Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paris – kaféernas stad

/
  • Blåbärscheesecake från Broken Arm i Paris.
  • Bibliotekskänsla på Mercis kafé i Paris.
  • Frukost på Auberge Flora i Paris.
  • De många trottoarserveringarna är en del av stadens själ och fungerar ofta som ett andra vardagsrum för många parisare.

En stark kopp kaffe, en frasig croissant och en solig trottoarservering – ibland är de enklaste nöjena de bästa. Åtminstone i Paris, kaféernas stad.

Annons

Ett av de bästa sätten att acklimatisera sig på i Paris är att sätta sig på en uteservering och ta del av gatulivet.

De många trottoarserveringarna är en del av stadens själ och fungerar ofta som ett andra vardagsrum för många parisare. Och de passar lika bra för dygnets alla timmar, från morgonens första espresso, via lunchen till kvällens första immiga roséglas.

Definitionen av ett kafé i Paris är bred. Ofta är gränsen mellan kafé, bistro och restaurang luddig. Det som fungerar som ett kafé på dagen kan till exempel förvandlas till en flottare bistro på kvällen, och det lugna fiket på hörnan kan ha blivit en stimmig bar senare på dygnet.

Klart är i alla fall att det finns otaliga kaféer med uteserveringar att välja mellan i Paris. Här är tio favoriter.

1. Le Bonaparte

Le Bonaparte ligger mitt i Saint-Germain des Près och ser ut som sinnebilden av en fransk trottoarservering med sina rödvitblå markiser och stolar i dubbla rader mot gatan. Det är ett perfekt ställe att sitta och låta timmarna gå i Saint-Germain. Här har många av Paris kulturella samlats genom åren, men Le Bonaparte lockar trots det inte lika många turister som de närbelägna klassikerna Les Deux Magots och Le Cafe de Flore.

Adress: 42 Rue Bonaparte.

2. Les Deux Magots och Le Cafe de Flore

Det är inte mycket som har ändrats på Saint Germains mest anrika kaféer, som ligger mittemot varandra på Boulevard Saint-Germain. Det var hit Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och de andra kulturkändisarna samlades och pratade om livets stora frågor. I dag lockar de klassiska kaféerna fler turister än konstnärer, men de har ändå kvar sin unika atmosfär.

Les Deux Magots varma choklad är vida känd – ett perfekt alternativ för kyliga sensommarkvällar.

Adress: 170 och 172 Boulevard Saint-Germain.

3. Chez Prune

Längs Canal Saint-Martin finns flera trendiga barer och restauranger. En av lokalbornas favorit är Chez Prune, vars hörnservering är en perfekt depå under sightseeingen i Paris. Men uteserveringen är populär, så kom tidigt om du vill knipa ett ledigt bord.

Lunchtid serveras en handfull rätter och senare på dagen förvandlas stället till en hipstertät bar med klassiska drinkar och ost- och charktallrikar.

Adress: 36 Rue Beaurepaire.

4. Auberge Flora

Auberge Flora är kafé, restaurang och hotell i ett. På morgnarna sveper kvartersborna sin första espresso vid den lilla bardisken medan turisterna serveras frukost i den intilliggande lilla matsalen. Kvällstid serveras smårätter efter Floras eget recept. Allra bäst är söndagsbrunchen, som serveras i tre omgångar och innehåller kalla och varma tapas, ugnsbakad kyckling och desserter i ministorlek för 29 euro.

Uteserveringen vetter mot Boulevard Richard Lenoir. Den som vill ha något grönare, tar med sig kaffet till närbelägna Place des Vosges.

Adress: 44 Boulevard Richard Lenoir.

5. Le Café des Chats

I Japan vimlar det av kattkaféer - fik där gästerna kan gosa med katter medan de får sin koffeinfix – och nyligen öppnade Europas första kattkafé i Parisstadsdelen Marais. Le Cafe des Chats fungerar som en rogivande tesalong med vardagsrumskänsla och som ett ställe där stressade storstadsbor kan komma ned i varv med hjälp av de fyrbenta huskatterna.På dagarna erbjuds quicher, sallader och andra lunchrätter och på helgerna serveras brunch.

Adress: 16 rue Michel le comte.

6. The Broken Arm

The Broken Arm må låta som en irländsk pub men är ett hipstertätt Marais-kafé. Här serveras oklanderligt kaffe, färskpressade juicer, bagels med jordnötshummus, picklade grönsaker och andra lättare lunchrätter. Spara plats för kaféets cheesecake med blåbär – den är gudomlig.

Uteserveringen är liten, men personalen kan ofta erbjuda extra pallar att ställa ut på gatan.

Vägg i vägg ligger en trendig klädbutik med samma namn.

Adress: 12 Rue Perrée.

7. Used Book Café, Merci

Merci är det lilla varuhuset som är ett måste för alla trendmedvetna Parisbesökare. Här finns inte bara habegärsväckande kläder, inredning, köksprylar och möbler. Här finns också flera bra serveringar. En trappa ned finns en utmärkt lunchservering och intill entrén finns ett charmigt kafé inrett som ett bibliotek. Här kan man vila fötterna med husets lemonad medan man bläddrar i någon av konst- eller fotoböckerna. Fina sommardagar finns en uteservering med skuggande parasoller på gatan.

Adress: 111 Boulevard Beaumarchais.

8. Le Comptoir du Relais

Le Comptoir du Relais är så populärt bland pålästa "foodies" att det är nästintill omöjligt att boka bord för middag här. Det enklaste sättet att få bord är att boka ett rum på hotellet som det tillhör, Hotel Relais, men det kostar en vacker slant. Dagtid kan man emellertid lyckas knipa en plats på den soliga uteserveringen, åtminstone om man kommer tidigt. Vid lunchtid brukar det bildas en liten kö på gatan som den franskt barska hovmästaren håller under noga uppsikt. Skulle kön vara för lång är tipset att köpa med sig en crepe från bistrons lilla lucka vid sidan av uteserveringen, och ta med till den närbelägna parken Jardin du Luxembourg.

Adress: 9 carrefour de l’Odéon.

9. Ralph’s

Ralph Laurens restaurang ligger i förnäma Saint-Germain och här lockar inredningen och det uppklädda klientelet lika mycket som maten. På den fina innergården serveras "Ralph’s Summer House Salad", caesar salad, burgare, club sandwich och andra amerikanska klassiker. En kul bonus är karamellpopcornen som kommer till kaffet.

I sann amerikansk anda erbjuds doggy bags för den som inte orkar äta upp.

Adress: 173 Boulevard Saint-Germain.

10. Carette

För söttätare är Carette ett av Paris bästa kaféval. Kakdisken är fylld av oemoståndliga bakverk, men Carette är också utmärkt för en fransk frukost med frasiga baguetter och croissanter. Priserna är ganska höga, men å andra sidan ingår utsikt över Eiffeltornet respektive tjusiga parken Place des Vosges i Marais.

Adress: 4 Place du Trocadéro et du 11 Novembre och 25 Place des Vosges .

Mer läsning

Annons