Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridhus - en Demokratifråga

Annons

Vad betyder demokrati? Folkstyre sägs det..

Folket har valt de styrande som i sin tur haft otaliga möten där det utretts, planerats, budgeterats och röstats igenom. I demokratiska beslut har man bestämt att ridklubbarna i Gävle (läs alla) behöver en ny anläggning för träning och tävling för att kunna utvecklas. Lämpligaste platsen visade sig vara I Lervik. Där finns det rutinerade ungdomar och vuxna som kan ge fantastisk service till de som kommer och vill använda anläggningen. Man är van vid att arrangera tävlingar och hålla kurser för externa instruktörer som åkt runt halva Sverige för att de vet vilken potential ryttarna i Gävle har för att bli duktiga förebilder för andra ungdomar genom sitt tävlande. Hundratals barn och ungdomar ägnar hela sin fritid att gratis få vara med och hjälpa till på anläggningen. Det finns inte en annan fritidsgård i Hela Sverige som har fler besökare än ridklubbarna.
Det är inte fler hästar som skall flytta till Lervik. Det handlar om att anläggningen ständigt är uppbokad och skall man då träna så får man göra det efter kl. 22 på kvällarna eller rida utomhus på bilvägarna där det finns belysning. På tävlingar blir det så trångt i ridhuset att de som skall värma upp får göra det i ett litet hörn. Det får endast vara fem ekipage inne samtidigt vilket gör att övriga som skall värma upp får göra det i tunna tävlingskläder utomhus. Förra vintern var man tvungen att ställa in tävlingar under Toyota Cup då det blev för kallt ute. Man kan heller inte värma upp hopphästar ute när det är tjäle i marken. Det handlar om säkerhet. Det har förekommit olyckor p. g. a trängsel. Vid en tävling var det 2 ryttare som krockade med sina hästar vilket resulterade i att den ena fick åka ambulans med krossat knä.

Eftersom både dressyrryttare och hoppryttare vill kunna träna på samma ställe så blir det väldigt få tillfällen då hoppryttarna kan sätta upp hinder utan att vara i vägen.

Gävleborgs har ett utvecklingsteam där man satsar på att utbilda ungdomar som vill komma upp i eliten.

Hur skall de kunna utvecklas när det inte finns träningstider nog? Vilka familjer har möjlighet att sitta och köra hästar och barn klockan tio på kvällarna för att de skall träna?
De alla ryttare som kommer från privatstall och andra ridklubbar från hela länet för att träna för inhyrda instruktörer behöver också plats. Alla står inte med sina hästar på klubbarna.

Det finns ca tio tusen hästar i regionen och de har inte plats på klubbarna. Flera tusen ryttare behöver få möjlighet till en säker anläggning för att få utvecklas och utöva sitt största intresse.

Är det verkligen DEMOKRATI när en familj kan stjälpa planerna för flera tusen personers innersta önskan?

Vad blir det härnäst? Skall man överklaga byggandet av de nya inomhushallarna för att det blir för mycket trafik?

Nej, Låt demokratin vara riktig demokrati där man har rätt att klaga, men majoriteten måste ändå vara det som gäller i denna viktiga fråga.

Maria Bjerkheden
styrelseledamot Moderaterna Gävle

Mer läsning

Annons