Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacqueline ser ljust på framtiden

Jacqueline Svensson, 24, från Gävle utbildar sig till ridlärare.

– Glädjande att jag får fortsätta jobba som instruktör på Gävle fältrittklubb, som jag hittills har gjort i sex år. Det är en utmaning att lära ut, det är himla roligt måste jag säga.

Annons

Sporten berättade förra onsdagen om Gävletjejen Jacqueline ”Jacky” Svensson och hennes första dressyrseger någonsin med sin häst Freestyle, som hon tog i comebacken efter hans skada och tvååriga konvalescens.

Förra måndagen började ”Jacky” en sex veckor lång utbildning för ridlärare på Ridskolan Strömsholm.

– Mitt mål är att jobba på ridskola och med hästar på heltid.

”Jacky” gjorde först ridprov i slutet av förra året, som godkändes för antagning till utbildningen Ridlärare Level 1. Ämnena är instruktörskunskap och ridlära. Förutom ridning, pedagogik och instruktörskunskap ingår hästkunskap samt häst- och stallskötsel.

– Det är kul att få vidareutvecklas som ridlärare genom att nu praktiskt fullfölja den utbildning på distans halvfart på Strömsholm som jag påbörjade för ett halvår sedan. Jag har ”Frisse” med därnere, men man får inte ha egen häst med i utbildningen, så jag sköter och rider honom på fritiden. Vi är 13 elever, varav jag är den enda från Gävleborg. Vi har två skolhästar vardera, en i dressyr och en i hoppning.

Utbildningen är jämförbar internationellt.

– Det är kul att man kan åka utomlands och jobba med den här utbildningen, att man får den kompetensen.

Det är Gävle fältrittklubb som ”Jacky” tillhör och där har hon hållit ridlektioner i sex år på lördagar och ridlekis på söndagar. Klubben har nu gjort en omorganisering av lektioner och personal, men även efter denna får ”Jacky” vara kvar som timanställd instruktör och ha lektioner på måndagar och tisdagar i stället, medan hon behåller ridlekis på söndagarna.

– Det var glädjande att få fortsätta jobba på ”Fältis”, det var verkligen kul. Nu får jag befästa mina nya kunskaper i verksamheten.

”Jackys” tidigare utbildningar är ungdomsledarkurs, ridledarutbildning och hästskötarexamen.

– Mitt motto är att; om man inte ständigt vill bli bättre upphör man att vara bra. Man vill inte trampa i samma spår. Man måste kunna ge sina elever något. Därför måste man vara kompetent! För att kunna hålla hög kvalitet på ridundervisningen krävs det utbildning!

• Vad är det som lockar dig till att lära andra människor rida?

– Det är en utmaning att lära ut, det är himla roligt måste jag säga.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons