistorisk kultplats som är 6|000-7|000 år gammal och rester av keramik som visar de första avbildningarna av båtar i Europa. Eftersom grottan endast kan ses med guide rekommenderas en arrangerad tur hit.

Grannöarna Brac och Vis:

Hvar är en utmärkt bas för att utforska de närmaste större grannarna i den dalmatiska arkipelagen. Brac lockar med den utskjutande drömstranden vid Bol medan Vis attraherar med sina byar med vin- och fruktodlingar och ett lågt tempo.

Mer läsning

Annons