Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurangskolan kan stängas

Ett konkret nedläggningshot riktas nu mot Sandvikens anrika restaurangskola.

– En bra utbildning som ger eleverna jobb. Vi tänker inte ge upp. Nu måste vi ut och synas ännu mer, säger läraren Daniel Hammarlund efter måndags­morgonens personalinformation.

Inför kunskapsnämndens möte i dag har tillförordnade skolchefen Magnus Höijer haft i uppdrag att titta på hur nämnden kan få en ekonomi i balans efter att ha levt över sina tillgångar i år efter år.

Av hans redovisning framgår att det inte är någon enkel matematik att ta hem besparingar samtidigt som skolan förväntas leverera bättre resultat och leva upp till alla nya reformer som det beslutats om på centralt håll genom bland annat nya skollagen.

– Kraven på skolan skruvas upp. Men det är svårt att sätta siffror på vad det innebär i pengar, säger Magnus Höijer.

För förskolan och grundskolan begär han mandat att utreda personaltätheten. Sandviken ligger i dag något högre än jämförbara kommuner. Rent teoretiskt handlar det om totalt 25 tjänster. Men att frågan ska utredas behöver, enligt Magnus Höijer, inte betyda att det i slutändan läggs ett skarpt förslag om att Sandviken ska sänka sig ned till snittnivån.

– Min bedömning är att utrymmet för det är begränsat.

Det mest konkreta sparförslaget är att både vuxen- och gymnasieskolan ska få minskat utbud. På gymnasiet föreslås nedläggning av restaurangskolan med stoppad intagning 2014. Detta eftersom det inte bedöms finnas tillräckligt många förstahandssökanden under de närmaste åren.

– Vi fick veta det på morgonen. Vi var väl lite förberedda eftersom vi har få sökande och en hög hyra, säger Daniel Hammarlund.

Lärarna ser det nu som en utmaning att under respittiden visa att skolan behövs.

– 16 av de 32 som går ut den här veckan har redan fått jobb. Vi har en bra utbildning med bra lärare, ett bra namn, bra kontaktnät och bra lokaler. Vi lägger oss inte ned och dör. Nu måste vi bli ännu bättre på att synas och föra fram vårt budskap.