Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palermo på fem timmar

/
 • Lunchen, pasta med sardiner och pinjenötter, är serverad på Casa del Brodo.  Foto: Ola Wickander/TT
 • En mugg med nypressad apelsinjuice i Palermos gränder.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Via Roma, en av huvudgatorna i Palermo.  Foto: Ola Wickander/TT
 • En riksha i Palermo med kända historiska motiv målade på sidorna.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Monte Pellegrino, det stora utsiktberget i Palermo.  Foto: Ola Wickander/TT
 • De äldre delarna av Palermo har otaliga små loppmarknader.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Samtal i La Vucciria, de urgamla marknadskvarteren i centrala Palermo.
 • De många gatustånden utmärker det gamla Palermo.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Zucchinirullader på Casa de Brodo.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Svärdfisk till salu.  Foto: Ola Wickander/TT
 • På promenad i La Vucciria, de urgamla marknadskvarteren i centrala Palermo.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Servering precis vid kyrkan. Antica Focacceria San Francesco har varit restaurang på samma ställe sedan 1834.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Husvägg i slitna men charmiga Palermo.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Väggmålning i centrala Palermo. Bläckfisken är en vanlig symbol för maffian.  Foto: Ola Wickander/TT
 • Al Pacino målad på en husvägg. Skådespelarens sicilianska ursprung och roller i många maffiafilmer ger honom en viss ikonstatus i Palermo.  Foto: Ola Wickander/TT

Många anländer till Siciliens största stad på en dagsutflykt med ont om tid. Andra kommer hit på snabbvisit med ett kryssningsfartyg. Ändå går det att hinna fånga essensen av denna unika stad på bara fem timmar.

Annons

Palermos charm är omedelbar och strävhårig. Det allra mesta i staden tycks väl använt, lite kantstött och väldigt annorlunda mot det moderna Europa. Just därför är det otidsenliga Palermo en upplevelse utöver det vanliga.

Att vandra runt i Palermo kräver ens fulla uppmärksamhet. I stadens äldre delar sitter dess 2 700-åriga historia i de slitna väggarna som ofta påminner om gångna muslimska, normandiska och bysantinska epoker.

Här finns få snabbköp men desto fler små gatustånd som säljer frukt och dagligvaror, men också tandkräm och bildäck. På gatorna susar vesporna förbi. När det slår om till rött glider biltvättarna snabbt ut i trafiken och gnuggar slött på bilarnas vindrutor.

Livet i Palermo flyter på och attityderna hos dess invånare växlar ständigt. En arg fiskförsäljare som inte ser ut att vilja sälja sitt svärdfiskhuvud till vem helst skiner genast upp när tidningspojken cyklar förbi med hans emotsedda exemplar av dagens Giornale di Sicilia.

I dag är Palermo en stad dit många resenärer kommer på dagsbesök från badorter eller kryssningsfartyg. Ibland ges den inte mer än några timmar innan bussen eller båten kallar för åter- eller vidarefärd.

Tack vare den levande och ruffiga karaktären gör det inte så mycket om man inte prickar in varenda sevärdhet, eller kanske inte ens en enda. För oavsett hur länge man befinner sig här är det atmosfären och känslan som spelar huvudrollen.

10.00

Ett besök i Palermos enorma och praktfulla katedral (Corso Vittorio Emanuelle) är obligatoriskt och kan inte hoppas över. Katedralen är byggd i olika stilar på grunden av en tidigare moské och uppvisar spår av alla kulturer som påverkat staden, från bysantiner och saracener till normander och senare strömningar.

11.00

Fortsätt uppför den brusande Corso Vittorio Emanuelle och vik in på Via Cappucini. Förbered dig på något makabert, nämligen katakomberna Catacombe dei Cappucini. Det är en mycket omtumlande upplevelse att kliva ned i underjorden bland efterlämningarna av tusentals döda i alla åldrar, varav många är finklädda. (Piazza Cappucini)

12.00

Dags för en pinfärsk apelsinjuice vid torget Piazza San Dominico framför kyrkan San Dominico. Strax bredvid ligger La Vucciria, ett samlingsnamn för de uråldriga små basarliknande gatumarknader som funnits i kvarteren runtom i många hundra år. Här som på många andra håll i Palermo flödar loppmarknaderna över av udda och originella föremål svåra att ens tänka sig innan man ser dem.

13.00

Ett slött stenkast öster om La Vucciria och åter ute på huvudgatan Vittorio Emanuelle hittar man Casa del Brodo, öppnad redan 1890. Palermoborna säger att de ska gå till doktorn när de är på väg hit. Det är nämligen det hävdvunna smeknamnet för att äta restaurangens goda och påstått hälsosamma mat. Casa del Brodo har en spännande lunchbuffé med vällagade sicilianska rätter. Menyn har ännu fler, som Pasta con le Sarde, pasta med sardiner och högvis av pinjenötter. (Corso Vittorio Emanuele 175, www.casadelbrodo.it)

14.00

Bara ett par kvarter bort finns Antica Focacceria San Francesco, en annan restaurang värd att besöka om så bara för dess historia. Med täta band till kyrkan mittemot och en gång kallad den perfekta alkemin mellan det heliga och det profana har restaurangen serverat mat sedan 1834 i samma lokaler. En av rätterna som serveras direkt är Panino con la Milza, en föregångare till hamburgaren med kalvkött, citronsaft och ricotta. (Via Paternostro 58, www.anticafocacceria.it)

15.00

Fortsätt sedan ned till Gelateria Ilardo Giovanni. Äntligen blir det läge för efterätt, för här intill stadsmurarna ut mot havet säljs stans bästa glass. Pröva någon av citrussmakerna mandarin, citron eller blodapelsin. Eller varför inte den högst regionala specialiteten Scursunera, en glass gjord på jasmin och kanel. (Via Foro Umberto 11, www.anticagelateriailardo.it)

Mer läsning

Annons