Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurang i Hofors riskerar att stängas – om inte livsmedelsbrister åtgärdas

Ett antal livsmedelsbrister har noterats på den indiska restaurangen Mehndi i Hofors – där de flesta kvarstod vid den extra kontroll som gjorts av Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. Nu måste bristerna vara åtgärdade denna vecka. Annars kan restaurangen upphöra.

Redan vid en kontroll för knappt en månad sedan noterades en rad avvikelser på den indiska restaurangen Mehndi i Hofors. Och de flesta av dessa kvarstod vid en extra kontroll i början på februari.

Vid kontrollen som gjorts av miljöinspektörer vid Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning har brister i lokalerna och sliten utrustning noterats. Bland annat anser miljöinspektörerna att köket inte var anpassat för sitt ändamål vid kontrollen. Endast en mycket liten arbetsbänk fanns där all hantering skedde. Avlopp saknades till hon i köket, och därmed fanns ingen ho med rinnande vatten som kan användas för beredningen.

Spisen hade flyttats och var inte placerad under köksfläktarna och det fanns risk för bristfällig ventilation i köket. Lysrör i köket har lossnat i ena änden och hänger i kablarna, vilket medför en risk att föremål ramlar ned i maten.

LÄS OCKSÅ: Javed Khan öppnar indisk restaurang i Hofors

Vidare har slitna skärbrädor av trä upptäckts, något som försvårar rengöringen samt kan leda till bakterietillväxt.

I köket har endast en träskärbräda använts för all slags hantering.

På gården utanför livsmedelsanläggningen var det oordning. Stora mängder gammal köksutrustning, lastpallar och kartonger förvarades där. Miljöinspektörer poängterar att förvaring av skräp på gården kan dra till sig skadedjur som kan ta sig in i anläggningen.

Köksutrustning som ugnsformar och durkslag förvarades på en låg hylla nära golvet utan skydd framför. Där anser miljöinspektörerna att det finns risk för att utrustningen smutsas ned. Dessutom saknades ordnat utrymme för städutrustningen.

Utöver detta har kontrollen resulterat i en rad brister för den personliga hygienen. Bland annat byter personalen inte plasthandskar mellan olika moment, vid handtvättstället i källaren saknades flytande tvål och pappershanddukar vilket även gällde för den smutsiga personaltoaletten i källaren.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning ser allvarligt på bristerna på Mehndi och kommer att göra ytterligare en extra kontroll den här veckan för att se om avvikelserna åtgärdats.

Har bristerna inte rättats till kan det leda till att restaurangen tvingas till begränsningar i sin verksamhet – eller i värsta fall stängning.

Vi söker ägaren på Mehndi för en kommentar.