Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

da Vinci bäst i Högbodressyr

Hofors ridsällskaps ridskole ponny Leonardo da Vinci slog alla de privatägda ponnyerna i Högbo RK:s lokaltävling i dressyr.
Han premierades med söndagens högsta procent, 74,48, med Julia Högnelid i sadeln, var ankare i vinnarlaget och tog en överlägsen seger individuellt.

Annons

Julia Högnelid är 16 år gammal. Hon har varit lektionselev vid Hofors ridsällskap, HRS, för flera år sedan, men har därefter de senaste åren ridit sin egen connemaraponny Just Perfect, kallad Putte, hemma i Berg, Torsåker, samt tränat honom för tävlingar, där hon representerat HRS.

Julia berättar glatt:

– ”Putte” ville inte hoppa och inte gå dressyr, då valde jag lite fälttävlan det sista året (2007). I stället lånade jag Hagens Vanity, kallad Vanten, också en connemara, av ”Madde” (klubbkompisen Madelene Ljung i Prästhyttan, red’s anm.).

– Det var Annki (Andersén, HRS’s tränare/ridskolechef, red’s anm.) som tipsade mig om att prova ”Vanten” på en hoppträning för henne. Vi fungerade jättebra ihop. Anna (Malmberg, HRS’s instruktör, red’s anm.) frågade om jag ville rida i klubbens division 2-lag. Jag tänkte, att man väl kan göra det för att få ihop ett lag.

Men i första omgången i lagdressyren i september i Älvkarleby, som HRS-laget vann, blev ”Vanten” dålig och föll ihop efter ärevarvet. Idag lever hon inte längre, hon blev 13 år gammal.

– Ja, det kändes skönt att göra någonting och inte bara sitta stilla och tänka på ”Vanten”.

– Jag tränade honom för Anna en gång innan varje. Jag har bara ridit honom fem gånger nu, varav två tävlingar, där vi bara startade i lagklassen.

– Jag hade inte hunnit rida ihop mig med honom ännu, vi fick 59 procent. Om jag hade fått rida om hade det nog sett annorlunda ut.

– Jag kom på honom på träningen dagen före. Anna hjälpte mig rida program. Nu vet jag hur jag ska rida honom.

– Att öka på galoppen och inte rida ihop honom så mycket. Det var små detaljer som gjorde det, då funkade det.

– Tack!

– Det var skitkul! Jag hade inga förväntningar, jag tänkte att man åker dit och gör det bästa man kan. Det var det som var det roliga. Jag sa till pappa vid frukosten att bara vi får minst 60 procent så är jag nöjd. Det blev 74,48!

Bengt Carlsson

Annons