Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordmännens land – Normandie

/

När man säger Normandie tänker de flesta på Dagen D. Men bakom krigets fasor döljer sig långa härliga badstränder, medeltida historia, skaldjur och äpplen i alla dess former.

Annons

På greenen, vid hål 6 på klippans utkant, puttar man bollen i hålet i skuggan av en tysk bunker från andra världskriget. Nedan breder havet och den lilla fiskeorten Port-in-Bessin Huppain ut sig. Hit kommer båtarna in i hamnen med havets läckerheter, men bara när vattnet står högt. Just nu är det ebb och de båtar som är i hamn ligger platta mot sanden på havsbottnen.

Längs med de höga klipporna, som skiljer hav från land, svävar drakflygarna i de varma uppåtvindarna. Under dem, invid den blottade kajväggen ligger miljontals skal från pilgrimsmusslan, packade av havets virvlar likt en hårt staplad hylla med böcker åt alla håll.

Fiskeorten har några få hotell och restauranger som vetter mot havet. Den pittoreska hamnortens lugn är ett bra utgångsläge för den som vill upptäcka Normandie med bil.

Bara tio minuter västerut ligger Omaha Beach. Här led USA stora förluster när Dagen D skred till verket, början till slutet av andra världskriget. Den stora minnesplatsen invid havet är vacker, välskött och fridfull. Platsen besöks ständigt av överlevande och anhöriga. Österut följs stränderna Gold Beach, Juno Beach och Sword Beach som även de var en del av landstigningen. Inklämd mellan D-stränderna ligger Arromanches les-Bains. Här byggde de allierade upp en artificiell hamn, vars kvarlevor står kvar i|dag och bildar ett glest ringliknande mönster, och lockar till sig nyfikna vid lågvatten.

Vid stadens utkant bor Jean-Claude med familj på en gård, som inhyser b&b och hästuthyrning. Efter att ha levt ett hektiskt liv i Paris tog de flykten till landsbygden, där de i|dag lever med sina hästar, hönor, getter och tar hand om ridsugna turister. Efter att vi valt ut hästar är det dags för en tre timmar lång ritt över ängar, genom dungar och så småningom ned till stranden. Där får hästarna fullkomligt fnatt och galopperar med en rasande fart över den havsblöta sanden.

– Det är det här som de flesta vill göra när de kommer hit, säger Jean-Claude med ett nöjt leende, efter att hästarna frustande fått lämna stranden.

En knapp mil genom bördiga ängar söderut ligger Bayeux. Här finns den berömda tapeten, ett historiskt dokument och konstverk som berättar om den Normandiska erövringen av England 1066. I huvudorten Caen märks Vilhelm Erövrarens liv och upptåg tydligt. Hertigen som var en krigens man, och förutom alla slag som visas i Bayeux-tapeten, lät han upprätta slottet Château Ducal och två klosterkyrkor som stoltserar i stadens mitt. Caen gicks hårt åt under världskriget, men har omsorgsfullt byggts upp igen. Här ligger fredsmuseet Le Mémorial de Caen som är en bra startpunkt för den som vill följa i krigets spår.

Normandie är ett äppelland. Här gör man välsmakande must, juice, cider och den kända calvadosen. Bryggerier och producenter duggar tätt längs med de små vägarna. Vi stannar vid Ferme-Félicité, där ägaren Sebastian hälsar oss välkomna i sin enkla mottagning, där flaskor fyllda med alla sorters varianter av flytande äpple trängs på hyllorna. Här behöver man inte köpa grisen i säcken. Givmilt häller han upp några droppar för avsmakning.

– En calvados ska smaka äpple, hävdar Sebastian och rekommenderar en treårig flaska.

Han lyckas även sälja in några flaskor äppellikör och cider innan vi åker nöjda därifrån.

Provinsens stolthet, det vackra Mont-Saint-Michel, anses vara Frankrikes vackraste syn och mest besökta turistmål. Klostret på ön ser ut att ha rest sig upp ur havet, och dess skepnad tar andan ur en. Biskopen av Avranches lät bygga ett kapell år 708 på ön efter att ärkeängeln Mikael, inte mindre än tre gånger, uppmanat honom till bygget. I dag dominerar ett ståtligt kloster ön, omgivet av en ringmur. Här bor 50 bofasta och tre miljoner besökare om året.

En av Normandies viktigaste hamnar är Cherbourg. Här ligger det maritima museet La Cite de la Mer, med Europas djupaste akvarium (30 meter) och den största ubåten i världen som är öppen för allmänheten. Men överraskningen är det artificiella båtdäcket från passagerarfartyget Titanic. Härifrån kan man uppleva de fem sista dagarna, innan båten sjunker till havets botten. Och det är många som blir förvånade över att Titanics ödesresa faktiskt började här i Cherbourg.

Mer läsning

Annons