Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Res till Sveriges gröna pärlor

/
  • Nybakat på Krapperups kafé.
  • Apotekarns i Simrishamn är trädgårdsprofilen Peter Englanders medelhavsoas.
  • I Enköping finns flera fina parker att välja mellan.
  • Nyskördat på Fredriksdal.
  • Örtagården på Bergianska trädgården med Gamla orangeriet i bakgrunden.
  • I augusti blir det stor trädgårdsfest på Sofiero, tidigare år har det bland annat sett ut såhär.

Barockträdgårdar, skånska medelhavsoaser och prunkande rosengårdar – runtom i Sverige finns flera gröna resmål värda en resa.

Annons

För den som vill kombinera en Sverigeresa med att samla inspiration till trädgården finns det gott om gröna resmål runtom i landet; pampiga slottsträdgårdar, undangömda kulturträdgårdar och privata trädgårdar som öppnas för allmänheten sommartid. Många av de stora ställena lockar också med mysiga kaféer och handelsträdgårdar, vilket gör dem till kompletta resmål med både grön inspiration, shopping och mat.

I Skåne arrangeras trädgårdsrundor varje vår och höst. Men för den intresserade är det enkelt att sätta ihop sin egen tur. Exempelvis i Dalarna, ett av landets mest underskattade trädgårdsresmål. Här finns allmogevarianter, herrgårdsparker och trädgårdar anlagda av konstnärer runt förra sekelskiftet, som Carl och Karin Larssons Sundborn. Den ingår i Trädgårdar i Dalarna, ett nätverk som startades för att lyfta fram de gröna smultronställena i landskapet.

– Här finns inga märkvärdigheter, inget Versailles, säger Inger Berglund, landskapsarkitekt och initiativtagare till projektet. Men vi har många fina och välbevarade trädgårdar där man kan läsa av de olika stilarna genom historien. Dessutom ligger de flesta tätt, så på en dag hinner man besöka flera olika.

Hennes personliga favorit är Karlfeldtsgården Sångs i byn Sjugare.

– Den är otroligt välskött och förvaltad i Karlfeldts anda. Trädgården ligger vackert på en sluttning som tar in hela landskapet. Dessutom rymmer den sommarens alla perenner.

-----

Sju små och stora trädgårdar:

Karlfeldtsgården Sångs, Sjugare: "Trädgården är mina somrars fröjd och mina vintrars oro", skrev poeten Erik Axel Karlfeldt. Trädgården han syftade på ligger vid Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare utanför Leksand, och är öppen för besökare sommartid. Den ligger vackert, med utsikt över sjön Opplimen, och har en stor variation i ängar och perenna rabatter. Här finns medicinalväxter, sällsynta rosor och lusthus. På Trädgårdar i Dalarnas hemsida finns tips på fler besöksvärda trädgårdar i området.

tradgardaridalarna.se

Krapperups gods, Kullahalvön: På Kullahalvön, nära badorterna Mölle, Arild och Nyhamnsläge, ligger fina Krapperups gods och dess slottspark med anor från 1600-talets barock. Det är en så kallad landskapsträdgård, med prunkande rosengård och perennrabatter. Här kan man vandra runt länge – det är en plats som får pulsen att sjunka och humöret att höjas. På godset finns även hantverkslängor, museum och konsthall med skiftande utställningar. Plus en mysig kaffestuga där det serveras hembakta kakor och matiga smörgåsar.

krapperup.se

Sturehofs Krukmakeri, Norsborg: I Sjövillan, vackert belägen intill Sturehofs slott söder om Stockholm, har krukmakaren Tina Hellman sin ateljé. Kärleken till växter har gjort att hon nästan enbart arbetar med trädgårdskeramik, ofta i starka färger. Utanför krukmakeriet finns en liten krukträdgård med växter till försäljning. I det intilliggande slottskaféet, som drivs av Lotta Voltaire, serveras soppor, sallader och hembakat.

sturehofskrukmakeri.com

Apotekarns, Simrishamn: Peter Englander är trädgårdsentusiasten som har blivit känd som landets främsta expert på medelhavsträdgårdar. Mitt i Simrishamn ligger hans egen medelhavsoas. Här kan du känna doften av de grekiska madonnaliljorna, vila benen i skuggan under blåregnspergolan och njuta av porlet från den andalusiska fontänen. I den angränsande butiken säljs bland annat marockanskt kakel och olivträd. I bistron serveras vedugnsbakade pizzor och i intilliggande Apotekarns bed and breakfast finns rum för natten.

apotekarns.com

Enköpings parker: Enköping är känt som parkernas stad. Hit åker entusiaster från när och fjärran för att studera blomsterprakten. Hämta en parkkarta på turistbyrån mitt i staden och strosa runt bland oaser med romantiska namn som Blå Trädgård, Klosterparken, Drömparken och Rosendals fickpark. Varje år anläggs dessutom tematrädgårdar längs Åpromenaden i Enköping av studenter vid yrkeshögskolan. I år är temat världsdelar och trädgårdarna invigs den 17 juni. Avsluta med fika på trivsamma Café Tant Gredelins innergård.

www.enkoping.se/parker

Bergianska trädgården, Stockholm: En kort cykel- eller busstur från Stockholms city ligger Bergianska med sina fladdrande fjärilar, porlande fontäner och parkbänkar med utsikt över Brunnsviken. Här finns Edvard Anderssons växthus och under Victoriahusets glaskupol gömmer sig världens största näckros. Den blommar i slutet av juni och kan beses på en guidad visning. I Orangeriet serveras lunch och hembakta pajer och kakor.

www.bergianska.se

Läckö Slott, Lidköping: Läckö Slott har ett svårslaget läge vid Vänerns strand. Trädgården får en ny design varje sommar och fungerar som en levande resurs som förser slottet med ekologiska grönsaker, kryddor och ätbara blommor. Trädgårdsmästaren Simon Irvine har skapat en storslagen köksträdgård och arbetar tätt tillsammans med kockarna på den intilliggande gourmetrestaurangen Hvita Hjorten.

www.lackoslott.se

-----

Sju trädgårdsevenemang i sommar:

Rosdagar, Fredriksdal, Helsingborg: När: 4-5 juli. Vad: Guidade vandringar och föredrag med rosexperter. Utställningar, idéträdgårdar och försäljning av rosor.

www.fredriksdal.se

Rottneros Parkfest, Sunne: När: 11-12 juli. Vad: Utställare, föreläsningar, guidningar och underhållning.

www.rottnerospark.se

Luktärtsfestival, Hallaröd: När: 10-19 juli. Vad: Luktärtsfestival hos trädgårdsexperten Cecilia Wingård i Rugerup, Hallaröd, Skåne. Förutom otaliga luktärter i blom ges odlingstips, guidade vandringar och snittblommor och grönsaker till självplock.

www.ceciliawingard.se

Landskrona Trädgårdsgille: När: 7-8 augusti. Vad: Trädgårdsvisningar, verkstäder och picknickkonsert utanför Landskrona konsthall. På lördagen trädgårdsmarknad och gröna samtal under ledning av trädgårdsprofilen Gunnel Carlson.|

www.landskrona.se/tradgardsgille

Den stora Trädgårdsfesten, Sofiero, Helsingborg: När: 28-30 augusti. Vad: Under tre dagar fylls den sensommarvackra slottsparken av idéträdgårdar, inspiratörer och hundratals utställare. I köket serveras nyskördade godsaker.

www.sofiero.se

Trädgårdsmarknad, Åkeshofs slott, Bromma: När: 30 augusti. Vad: Marknad i samarbete med Västerorts trädgårdssällskap. I slottsrestaurangen serveras säsongens skörd.

www.tradgardssallskapet.se

Höstträdgårdsrunda, Skåne: När: 13 september. Vad: Trädgårdsrunda med chans att se både privata och offentliga trädgårdar i Nordvästra Skåne.

www.dintradgard.org

Mer läsning

Annons