Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Drömmen vore att ha en egen gård"

/
  • Alexandra med hästen Hightec ute i Trödje där hon bedriver stor del av sin verksamhet.

Alexandra Idehäll från Gävle började som så många andra tjejer med hästintresse att rida på ridskola som ung.
Nu är hästarna hennes jobb.

Annons

Alexandra driver sin verksamhet Stall A Idehäll från två olika stall. Ett av stallen står på hennes mammas gård i Forsby och det andra stallet hyr hon för att ha tillgång till ridhus och för att ha förfogande över fler boxplatser i sin verksamhet på stall Wästersved i Trödje.

– Jag har gillat hästar i hela mitt liv, jag tror jag började rida vid åtta års ålder. Sedan dess har jag hållit på, säger hon.

Alexandra själv har två egna hästar, men desto fler har hon att träna. Totalt är det nio hästar som Alexandra har hand om just nu. I sin verksamhet tar hon emot andras hästar för att träna och tävla upp dem.

Oftast är det unghästar som kommer för att ridas in. Andra gånger kan det bara handla om att träna upp en häst. Vanligtvis hamnar hästarna hos Alexandra för att ridas in och sedan på långsikt tränas för försäljning.

Totalt har Alexandra åtta hästar i träning under en och samma dag. Med unghästarna är det mycket markarbete så som tömkörning och longering för att förbereda dem på ridning. Andra hästar hopptränar hon med.

Dessutom tar Alexandra emot elever som kommer till henne med sina hästar. Och ibland kör hon ut till andra stall och håller lektioner. Men det viktigaste av allt är att tävla själv.

– Det är därför jag driver verksamhet, för att kunna tävla, säger Alexandra.

Hon har tävlat med sina egna hästar upp till 1.30 och det är dem som går allra bäst för just nu. I år ska de satsa mot 1.40. De senaste åren har det varit lite färre tävlingar för Alexandra som fått två barn på ganska kort tid.

– Då har jag saknat att tävla. Men det är därför det är så himla roligt att träna andra ekipage. Deras framgångar har blivit som mina plåster på såren. Jag kom i gång med att tävla igen förra året och ska fortsätta i år, säger hon.

En vanlig dag för Alexandra startar ofta väldigt tidigt med utsläpp och skötsel av stallet. Därefter sätter hon i gång med träning av alla hästarna som hon har i sin verksamhet.

– Drömmen vore att ha en egen gård som jag kan ha någon att dela sysslorna med. Men samtidigt är det en styrka och kvalitet i att jag gör det alldeles själv, säger hon och fortsätter.

– På sikt skulle jag vilja kunna behålla fler av de hästarna som jag tränar i stället för som det är nu. Nu säljs de allra flesta när jag är klar med dem.

2006 gick Alexandra unghästutbildare på Flyinge och sedan 2007 har hon haft sin verksamhet i rullning.

– Tjusningen med hästar är att kunna utvecklas hela tiden och bli bättre och bättre. Man kan inte bli fullärd samtidigt som man sällan blir för gammal för att hålla på. Förutom min underbara familj så betyder hästarna allt. Visst, det är krävande veckor och dagar, men jag skulle inte kunna vara utan dem. Hästarna ger så mycket tillbaka, säger hon.

Alexandra är ändå noga med att få ledig tid med familjen och även fast det oftast bara blir en ledig dag i veckan så brukar hon försöka gå hem så tidigt som möjligt på eftermiddagarna och är glad att hon är en morgonmänniska.

– Man vet aldrig om man får en ledig dag och det är hästarna som styr. Jag åker till stallet tidigt för att kunna hämta barnen så tidigt som möjligt. …

Att kunna ha sitt största intresse som jobb är det inte många som kan. Men Alexandra har lyckats med att kombinera nytta med nöje.

Mer läsning

Annons