Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revolution, sanddyner och Star wars

/

Tunisien har en mycket rik kulturhistoria i ett landskap av berg, stäpp och öken. Öknens röda sanddyner upplevs bäst från ryggen av en dromedar. Flera scener ur Star wars-filmerna har spelats in i Tunisiens säregna natur.

Annons

Jasminrevolutionen startade i Tunisien i december 2010. President Zine El Abidine Ben Ali tvingades avgå och nu håller landet sakta på att bygga upp sin demokrati. I samband med oroligheterna minskade charterresorna drastiskt, men nu är turisterna på väg tillbaka igen.
- Vi kommer definitivt att sälja fler resor till Tunisien i sommar och har lagt till Djerba på programmet igen. Det har egentligen aldrig varit osäkert att resa till Tunisien, men när det blir oroligt i ett land uppstår en osäkerhet som gör att man kanske väljer ett annat resmål, säger Kajsa Moström, på Apollo.
- Vi tar tillbaka Djerba i sommar och i takt med att det lugnat sig i Libyen har intresset för Tunisien ökat, säger Magdalena Öhrn, på Ving.

Avlägsen oas
De flesta åker till Tunisien för att sola och bada vid de milslånga stränderna, men det finns också många spännande utflykter att göra i landet. På vägen från kusten passerar vi ett platt landskap av oändliga odlingar med tusentals olivträd, innan berg och stenöken tar vid.

Mitt ute i Saharas torra ökenlandskap i södra Tunisien ligger den avlägsna oasen Ksar Ghilane. Från ett utkikstorn ser vi se ut över oasens palmer med sina dignande klasar av orangefärgade dadlar som just håller på att mogna. Platsen är mycket frodig genom den naturliga varma vattenkällan som kantas av kaféer. Efter en dag i den heta öknen är det helt underbart att sänka sig ner i oasens svala vatten.
- Vi startade i Tunis och det har varit mycket intressant att resa runt i landet, berättar en grupp kanadensare som jag träffar vid poolen. De har hyrt en egen bil med förare för en två veckors resa runt hela Tunisien.

Naturupplevelse
I oasen finns ett par lyxiga tältcamper där man kan bo i stora vita canvastält med fasta sängar och ett fint badrum. Det blir fort mörkt i öknen och det gäller att ha ficklampa för att kunna hitta tillbaka till sitt eget tält. När tältduken fladdrar i kvällsvinden blir öknens alla ljud så påtagligt levande.

Tidigt nästa morgon går vi upp för att se soluppgången som lyser över den röda sanden. Alldeles i närheten av oasen i Ksar Ghilane finns röda sanddyner som ständigt förändras av vinden. Här i det fascinerande ökenlandskapet spelades delar av filmen Den engelska patienten in. På ett stiligt fullblod dekorerad med fina tyger ser jag en svartklädd man med en vit turban.

Bland sanddynerna kan man också gasa runt på en fyrhjulig Quadbike så att dammet ryker. Det är riktigt roligt, man blir som barn på nytt!

När solen sakta sänker sig över Grand Erg Orientals sand följer vi med en liten karavan av dromedarer till ett gammalt romerskt fort som låg vid gränsen av det gamla romarriket några kilometer bort. Att i total tystnad sakta gunga fram över öknens vidder på dessa meditativa djur är en mycket speciell naturupplevelse.
- Det finns 200 000 dromedarer i Tunisien. De används för transporter och kan gå tre veckor utan vatten, berättar guiden Elias.

Spår av dinosaurier
Ökenlandskapet runt byn Chinini i regionen Tataouine är mäktigt, med höga berg och kullar i dämpade okrafärgade toner. Det finns spår av dinosaurier i området och högt uppe på en kulle står en stor dinosauriestaty.

I bergen ligger den befästa berberbyn Chinini med bostäder som har urholkats direkt ur berget, lerhus och speciella hålor för förvaring av säd som kallas ksour. De smälter väl in i miljön och bergsbyarna runt omkring är de äldsta bebodda bosättningar i södra Tunisien. Än i dag bor det fortfarande människor kvar här uppe.

Från toppen av berget ser jag en dromedar på en bakgård och en åsna som sakta stretar sig uppför gångstigen längs berget.

Filmdekor
På väg tillbaka till stränderna vid kusten stannar vi först till vid Matmata med sina underjordiska berberbyar fem, tio meter ner under markytan. Bostäderna är perfekt isolerade för att hålla sig svala under sommaren och varma under vintern.

Här på Hotel Sidi Driss spelades delar av den första Star wars filmen in. Scenerna när den unge Luke Skywalker återvänder till sin barndoms underjordiska hus utspelade sig just här och fansen känner igen filmdekorerna på bakgården.


Hélène Lundgren/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons