Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är guld värt när de syns”

– Det är svårt att vara hästuppfödare här uppe i landet, säger Hedesundabon Angela Fyhr efter sin egenuppfödda Komets fantastiska insats i Flyinge.

Annons

– Det är viktigt som uppfödare att ha bra samarbete med duktiga beridare och rätt köpare. Vi lever på kontakterna. Det är jättebra att Alexandra (Idehäll) har gått beridarutbildning för unghästar på Flyinge. Man behöver se och höra så mycket som möjligt om unghästar och stammar för att utvecklas. Därför är jag alltid med på Flyinge, påpekar Angela.

– Det är en enorm glädje när ens egenuppfödda hästar har framgångar. Vilken marknadsföring, det är guld värt när de syns. Det är därför vi små uppfödare håller på – glädjestunden. Som när Alex red ut Komet från banan i Kval 2 efter en felfri runda. Vi var åtminstone fyra som grät - och Alex satt bara där i sadeln, kolugn, säger Angela.

• Är du aldrig nervös när du tävlar, Alex?

– Väldigt lite, jag är precis lagom.

Angela fortsätter:

– När ens uppfödning når framgång får man ett kvitto/en bekräftelse på att man inte tänkte fel när man valde hingst till sitt sto, när man valde stam. Jag har sju hästar hemma på gården, varav Komets bror, mor, mormor och kusiner.

Komet står sedan en tid i Skåne för försäljning.

– Jag har bra samarbete med en hästhandlare i Skåne, där det är lättare att sälja hästar än här uppe, berättar Alex.

• Hur många uppfödare av svenska halvblodet är ni här uppe, Angela?

– I Gävleborg finns det ett 30-tal. Det är ofta en medelålders kvinna med en till två ston.

– Att antalet uppfödningar ökar här uppe ser vi på antalet hästar i 3-årstestet. 2001 var det 15 hästar som visades, i år var det 70.

Utöver Komet red Alex även Utopia, som ägs av Eva Sarlind, Gävle, till fyra fel i båda kvalen och Häggebylunds Toy Boy på fyra fel i första kvalet och 12 i det andra.

Kommentar, Alex!

– Jag är jättenöjd med alla tre, de skötte sig jättebra. Då vad det gäller prestationer. Sedan hade väl resultaten kunna varit något bättre.

Annons