Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakligt slottsliv i Yorkshire

/
  • Yorkshires gröna fält och kullar genomkorsas av stengärsgårdar och är under sommarmånaderna tummelplats för hundratusentals får.   Foto: Reine Hefvelin
  • Charmiga staden Whitby vid Yorkshires östkust är ett populärt utflyktsmål med sin stora marina och fina utsiktspunkter.   Foto: Reine Hefvelin
  • I spastaden Harrogate ligger anrika Bettys Tearoom, som serverat afternoon tea dagligen i över 100 år.   Foto: Reine Hefvelin
  • Hembakta kakor på Bettys Tearoom i Harrogate.   Foto: Reine Hefvelin
  • I en gammal pub i byn Oldstead ligger en av Yorkshires bästa restauranger, Black Swan.   Foto: Reine Hefvelin
  • Efterrättens utformning ska föra tankarna till en dimmig morgon i skogarna runt restaurangen Black Swan.   Foto: Reine Hefvelin
  • Englands yngste Michelinkock Tommy Banks huserar på restaurangen Black Swan.   Foto: Reine Hefvelin
  • Enligt engelsk lag är det tillåtet att plocka vilda växter, så länge de bara används för eget bruk.   Foto: Reine Hefvelin
  • Simon Crannage är kökschef på Swinton Parks restaurang och något av en expert på ätbara vilda växter.   Foto: Reine Hefvelin
  • Plocka- och ätakurs i Yorkshire. Efter en utflykt i Swinton Park tillagas fynden till på slottskökets agaspis.   Foto: Reine Hefvelin
  • Friterade maskrosor och färska örter blir en färgglad rätt.   Foto: Reine Hefvelin
  • Ärttörnepannacotta med kompott av vildrabarber som har plockats i slottsträdgården.   Foto: Reine Hefvelin
  • Willow, en av slottets ugglor, håller till i en ruin omgjord till fågelbur ute i parken.   Foto: Reine Hefvelin
  • På piren i Whitby fångar Nick och Elle krabbor i solen.   Foto: Reine Hefvelin
  • Englands bästa fish and Chips sägs finnas i Whitby vid kusten.   Foto: Reine Hefvelin
  • Slottet Swinton Park har anor från 1600-talet och var en privatbostad fram till andra världskriget. Hotell blev det först för 15 år sedan.   Foto: Reine Hefvelin
  • Yorkshires gröna fält och kullar genomkorsas av stengärsgårdar och är under sommarmånaderna tummelplats för hundratusentals får.   Foto: Reine Hefvelin

Pampiga slott, honungsfärgade stenhusbyar och vilda hedar med en skattkista för smaklökarna. Det gamla grevskapet hämtar matlusten från gamla traditioner och ritualer till moderna, nyskapande gastropubar. Här får maten ta tid.

Annons

Swinton Park i norra Yorkshire är ett viktorianskt slott med anor ända från 1600-talet. De murgröneklädda tornen speglar sig i en damm där några svanar lojt flyter fram. En grupp hjortar strövar obekymrat bredvid när vi kör upp på den grusade gårdsplanen framför entrén. Här har man tagit fasta på det ökande intresset för naturlig mat och anordnar turer i slottsparken för att plocka ingredienser till sin egen lunch, så kallad "foraging" (födosökande).

Simon Crannage är chef i köket. Vanligtvis arbetar han i obefläckat vitt, men i dag möter han upp oss i parken iklädd gummistövlar och skogsgrön oljerock. Hans absoluta favoritört just nu är jordreva. Den liggande stammens skott smakar som en blandning mellan oregano och mynta.

– Fåren som betar på markerna äter mycket jordreva, därför är det en underbar krydda till just lammrätter.

Det är tydligt var han har sina prioriteringar. Jag pekar på en hjärtbladig växt och frågar vad den heter.

– Ingen aning, säger Simon. Men den är inte ätlig, det vet jag.

Vi promenerar fram på en stig. Solen skiner och fåglarna kvittrar, det är nästan larvigt idylliskt när en färgglad fasan brakar fram ur en buske och förvånat synar oss innan den skenar vidare längs stigen. I en gammal ruin i parken har man byggt en voljär för rovfåglar. Vi blir presenterade för Willow, en lappuggla som är både fascinerande och lite skrämmande, innan vi går vidare. Dagens skörd tas in i slottsköket, där vi får laga till och därefter avnjuta både toppmurklor, friterade maskrosor, stekta mjölkörtsstjälkar och en härlig ogräspesto på nässlor, persilja och ramslök.

Hedarna i norra Yorkshire är otämjda och dramatiska landskap där resterna av gamla skogar varvas med vidder av ljungtäckta hedar. Vid vägs ände i byn Oldstead ligger Black Swan, en av Yorkshires sex Michelinkrogar. Familjen Banks har drivit lantbruk här i flera generationer, och när puben i byn blev till salu för några år sedan bestämde de sig för att slå till.

– Restaurangen ligger mitt i ingenstans, så ingen skulle resa hit för en schysst stek, förklarar Tommy Banks, numera Storbritanniens yngste Michelinbelönade kock. Vi valde mellan att vara riktigt billiga eller att bli en toppkrog som var en destination i sig själv.

De valde det senare och det visade sig vara en lyckträff. Tommy Banks har sina gästers smaklökar i en fast men varsam hand, från början till slut. Måltiden inleds i pubdelen med en rabarbercocktail och friterade minirisbollar av rökt ål och fläsk.

En trappa upp serveras resten av menyn som kröns av en oklanderligt tillagad lammfilé i harmoni med färska krasseblad och cylindrar av brynt vit rädisa direkt från trädgården. Rätten lyfter ännu ett snäpp när den paras ett chokladdoftande klosteröl som hämtats från närbelägna Ampleforth Abbey.

För en smakupplevelse på den andra änden av den gastronomiska skalan rekommenderas en tur till kuststaden Whitby. Här har fisket haft en avgörande betydelse, även om det har minskat på senare år så lever ändå fiskeläget gott på sina gamla meriter. Några av landets mest ansedda fish & chipsrestauranger ligger i de gamla fiskekvarteren. På Mr Chips kan man välja mellan torsk eller kolja, och få nästan halvmeterlånga gyllenfrasiga filéer serverade på klassiskt vis med mosiga gröna ärtor och pommes.

På piren som skjuter ut från kajen firar Nick Lumby upp en krabba ur vattnet. Han har åkt upp till Whitby över dagen med sin flickvän för att äta gott och koppla av.

– Vi fiskar bara för skojs skull, vi släpper i krabborna sedan, förklarar han.

Framåt kvällen har vi tagit oss tillbaka till Swinton Park och besöker ett av byns främsta dragplåster för turister. På Black Sheep Berwery visas ölbryggningens konst och vill man ta sig ett smakprov efter visningen kan man avnjuta en hel flock av ölsorter i bryggeriets gastropub en trappa upp.

Viktorianska orten Harrogate var 1800-talets inneställe för brunnsdrickare. Ortens status som kurort för dåtidens kändisar bygger på de svavelrika källor som finns i området. Brunnsvattnet kan vara nog så hälsobringande, men gott är det inte. Vill man njuta i Harrogate ska man snarare ägna sig åt den klassiska sysselsättningen afternoon tea. Vi styr vår kosa mot Betty’s Tearoom. Innanför dörrarna sänker sig lugnet över oss. En pianist spelar klassiska stycken och servitören kommer genast med två glas rosa bubbel innan vi får välja ur den omfattande menyn av svarta, vita och gröna teer. Vi får också varsitt trevåningsfat med matiga snittar och nybakta scones med marmelad och clotted cream, en sorts extrafet grädde som ska bres på i tjocka lager. För den som arbetat sig upp från tårtfatets bottenvåningar väntar belöningen på toppen; en kvartett utsökta bakelser, vackra som smycken.

Malin Hefvelin/TT

Mer läsning

Annons