Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scilly Islands – ett paradis i skymundan

/
  • Vy över Hugh Town, huvudorten på Scilly Islands, vid solnedgången.
  • Typisk strand på Bryher, en av ögruppens mest variationsrika öar.
  • På ön Bryher förekommer nästintill karibiska färgskalor på sina håll.
  • Med egen båt är det lätt att nå The Eastern Isles, några småöar öster om huvudön St Marys.
  • Lokalt konsthantverk till salu enligt principen
  • Tim Fortey, stolt kapten på Calypso II som gör fina båtturer till flera öar.

Som ett brittiskt Karibien. Så kan Scilly Islands beskrivas, den lilla ögruppen sydväst om Cornwall. Variationsrika landskap, många aktiviteter och sällsam blomsterprakt lockar besökaren till ögruppen i Atlanten.

Annons

Båten Calypso II gör en gir ut ur hamnen till Hugh Town på Scilly Islands största ö St Marys. Vi stävar sedan genom sundet St Marys Road där vi är omgivna av en förunderlig övärld åt alla håll.

Kisar man kan man tro att man är i Karibien. Allt finns här: de vita stränderna, de turkosa bränningarna, den djupa grönskan och till och med palmerna. Nej, Scilly Islands passar inte riktigt in i de vanliga förväntningarna på hur en brittisk ögrupp ska se ut.

– Inte ens bland oss engelsmän är ögruppen påtagligt känd. Många rynkar på pannan när jag säger att jag bor på Scillys, säger Tim Fortey, kapten på Calypso II.

Scilly Islands består av 120 öar, kobbar och skär sydväst om Lands End, där Cornwall och Storbritannien tar slut. Endast de fem största är bebodda. En av dem är St Agnes, dit Calypso II anländer efter blott tio minuter. Vi passagerare får hjälp av Tim att kliva upp på bryggan.

– Vi syns här tio över tolv och för er som missar tiden kommer jag på fredag igen, skämtar han.

Det är inte säkert att jag skulle ha något emot att bli lämnad på St Agnes några dagar. Ön visar sig vara oemotståndlig. Redan vid bryggan välkomnas man av Englands sydligaste pub Turks Head, vars lilla uteplats är som gjord för en läskande Cornish Ale eller specialiteten varm choklad med konjak.

Lite längre upp på ön möter vi en blomsterprakt som är svårslagen till och med i trädgårdstokiga England. Scillys varma mikroklimat gör att ovanligt många subtropiska växter trivs, vilket är väl synligt i trädgårdarna.

Vid grinden in till en särskilt välskött trädgård finns en rörande och mycket brittisk lapp: "Kom gärna in och vila ut på bänkarna. Njut av utsikten. Jag ber om ursäkt för att jag efter min mans död inte orkat ta hand om trädgården på bästa sätt."

St Agnes är typiskt för Scillys variationsrikedom. Karga kustpartier med vildsint taggiga konturer står i kontrast mot mjuka sandklädda bukter och skummande tät växtlighet. Man tycks heller aldrig vara långt från ett mysigt café inbäddat i grönska bakom mossbeklädda stengärdsgårdar.

Nästa stopp på vår rundtur är ön Tresco. Här finns långa stränder, en fågelsjö och flera borgar från olika tidsepoker. Den mest kända attraktionen är dock är anläggningen Tresco Abbey Garden, som verkligen visar hur högt engelsk trädgårdskonst kan nå i Scillys klimat.

Slutligen går vi i land på Bryher, vilken blir min personliga favoritö. Här bor endast ett fyrtiotal bofasta, men befolkningen mångdubblas förstås under sommaren.

Här känns Scillys kontraster som mest imponerande. Östsidan utmärks av en pyttekyrka, ett helt fång av sandstränder och vildvuxen grönska mellan traditionella hus. Bakom öns tre höjder ligger ett helt annat landskap. Nakna sluttningar och bistra klippor som vandrar ut mot öppet hav ger västsidans Hell Bay skäl för sitt namn, men också enastående skönhetsupplevelser.

När solen börjar sjunka mot Atlantens horisont återvänder vi till vår utgångspunkt, huvudön St Marys. Här ligger ögruppens enda stad Hugh Town, vars vykortssöta bebyggelse upptar näset mellan St Marys och den utskjutande halvön Garrison.

På höjden vid Garisson blickar Star Castle ned, en liten stjärnformad borg byggd på 1500-talet. Numera dubblerar borgen som historisk sevärdhet och utmärkt lyxhotell.

Dagen ute på öarna har framkallat kurr i magen och jag gläds åt Hugh Towns överraskande fina restaurangscen. Ett litet ställe som Pilots Gig serverar dagens fångst cajunkryddad och med den äran. Även de enklare pubarna gör mat som hamnar högt över det brittiska genomsnittet.

Krabba och hummer är lokala delikatesser man inte bör missa, inte heller Scillonian Icecream, den hemgjorda glass som nästan varje kafé på öarna ståtar med.

Scilly Islands är verkligen ett litet paradis i skymundan, väl värd en veckas utforskningar. Finns det då inga nackdelar med denna engelska hemlighet? Det skulle vara att öarna är ganska dyra att ta sig till, både med flyg och båt. Även prisnivån ute på Scillys ligger en bit över det engelska fastlandet. Ytterligare en nackdel tar taxichauffören Duane upp när han kör mig till flygplatsen:

– Som du ser är det inte så många som badar härute nu i juni. Badvarmt med temperaturer över tjugo grader blir det först i augusti.

-----

Fem tips

1. Vrakdykning, sälsafari och hajfiske: Kring Scilly finns otaliga vrak från olika tidsepoker, inte minst 1700-talet, vilket gör dykning populärt. Andra omtyckta aktiviteter ute till havs är hajfiske och sälsafari, vilka utgår från hamnen i Hugh Town.

2. Hästridning och golf: Bland aktiviteterna på öarna ligger vandring, hästridning och golf i topp. Både Scillys golfbana (18 hål) och Scillys Ridcenter ligger på St Marys, men det går att hyra häst även på St Agnes.

3. Spahelg: Bland engelsmännen är spahelger i fridfullheten ute på Scilly en växande trend. Det finns flera lyxhotell med span, till exempel Hell Bay Hotel och Karma St Martin samt Flying Boat Spa på Tresco.

4. Båtrundturer: Varje förmiddag utgår en rad båtturer från hamnen i Hugh Town, ett perfekt sätt att komma runt öarna. Normalpris är 13 pund och brukar då inkludera två öar. Calypso II är dyrare, 26 pund, men också exklusivare med max tolv passagerare och turen går till tre öar.

5. Campa: Vill man uppleva det unika landskapet och stämningen utan att tömma plånboken är camping ett bra alternativ. Alla de större öarna har campingplatser. Bäst rykte har Garrison Holidays på St Marys, med ett suveränt läge strax bakom Star Castle.

Mer läsning

Annons