Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reza hittade en egen nisch

/
  • MAT OCH BILJARD. ”Vi säljer egentligen upplevelser. Miljön, maten, servicen och aktiviteterna hör ihop”, säger Reza Razawi och vandrar mellan biljardborden på Interpool.
  • Klicka på bilden för att se de lönsammaste krogarna.

Interpool på Söder är Gävles lönsammaste krog.
– Det krävs hårt arbete och klara mål, säger Reza Razawi, delägare i Nordic Poolgroup AB som driver krogen där mat och dryck kombineras med biljardspel.

Annons

Han betonar att biljardspelet är nischen men att man satsar hårdast på att utveckla restaurang och bar.

– Vi startade för fyra år sedan och är nu en av de bättre restaurangerna i stan. Vi har cirka 150 sittplatser som vi fyller för jämnan, säger han.

De senaste boksluten ger bevis för framgångarna: Omsättningen har ökat rejält för varje år – med 65 procent under det senaste räkenskapsåret som avslutades i april i fjol.

– Under senaste halvåret har det gått ännu bättre och vi har fortsatt öka med 30–50 procent, säger Reza Razawi som än så länge inte märkt någon nedgång till följd av den uppmärksammade finanskrisen och lågkonjunkturen.

Vinsten blev i fjol 2,5 miljoner kronor och vinstmarginalen 27 procent, långt bättre än andra Gävlekrogar.

– När omsättningen ökar så borde också resultatet bli bättre. Men man måste ha koll på siffrorna, säger han.

För fem år sedan bildades Nordic Poolgroup av Sundsvallsbon Reza Razawi och Mikael Kopriwa, bördig från Hofors och ägare till Biljardexperten som säljer biljardutrustning. Avsikten var att växa och bli ett rikstäckande företag.

Att den första restaurangen startades i Gävle är inte så konstigt, menar Razawi, eftersom den ena delägaren bodde i Sundsvall och den andre i Stockholm och att Kopriwa har sina rötter i Gästrikland. I Gävle fanns också en anrik biljardsalong vars lokaler Interpool tog över.

I lokalerna står nu ett tiotal biljardbord.

– Vi säljer egentligen upplevelser. Miljön, maten, servicen och aktiviteterna hör ihop. De flesta gästerna spelar inte ens biljard när de är här.

Aktiviteter som biljard och pilkastning för både enskilda, grupper och företag är dock viktiga delar i affärsidén.

I kvarteren där Interpool ligger, mellan Slottstorget och Södermalmstorg, finns drygt tio krogar. Det är ingen nackdel, menar Reza Razawi.

– Vi hjälper varandra att få hit folk, säger han.

Interpool har sex årsanställda, enligt senaste årsredovisningen. I likhet med andra krogar varierar bemanningen mellan veckodagarna och flera är deltidare eller rycker in vid behov.

– Vi har rekryterat och förbättrat hela tiden. Vi utvecklar och utbildar personalen, säger Reza Razawi.

Mer läsning

Annons