Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelies mål är JSM 2010

Högbo ridklubbs lovande hoppjunior Emelie Öhman, 15 år, satsar på SM 2010. Hon har i år sadlat om från en mycket framgångsrik ponnykarriär till sin första nya stora häst Pajero, som hon siktar högt med.

Annons

Pajero är en 6-årig tysk valack som Emelie Öhman, Sandviken, köpte för tre månader sedan.

Han hade då gått 1.30-hoppning. Det är hoppning som gäller för Emelie.

Hennes mål är att rida den klassen nästa år och att tävla i Junior-SM året därpå.

– Jag har hittills hunnit göra några tävlingar upp till och med 1.20. Jag hoppas att under nästa år rida 1.30.

Hon ska satsa vidare på ridningen och skulle behöva en häst till.

– Jag vill ha en till, men nu under vintern blir det bara Pajero. Sedan får vi se till våren hur det blir.

Emelie började på ridskola när hon var 5 år, hon bodde i Bro och då blev det på Storvik Ovansjö RK. Hennes första ponny var shettisen Ramses (kategori A), som hon fick av mormor Inga-Lena. Därefter blev det B-ponnyn Priboy, som Emelie lånade av Högbofamiljen Grawem och började tävla som 7-åring i både hoppning och dressyr. Sedan köpte Emelie B-ponnyn Molly Malou, holländsk import, som hon tävlade i hoppning upp till och med Medelsvår B med vinster och placeringar. Hon vann ganska ofta för Molly var mycket snabb.

– Det var roligt att hon var så snabb, jag har tagit flest vinster med henne, säger Emelie.

Därefter gick hon upp en kategori till C. Först Picasso, belgisk import, som Emelie tog placeringar med upp till och med Lätt A och startade i Medelsvår B. Därefter Munsboro Chip, irländsk import, som hade många vinster och placeringar med till och med Lätt A, samt felfria rundor i Medelsvår B. Love Mee, kallad Ludde, köpte Emelie i september 2006. ”Ludde” köptes osedd på telefon.

– Vi hämtade honom utan att provrida på en mack i Laxå utanför Örebro. Han var då bråkig, det var ingen som vågade rida på honom, mer än den vuxna säljaren. Han bara sparkade bakut. I början kom vi knappt från stallet, han bara bråkade hela tiden, galoppera gick inte alls, då sparkade han bakut i stället. Då tog jag hjälp av Cia (Tenggren, HRK:s och därmed Emelies tränare, red:s anm). Hon red honom mycket i början, det lossnade vartefter så att även jag kunde rida honom.

Med ”Ludde” har Emelie tagit vinster och placeringar upp till och med Medelsvår B + 5 cm, samt även startat i Medelsvår A.

– ”Ludde” är den bästa ponny jag har haft. Jag har fått mycket rutin med honom, eftersom jag ridit stora tävlingar på honom, såsom Globenkval 1 och 2 (semifinaler), samt elitserien.

”Ludde” var Emelies sista ponny och han såldes/åkte i fredags till Timrå, för Emelie ska ju satsa på stor häst.

Parallellt med ”Ludde” hade Emelie i ett par månader den egna ungponnyn Rosenwinkels Gospel, tysk valack, som hon också köpte osedd och som hon tävlade felfritt upp till och med i Lätt B.

– En fin ponny med mycket kapacitet, men ganska grön. Han var inte mycket riden när jag tog över honom.

I början av augusti bestämde sig Emelie för att sluta rida ponny och Gospel byttes mot Pajero. Och på den vägen är det…

 

 

Annons