Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trampa på Washingtons gator

/
 • Det bästa sättet att se alla The Malls monument, som detta tillägnat president Lincoln, är helt klart från cykelsadeln.  Foto: Johan Öberg
 • Monumentet över president Thomas Jefferson går i pampig grekisk stil, men är bara 70 år gammalt.  Foto: Johan Öberg
 • Washingtonmonumentets mäktiga obelisk speglar sig i The Malls avlånga vattenbassäng.  Foto: Johan Öberg
 • Läsesal i Library of Congress - världens största bibliotek, där alla kan få ett lånekort.  Foto: Johan Öberg
 • National Air And Space Museum är som en godispåse för alla flygintresserade.  Foto: Johan Öberg
 • Cykelbanorna på Pennsylvania Avenue har lagts mitt i gatan.  Foto: Johan Öberg
 • Washingtons lånecykelsystem är väl utbyggt och lätt att använda.  Foto: Johan Öberg
 • De många veckomarknaderna med närproducerad mat hör till den amerikanska huvudstadens höjdare.  Foto: Johan Öberg
 • Alla tycks vilja få närkontakt med den sittande Franklin D. Roosevelt, vid det stora monumentet över USA:s meste president, vald fyra gånger.  Foto: Johan Öberg
 • Medborgarrättskämpen Martin Luther King har tillägnats det allra nyaste av Washingtons många monument.  Foto: Johan Öberg
 • Cyklisterna pilar förbi Vita huset.  Foto: Johan Öberg
 • Vita huset sett från toppen av Washingtonmonumentet.  Foto: Johan Öberg
 • Namnet på en av de drygt 58 000 stupade amerikanerna i Vietnam förs över på papper av en frivillig vid det välbesökta Vietnammonumentet.  Foto: Johan Öberg
 • Capitolium sett från takterrassen på det spännande nyhetsmedia-museet Newseum.  Foto: Johan Öberg

USA:s huvudstad är som gjord för att ses från cykelsadeln. Den är lättrampat flack och på bara en dag hinns massor av godbitar med - allt från Vita huset, Capitol Hill och The Mall till Georgetowns mysiga bakgator.

Annons

Det går lätt i nedförsbacken från L’Enfant Plaza, där jag hyrt min 21-växlade cykel. Morgonsolen skiner och den fuktiga 35-gradershettan biter direkt, trots att klockan bara är nio och hösten redan börjat där hemma.

Allt fler cyklar i huvudstaden Washington DC. Det ser man inte minst på morgonkvisten då otaliga cykelpendlare viner förbi Vita huset på Pennsylvania Avenue. På det drygt fyra kilometer långa grönområdet mellan Capitolium och bron över Potomacfloden till Arlington och Pentagon delar lånecyklarna utrymme med fotgängarna på de trädskuggade bilfria vägarna.

Men än är inte stadens cykelnät perfekt. Så fort jag avverkat backen väntar en bred trafikled där övergångsstället är enda alternativet, därefter är man tvungen att cykla på trottoaren. Det är officiellt inte okej, men "alla" gör det – oftast för att det just är enda praktiska sättet att ta sig fram.

Den här gången leder det till något bra, då det visar sig att stadens - ja, hela östkustens – största skaldjursmarknad ligger inklämd mellan trafikleden och floden. Levande krabbor, ostron, mäktiga humrar och berg av musslor till oslagbara priser. Synd att det är lite för tidigt för dessa godsaker, men det går ju alltid att återvända.

Medan några av dagens första helikoptrar dundrar förbi (det är alltid många av dem i luften i Washington) stannar jag vid Jeffersonmonumentet. Ett grekiskinspirerat tempel till den forne presidenten Thomas Jeffesons ära, han som författade USA:s självständighetsförklaring. Precis som de flesta andra monumenten längs The Mall är detta trots sitt grekiska yttre inte alls gammalt, utan byggdes under andra världskriget.

Cykelvägen fortsätter längs Tidal Basin, omgiven av de tusentals körsbärsträd som staden fick i gåva av Japan på 1920-talet. Nästa stopp – det mycket speciella Franklin D Roosevelt Memorial, vilket byggdes 1997. Här följer man USA:s meste presidents liv och gärningar via en rad citat och skulpturer utspridda över flera tusen kvadratmeter.

Det senaste monumentet är Martin Luther King Memorial. En jätteskulptur i vitaste marmor från 2011, precis 48 år efter den svarta medborgarrättskämpens berömda tal på The Mall, där han yttrade de klassiska orden "I have a dream". Tar man sig tid kan man läsa en rad andra visa citat från Luther på murarna runt om.

Men det mest berömda är helt klart Lincoln Memorial, som stod klar redan 1922. Och precis som alla andra monument här sköts de om av US National Park Services folk, iklädda karaktäristiska gröngölingspatrullhattar.

Nu rinner svetten längs ryggen när jag ställer cykeln en stund för att se på de många krigsmonumenten tillsammans med veteraner från både Vietnam och Korea.

– Kan du hjälpa mig med en avbildning av min väns namn? Ber en veteran som är en av de frivillig som hjälper till vid Vietnam Memorial.

Den frivillige letar upp namnet bland de drygt 58|000 namn som graverats in på den svarta muren. Han klättrar upp på en stege och snart får veteranen ett papper med den sen länge döda kompisen John P Burns namn på.

En stund senare lämnar jag de lättcyklade parkvägarna och svänger in på avenyn rakt ned mot Capitolium, som håller på att renoveras och därför är klädd i byggnadsställningar. I många andra huvudstäder brukar mittfilen vara vigd för officiella bilkaravaner, men här är det cykelbanor som gäller.

Det får bli ett stopp på det intressanta Newseum på vägen. Ett unikt museum om nyhetsmedia med allt från tidningarnas framväxt över Vietnamkorrespondenternas vedermödor och demokratikamper till den senaste teknikutvecklingens betydelse för nyhetsflödet.

Alldeles bakom Capitolium ligger Library of Congress. Med sina 25 miljoner böcker är det världens största bibliotek, men också en utsökt vacker art noveau-byggnad som absolut bör ses invändigt. Det är bara att kliva på.

Stadsdelen som Capitolium ligger i heter Capitol Hill, vilket låter pampigt, men det är ett charmerande lågmält område. Där bor folk i typiska tvåvånings brownstone-hus från sekelskiftet längs lugna gator bortom Eastern Markets grönsakssmyller.

Georgetown på andra sidan stan bjuder på lika mysigt lugna gatumiljöer, perfekt för cyklister. Att folk som bor här är rejält rika är svårt att ana, då stilen känns bohemisk.

Solen börjar sänka sig och det är dags att lämna tillbaka cykeln. Sen hägrar en välblandad Happy Hour-drink nere vid floden med skaldjur från marknaden för att smälta alla intryck.

Johan Öberg/TT

Mer läsning

Annons