Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palawan – mäktiga landskap och låga priser

/
 • De vilda landskapen i Bacuit-bukten påminner om liknande områden i Thailand och Vietnam.  Foto: Anders Pihl
 • El Nido har en strand som vissa tider på dagen är fridfull och bjuder in till bad.  Foto: Anders Pihl
 • Sundet i Bacuit-bukten mellan Matinloc Island och Tapiutan Island är storslaget.  Foto: Anders Pihl
 • De vilda landskapen i Bacuit-bukten påminner ibland om liknande områden i Thailand och Vietnam.  Foto: Mattias Schylander
 • Strandhugg på Helicopter island, en av de öar i Bacuit-skärgården som har ett förflutet i tv-programmet
 • Morgon på El Nidos strand. Snart ska utflyktsbåtarna lägga ut och stranden är full med folk.  Foto: Anders Pihl
 • Reggae-bandet på Pukka Bar i El Nido får hela lokalen att dansa.  Foto: Anders Pihl
 • Pojkar på promenad utanför El Nido.  Foto: Anders Pihl
 • Grillad fisk serveras under lunchstoppet på Matinloc island.  Foto: Anders Pihl
 • Mattias Schylander startade baren Lucky Alofa i El Nido för tre år sedan.  Foto: Marel Villanueva
 • Färsk fisk redo för kvällens grillning i El Nido.  Foto: Anders Pihl
 • Sallad, med ett motto som är lätt att hålla med om.  Foto: Anders Pihl
 • Flower island tycks hämtad från resereklamens värld – som många andra öar utanför Palawan.  Foto: Anders Pihl
 • Flower island resort har rymliga bungalows i indonesisk stil.  Foto: Anders Pihl
 • Tropiska blommor och stora fjärilar är något som Flower island har gott om.  Foto: Anders Pihl

Kring ön Palawan i Filippinerna finns tusentals öar med sylvassa klippor och sammetsmjuka stränder. Allt fler svenskar har hittat till vackra El Nido. Ett resmål med stor potential, men som just nu påminner om hur Sydostasien var förr.

Annons

– Dags att åka! Alla till båten, ropar Henry som just presenterat sig som min guide.

Det är tidig förmiddag i El Nido på filippinska ön Palawan. Nere på stranden råder full aktivitet. Ett tjugotal turbåtar ska lägga ut samtidigt. Dykartuber och matlådor bärs ut till båtarna och i det blågröna vattnet står folk med vatten till midjan i kö för att klättra ombord.

Snart bär det iväg. Jag åker med båten Cute Princess ut i den overkligt vackra skärgården av märkligt formade berg, vita strandremsor och gnistrande grön växtlighet som kallas Bacuit-arkipelagen. Första stoppet kommer redan efter tjugo minuter: Obebodda Helicopter Island ger tillfälle till snorkling och bad på en pudermjuk matta av ljus sand.

Att ön känns vagt välbekant är inte så konstigt. Helicopter Island är en av de öar som synts i "Expedition Robinson". Hela fyra säsonger har spelats in av tv-succén på olika öar här runt El Nido.

Helicopter Island är en bra början, och snart blir det ännu bättre. Vi svänger in mellan två öar i vad som liknar en fjord med branta stup på bägge sidor. Smått drömlika vyer möter oss. På ena ön, Matinloc, finns en palissad med tunna och vassa klippor som i grönskan halvt döljer the Matinloc shrine, ett vitt kyrkokapell med kupoltak. Jag har sett dataspel med betydligt mindre fantasieggande miljöer än denna.

Lite längre bort gör vi ett nytt strandhugg där besättningen på båten grillar fisk, fixar sallad och skär upp färsk mango. Sedan är det upp till var och en om man vill smälta maten på stranden eller snorkla ovanför fler koraller i det grunda och klara vattnet.

Efter att båtarna gått olika rutter (man kan välja på rutt A, B, C eller D) till laguner, grottor och andra naturfenomen samlas de sedan vid den mäktiga Seven commandos beach i solnedgången där somliga avslutar dagen vid strandbaren.

I skymningen är vi tillbaka i El Nido, den före detta fiskebyn som blivit den stora turistorten för alla som vill uppleva Bacuit-arkipelagen. Att säga att det finns mer att se här är ingen liten underdrift. Palawan är 65 mil lång och omges av hela 1 780 mindre öar, de flesta obebodda.

Kanske är det just den oupptäckta karaktären som gör att allt fler svenskar reser till Filippinerna. När många andra länder i Sydostasien blir dyrare och långsamt får en mer exploaterad känsla, framstår Filippinerna lite som att börja om igen. Priserna är låga och turistindustrin jämförelsevis i sin linda.

Efter dagens lyckade båtutflykt sätter jag mig på en av El Nidos trevligaste barer – Lucky Alofa. Till en början överraskas jag av musikvalet, till exempel spelas "Flickorna på TV2" med Gyllene Tider. Snart klarnar det då bartendern och ägaren visar sig vara svensken Mattias Schylander.

– Jag startade baren för tre år sedan, berättar Mattias på trygg norrländska. Att svenskarna börjar hitta till El Nido är något jag märker tydligt. Det var en dramatisk skillnad redan förra året.

Han avslöjar att namnet på baren är en hyllning till hans farfar, som hade en stuga han döpt till Lucky Alofa, efter en dansbandslåt om en paradisö. Låten hette dock egentligen Lucky Aloha.

– Farfar stavade fel, säger Mattias och ler.

Vid bardisken träffar jag det unga paret Oscar Bjerkinger och Kajsa Daul från Vimmerby. Båda är påtagligt nöjda med vistelsen påön.

– Det är fint och billigt här. Vi vill vara i Asien så länge som möjligt och har en gemensam totalbudget på 500 kronor per dag, berättar Kajsa. På den budgeten får vi pengar över varje dag.

När solen sjunkit ned över den höga Cadlao island ute i bukten får El Nido nytt liv. Alla strandrestauranger börjar duka borden. Eleganta Atmosphere serverar ett riktigt bra tvärsnitt av asiatiska rätter och frestar med hemgjord glass efteråt. Härifrån är det noga räknat fem steg på sanden över till Pukka Bar, enligt namnskylten El Nidos bästa och enda reggaebar. Det duktiga livebandet har just börjat spela och det dröjer inte länge förrän en skön festkänsla uppstår och många börjar dansa.

Jag frågar min filippinske vän Ricardo något jag undrat över länge. Hur kommer det sig att filippinska musiker ofta är så tekniskt skickliga? Han svarar utan att tveka:

– Vi sjunger. Redan när vi är små och vi fortsätter att sjunga karaoke hela livet. Det skapar musikalisk talang.

Kring El Nido finns branta berg som begränsar det byggbara utrymmet. Därför har boendemöjligheterna spridit sig till kuststräckorna runtom orten. Ute på några av öarna finns dessutom ett antal hotell som är klart exklusivare än budgetställena inne i El Nido.

Vill man ha ännu mer avskildhet kan man söka sig längre bort i samma trakt. Några mil söder om El Nido ligger Tay Tay, en stad som ger åtkomst till en helt annan del av övärlden kring norra Palawan.

Härifrån tar jag båten till Flower island, en ö som tycks vara hämtad från resereklamens värld. Ett enda, men mycket bra hotell finns: Flower island Resort.

Dagarna på Flower island blir ett perfekt komplement till vistelsen i tättbebyggda El Nido. Dagsutflykter till obebodda öar är givetvis ett av nöjena även här. En minst lika stor frestelse är dock att bara luta sig tillbaka i en av de vita hängmattorna under palmerna och titta på de stora fjärilarna som fladdrar förbi.

– Våra gäster kommer ofta hit för att göra ingenting och Flower Island är mycket bra plats för det, säger den kvinnliga managern Nenith.

Mer läsning

Annons