Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isabelle och Alma hoppmästare

Hemmatjejen Isabelle Haaranen och Gävle RS’s Alma Karlsson blev årets distriktsmästare i ponnyhoppning. Storvik Ovansjö ridklubb (StORK) arrangerade en lokal och regional tävling som även omfattade DM för Gävleborg.

Annons

StORK’s lokaltävling hade kompletterats med två regionala klasser för att årets DM skulle kunna gå av stapeln. I dessa Lätt B och Lätt A kunde vi se 49 starter som kämpade om placeringar. På dessa högre höjder, 90-110 cm, skulle också tre distriktsmästare koras bland de unga ryttarna – alla tjejerna och Anton Gavelli.

Så var det dags för de minsta ponnyerna, kategori B, att visa vad de kunde. Här tävlade fyra ekipage om klassegrar samt DM-titel. Efter två felfria rundor och därmed också två segrar så var det enkelt att räkna ut vem som skulle ta hem titeln. Det var Delsbotösen Hanna Glantz med Tequila. Men de efterföljande medaljerna gick till Gästrikland-Norduppland genom Mia Ericsson med Gävle ponnyklubbs lektionsponny Valdo på 4+4 fel och Älvkarleby RK’s Maja Andersson med nya Grallagh Diamond som både felfria och uteslutna.

I kategori C krävdes en spännande omhoppning för att kunna avgöra vilka av de 13 ryttarinnorna som skulle få kliva upp på prispallen. Efter de två grundomgångarna var det fem ekipage som var dubbelnolla och fick chansen att gå vidare till omhoppning.

Här blev det hemmaseger genom Isabelle Haaranen som red lånade haflingern Knappekullas Waquero drygt två sekunder snabbare än Bollnäs Josefin Viklund på Esse Goldinett och guldet var bärgat i hemmahamnen.

Regerande distriktsmästarinnan från i fjol, Gävle ponnyklubbs Paula Höglund Wannebo, ville förstås ha mycket att säga till om när det gällde medaljer och DM-titel. Liksom Isabelle och Josefin red även hon sin Hanni på tre gånger noll fel, men tiden blev ytterligare en knapp sekund längre och metallen guld hade bytts ut mot brons.

Äntligen var det dags för de största ponnyerna, kategori D och därmed utdelningen av dagens sista DM-medaljer. Åtta ryttare på sina D-ponnyer deltog, av dessa var det tre ekipage som fick göra sitt yttersta.

Vem av dem som skulle knipa guldet var det inget tal om. Distriktsmästarinna utan ett enda nedslag i grundomgångarna blev den säkra och rutinerade ekipaget Alma Karlsson och hennes skäckiga Cocktail (som är till salu). De representerade Gävle ryttarsällskap med den äran - även i Ponny-SM i Högbo.

För övriga två pallplaceringar krävdes omhoppning på grundomgångarnas sammanlagda summa åtta fel mellan hemmatjejen Moa Ersson, 0+8 och Lovisa Mickelsson från Hudiksvall, 4+4. Här var det den sistnämnda som drog det längsta strået och därmed silvret på Noggus Cassius. Moa med sin första tävlingsponny Boy Michael von Schatz, kallad Bobbi, fick nöja sig med DM-bronset i sin DM-debut.

Alma och Cocktail blev trippelsegrare. På vägen DM-guldets gripande vann de båda klassernas D-kategori på 0+0 fel. I den första blev Moa och ”Bobbi” det andra placerade ekipaget, 0+4, i den andra var det Ockelbos Madelen Höglund och hennes nya Tegoc som fick det andra priset, i likhet med vinnaren på 0+0 fel. Värdklubben Storvik Ovansjö ridklubb tog hand om två av de tre placeringarna i den avslutande Lätt A-klassens C-kategori: Ida Oskarsson vann med sin Indus Dreams och Isabelle Haaranen med Knappekullas Waquero blev trea med en knapp sekunds marginal i en felfri Fas 2.

Nog om de två regionala klasserna, som föregicks av fyra lokala.

Där dubbelsegrade liksom ofta Gävle ponnyklubbs Mathilda Carlström Stjernmo med sin C-ponny Angel Fire. Den första segern närmast över hemmaekipaget Ellen Loftman/Fluff. Den andra i sammanslagna kategorierna B/C, där Älvkarlebys Anton Gavelli på sin Sam red hem det andra priset till Hille.

Älvkarleby RK’s Moa Finell blev etta i den lokala och fyra i den regionala. Segern tog hon med nya D-ponnyn Eternity, som ensam på 0+0 fel och fjärdeplaceringen med lika dubbelt felfria Hembys Kronos.

Mera hemmaframgångar: Agnes Koch red nya D-ponnyn Inside Information till seger och snuvade närmast klubbkompisen Caroline Eklund på Cody med knappa sekunden i andrafasen.

Gävle ryttarsällskaps Malin Lundberg/Cliff Barnes och Högbo RK’s Stina Bjurman Dyremark på klubbponnyn Munsboro Battleship blev B-kategorins dubbelnollor i Lätt C med andrafasens tider till GRS-arens favör.

De ditresta ekipagen fick en tävlingsdag med ihållande regn. Ryttarna i Klass 1 ska ha en extra eloge för sin insats, då framhoppningen gick av stapeln utomhus. För resterande klasser kunde framhoppning som tur var ske inomhus.

Den lokala delen av tävlingen hade 111 startande som fajtades om rosetter och placeringar i klasserna Lätt D, C och B. Arrangörerna var nöjda efter en blöt och spännande tävlingsdag. När det sista ekipaget rullade hem sken solen igen.

Annons