Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Andersén bidrog till svenskt EM-brons

Frida Andersén från Hofors och hennes egenuppfödda Herta ingick i Sveriges bronslag i Europamästerskapen för unga ryttare i fälttävlan i Tjeckien. Frida blev näst bästa svensk individuellt.

Annons

Sverige tog brons i EM för Young riders i konkurrens med 15 lag. Storbritannien tog guld och Tyskland silver.

Individuellt blev Frida Andersén elva av 70 startande och näst bästa svensk..Hannes Melin tog individuellt silver och blev bästa svensk.

– Frida har gjort en bra tävling och hon är jättebra som förstaryttare, berömde förbundskapten Gunilla Fredriksson.

I det svenska laget red Hannes Melin/Gaston, Christoffer Forsberg/Grafman, Amanda Staam/Highlander och Frida Andersén/Herta..

Svenska ryttarna Ludwig Svennerstål/King Bob och Jonna Friman/Lady Grey startade enbart individuellt.

Sverige tog lagbrons även förra året och försvarade nu alltså sin EM-titel. Då blev Christoffer Forsberg bästa svensk på en åttonde plats.

Så här gick det under Fälttävlans-EM:

Fredag dressyr:

I årets EM ledde det svenska YR-laget efter fredagens dressyr på 139,27 straffpoäng! Storbritannien låg tvåa på 139,45, Tyskland trea på 141,85 och Frankrike fyra på 154,26.

Individuellt låg Hannes Melin fyra och Christoffer Forsberg femma. Frida Andersén låg 28:a på 54,63.

– Fantastiskt kul! Men det är väldigt jämnt i toppen, sa Gunilla Fredriksson, som inte trodde att morgondagens terrängbana skulle vara alltför svår.

– Det finns ett par ställen där det är lätt att få en utspringning, men våra hästar är väl förberedda och banan borde passa dem bra, sa hon.

Lördag terräng:

Förbundskapten Gunilla Fredriksson lämnade följande rapport:

– Det svenska laget ligger på tredje plats efter terrängen och Hannes Melin ligger trea även individuellt. England leder knappt före Tyskland. Sverige har en bit upp till silverplatsen. Individuellt skiljer det mindre än en poäng mellan ettan och Hannes, så det är små marginaler inför morgondagens banhoppning. Ludwig Svennerstål ligger sjua individuellt, Frida Andersen var felfri på hinder i terrängen men hade 8 sekunder över optimaltiden och har avancerat i prislistan. Amanda, Jonna och Christoffer hade var sitt stopp i terrängen.

Söndag banhoppning:

Hannes Melin tog individuellt silver och laget slutade på tredjeplats.

– Verkligen fantastiskt kul, sa Gunilla Fredriksson, som bara hade beröm för sina adepter.

– Hannes Melin behöll sitt lugn och fokus i laghoppningen där han var felfri. Det var tight i toppen inför finalen och när tyska Sonja Buck rev ett hinder avancerade Hannes. Åt vinnande Emily Parker fanns inget att göra, hon var felfri i både terrängen och hoppningen och slutade på sina dressyrpoäng. Hannes har gjort en fin tävling rakt igenom, sa Gunilla och fortsatte:

– Christoffer Forsberg fick en utbrytning i terrängen och fick lägga en volt, men fortsatte att rida för laget och tog in nästan all tid han hade förlorat. Det var en oerhört viktig insats, konstaterade Gunilla.

– Christoffer hade ett nedslag i banhoppningen men det påverkade inte slutställningen. Frida Andersén hade ett nedslag i banhoppningen. Amanda Staam hade inte så stor erfarenhet sedan tidigare. Hon gjorde en bra dressyr och hade sedan en utbrytning i terrängen men red bra på de svåra kombinationerna och har fått många bra erfarenheter med sig hem, sa Gunilla.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons