Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revolutionary road

Revolutionary road

Regi: Sam Mendes

Med: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates med flera

Filmstaden, Gävle

Det skriker skådespelarfilm om ”Revolutionary Road”.
Leonardo DiCaprio och Kate Winslet är fruktansvärt bra. Inte som Bogart och Bergman. Men snudd på.

Han spelar försäljartypen, en småpatetisk men charmerande kontorstjänsteman.

Hon är en yrkeskvinna i hemmafrufälla.

Solsken flödar in genom fönstret i deras förortsvilla i ett 50-tal där allt ser lika perfekt ut som i reklamen.

Men ingen är lycklig. Frank och April trodde att för just dem skulle livet bli annorlunda. Något mer än bara likadant som grannarnas.

Jag tänker att ”Revolutionary road” lika gärna kunde vara en målning. Antagligen skulle allt kunna sägas i en enda bild. Kanske den när April vinkar av Frank när han går till bilen en morgon lika solig som vanligt men Aprils leende mask håller på att brista och Frank är häpet nöjd men ändå lite nervös för att allt är nog inte riktigt som det ska.

Regissören Sam Mendes blev känd för ”American beauty” som klämde på en obehaglig böld – den övre medelklassens bitterhet vid poolen. I ”Revolutionary Road” är vi där igen. Eller rättare, i förspelet.

Man tycker synd om både Frank och April. Fast kanske lite mer om April, fast Frank å andra sidan är lika instängd i sin fyrkantiga kontorsmodul, fast är inte paret i själva verket irriterande självupptagna och självgoda?

Jag är imponerad av ”Revolutionary road”, man måste bli det. Av Kate och Leo som fyller sina roller med så mycket motstridiga känslor och mänsklighet. Av alla utsökta scener. Inte minst den när armén av hattar och slipsar fyller tågperrongen i förorten om morgonen, för att inta citys affärskvarter.

Men det är förstås ett drama som på teatern, inte som på ”Titanic”. Det närmaste man kommer en filmjämförelse är 50-talsavsnittet i ”Timmarna”, i ohelig allians med ”Stepford wives”.