Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida till final i Skövde

– Årets mål är att kvala till Globen och att vi vinner division 1 i nya klubben Gestrike sportryttare. Det långsiktiga målet är att övergå till stor häst, säger 15-åriga Ida Oskarsson i Årsunda som i år deltar i fyra svenska mästerskap i ponnyhoppning.

Annons

Ida Oskarsson bor med familjen på hästgården ute i Lingboskogen i Årsunda. Hon är en tävlingsmänniska ut i fingertopparna. Det är tävlandet som hägrar med de två egna ponnyerna i stallet, Indus Dreams och Eiberg’s Heleen. Det går mycket bra för Ida på hoppbanorna ända upp till och med de medelsvåra klasserna. Hon har gått hela den långa vägen från nybörjare upp till och med SM-nivå och bara klassen Svår 1.30 återstår.

Ida tävlar fyra SM i år:

Det första var med Indus Dreams i Lag-SM på Strömsholm på nationaldagshelgen.

Det andra var med Eiberg’s Heleen i New Forest-SM i början av augusti. Där kom de trea i hoppningens förklass, blev oplacerade i SM men fick bronsmedalj i utställningen och utställningspris som ”Bra uppvisad”.

– Det var jättemysigt att vara där. Roligt att få prova på något annat, säger Ida.

Det tredje SM:et var förra helgen, individuella Utomhus-SM på Grevagården i Skövde med Indus Dreams, där de gick till finalen.

Så här gick det dag för dag:

Torsdag:

Först var de med i förklassen på torsdagen.

SM-omgångarna gick i bedömning A med stil.

Fredag:

SM omgång 1 gick på fredagen i Medelsvår B 1.10 meter. De var felfria, fick ett tidsfel plus fyra fel för stilen.

Lördag:

SM omgång 2 gick på lördagen i Medelsvår A 1.20. De fick åtta fel för två rivningar.

– Jag är jättenöjd med den rundan, säger Ida.

Stilen bedömdes av Pether Markne och Alexander Zetterman. Där har Ida synpunkter:

– Det är ändå SM och då borde det inte avgöras på stil. Det är jättebra att det är tänkt att man ska rida ordentligt. Men det kanske kommer de som inte ridit stilhoppning förut och så blir det första gången på SM. Det skulle vara roligare om det i stället var omhoppning på tid.

Söndag:

Inför söndagens SM-final i Medelsvår A 1.20 hade Ida och Indus 13 fel och låg på 13:e plats.

Noteras kan att 15 av ekipagen stoppade ut sig i SM omgång 1 och 19 gick till finalen. Ida och Indus var ett av finalekipagen.

– Det gick inte som jag hade tänkt. Jag red inte som jag borde, så han pekade finger åt mig och sa att jag fick hoppa själv…

– Jag tycker det var jätteroligt. Det var svåra banor, men det hör liksom till. Det var verkligen jätteroligt. Det var inte bara när man red som det var kul, utan allt runt omkring också, som invigningen, ryttarfesten med popgruppen Timoteij och att man fick se derbyt, sammanfattar Ida.

Detta var Idas första SM.

• Vad gav det dig?

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag siktade på att vinna, det var det som var mitt mål. Jag var jättenöjd/jätteglad när vi gick till finalen. Efter omgång 2 skakade jag när jag red ut. Efter finalen var jag besviken. Men bara att få gå till SM-final…!

Ida och Indus kvalade klart till SM i Timrå i samband med elitserien i mars på 0+4 fel i Medelsvår A 1.20 två faser bedömning A:0/A:0. För året nya kvalregler var fastställda men inte offentliggjorda, förra årets regler fanns fortfarande kvar på förbundets hemsida. Något som satte huvudbry på ryttarna och deras anhöriga.

– Först trodde vi att kvalet var klart. Men då var det de som sa att det nog måste vara felfritt i båda faserna.

Mycket riktigt var detta just vad förbundet hade beslutat, men eftersom den nya regeln inte fanns nedskrivna beslutade förbundet att vänta med tillämpningen till 2012. Därmed var Ida och Indus kvalade i alla fall…! Vad skönt! Och därmed är de också direktkvalade till Inomhus-SM i Helsingborg första helgen i november.

• Vad händer nu?

– Jag ska rida division 1 i nya klubben i höst och vi ska försöka kvala upp till elitserien. Om det blir med Indus eller Heleen vet jag inte. Till Globenkval 2 och Inomhus-SM är det med Indus jag är kvalad.

• Vad är hästar för dig, Ida?

– Sina bästa vänner i sitt liv. De är allt! Man lägger ner nästan all sin tid på dem. Många tror att det är stenhård träning på bana alla dagar. Men det är så mycket mer än det. Det går att göra så mycket mer. Jag gör så himla mycket med mina hästar. Till exempel badar, är ute i skogen och rider med kompisar, med mera, med mera.

Ida började rida när hon var sex år gammal.

– Jag började rida lektion på Storvik Ovansjö ridklubb. ”Trampa ner hälarna” tjatade ridläraren Lena (Liljedahl). Inte bara en gång.

– Jag började tävla i Blåbärshoppning på lektionsponnyer.

Vid nio fick hon den första egna ponnyn Birk, kategori B.

– Jag började tävla honom efter någon vecka, i Årsunda hästklubbs KM (= klubbmästerskap) som vi vann.

Oskarssons köpte sedan ponnyn Havannas Thunder Boy som Ida började rida. Men plötsligt blev han sjuk, Ida berättar:

– ”Havva” fick tarmvred och han gick inte att rädda. Då var det nära att jag skulle sluta med hästar och ridning.

Vad synd! Men då kom Lena Liljedahl, som då fortfarande var hennes tränare, hem till Oskarssons för att peppa Ida och försöka få tillbaka hennes tävlingsinstinkt.

– Hon visade film från när hon tävlade ponny och hon föreslog att vi skulle kolla på Indus Dreams hos familjen Lundbäck i Gävle. Vi köpte honom och jag började träna/tävla direkt. Högbo ridklubb värvade oss till elitlaget, vi började träna för Cia (Tenggren) och gör så fortfarande, men nu i Gestrike sportryttare. Och Ida trivs som fisken i vattnet…

Mer läsning

Annons