Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Hofors till safari i Kenya

Efter 38 prisrosetter på två år sadlar Hofors ridsällskaps Alexandra Jordá, 16 år, av sin dressyrponny Pain Riche och reser till Kenya för de första fem praktikveckorna av sex.
Tillsammans med tre elevkollegor på gymnasiet Gävle Praktiska ska hon där arbeta i nationalparker.

Annons

Valacken Pain Riche är en svensk ridponny född 2002. Alexandra köpte honom av uppfödaren Maria Fernström i Isala, Svärdsjö, för drygt två år sedan. De började tävla direkt och har sedan dess erövrat 38 prisrosetter, varav 13 första-, 10 andra- och tio tredjeplaceringar, mest i lokala men även i några regionala tävlingar.

– Vi brukar nästan alltid komma en utanför placering, påpekar Alexandra.

Så här har det gått hittills:

2008, lokaltävlingar:

Försökte i Lätt A:1 att kvala till 6-årschampionatet i Falsterbo. Minimum var 60 procent. Låg oftast strax under gränsen. Man måste klara två kval, men vi klarade bara ett – på 60,79 procent i augusti ända uppe i Jättendal. I allra sista kvalförsöket fick de drygt 59 procent och missade Falsterbo med någon tiondel. Jag försökte leta efter tävlingar runt om i regionen, men det fanns inte så många så vi fick åka långt i alla fall.

2009: Vi har försökt att kvala till nationell tävling i Lätt AP:1, sex gånger sedan den 16 maj, då de vann i Storbyn på 60,53 procent.

Hon har därefter tävlat i bland annat Njurunda och Avesta (först utanför placering), samt Norrlandsmästerskapen i Timrå, där de blev fyra totalt.

Hon tävlade i både lokala och regionala tävlingar under året, framför allt regionala.

Sammanfattning:

– Man ser att det går framåt, man ser skillnaden mellan förra året och i år, att han har utvecklats och gör så fortfarande.

Vad är ditt mål med Pain Riche för nästa år, Alexandra?

– Målet är att kvala till nationella tävlingar och bli bättre än fyra i Norrlandsmästerskapen.

Parallellt med Pain Riche har Alexandra även tävlat stor häst under hösten. Hon lånar 13-åriga stoet Rovalds Zecilla Gun av ridinstruktören Karin Ericsson i Hedemora. ”Zilla” är också registrerad som svensk ridponny, efter Ekelunds Nalle och engelska fullblodet Son of a Gun.

Vad är ditt mål med ”Zilla” nästa år, Alexandra?

– Att starta i Medelsvår och försöka gå till Junior-SM. Hon kan ju allting, hon har gång och jag tror hon har det som behövs.

Alexandra tränar regelbundet för Ulf Lind, Tierp, varje torsdag vid Högbo RK. Jag har även försökt rida för Fredrik Böhling varje månad när han kommit till Bro, Storvik. Förhoppningsvis ska jag vara med i Gävleborgs Utvecklingsteam nästa år, jag siktar på det.

Men i dag styr Alexandra kosan mot Afrika – arrangerad av skolan. Hon är nämligen en av de 13 eleverna i första årskursen på gymnasiet Gävle Praktiska. Linjen Wild Life Kenya är den första i Sverige. En grupp på fyra elever åt gången ska i fem veckor vardera i sex omgångar (= totalt ett halvår per grupp) tillbringa sin skoltid i Kenyas nationalparker. Alexandras grupp åker alltså i morgon och kommer hem igen den 14 december.

Under tiden får Alexandras hästar vintervila. Pain Riche tar kusinen Fanny Fröjd hand om.

– Då kan jag rida igång honom när jag kommer hem, då är han säkert busig. ”Zilla” körde de på söndagen tillbaka hem till Hedemora, för att åter få tillbaka henne lagom till jul.

Annons